Чт, 2024-03-28, 18:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:43
Україна не збирається приєднуватися до Митного союзу - запевняє глава МЕРТ
Інші останні Економічні новини
Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко відзначає, що якби Україна хотіла приєднатися до Митного союзу, то вона б не займалася інституційним оформленням відносин з цим об'єднанням.

"28 листопада буде проведено перше засідання в групі торгового діалогу, яка була створена, в тому числі, з моєї ініціативи. Це - офіційне інституційне оформлення відносин України і Митного союзу", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві в рамках конференції KyivPost Tiger Conference, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якби Україна планувала приєднуватися до Митного союзу, навіщо тоді оформляти відносини між двома суб'єктами міжнародних економічних відносин?", - підкреслив Порошенко.

Він повідомив, що на порядку денному засідання групи торговельного діалогу будуть стояти питання про експорт українських труб в 2013 році, ліквідації захисних заходів з обох сторін для лібералізації торговельного режиму, створення механізмів, які дозволять українським суб'єктам господарювання захищати свої права, в тому числі, з використанням арбітражного механізму СНД.

Глава МЕРТ також звернув увагу на те, що обсяг взаємної торгівлі, про яке йтиме мова під час його зустрічі в Москві як на рівні Євразійської економічної комісії, так і на рівні російських міністрів, складає 2 млрд дол українського експорту.

Раніше, перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський заявив, що питання вступу України до Митного союзу Росії, Бєларусі і Казахстану є поза законом. Він нагадав, що у національному законодавстві чітко визначена європейська перспектива України.

За словами першого віце-прем’єра, "всі, хто не виконує законодавства щодо європейської інтеграції, зрозуміло, де знаходяться, – поза законом".

Того ж дня, прем'єр України Микола Азаров заявив, що заяви окремих представників Кабінету міністрів України про те, що приєднання Києва до Митного союзу було б незаконним, не є офіційною позицією української влади.

"Не треба видавати думки окремих міністрів за думку всього уряду", - підкреслив у зв'язку з цим Азаров.

У свою чергу, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв закликає український уряд визначитися зі ставленням до Митного союзу.

"Якщо це незаконний вступ, то й говорити нема про що. Якщо все-таки можливості є, то я пропоную цьому складному питанню приділити увагу", - сказав Медведєв.

Як повідомлялося, посол України в РФ Володимир Єльченко сказав, що в разі збереження кризових явищ в ЄС, Україна може сказати " скоріше так, ніж ні" приєднанню до Митного союзу. Однак у Міністерстві закордонних справ України, коментуючи заяву посла, повідомили, що головним пріоритетом для Києва залишається євроінтеграція.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: Глава МЕРТ, Митного союзу, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]