Пт, 2024-04-26, 04:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:32
В уряді перестановки мають створити диво і врятувати Україну
Інші останні Офіційні новини

Президент взяв курс на прискорення реформ. Невдоволення тим, як вони проводяться, вилилося в цілу серію кадрових перестановок, ключові з яких відбулися за останні два дні: першим віце-прем'єром став Валерій Хорошковський, міністром фінансів - перший заступник голови Нацбанку Юрій Колобов, міністром економіки - Петро Порошенко.

Правда, якщо укази про призначення Хорошковського першим заступником Азарова і його увільнення з посади міністра фінансів уже опубліковані, то призначення Колобова і Порошенка анонсовані головою фракції ПР у парламенті Олександром Єфремовим, але все ще не підтверджені документально. Хоча про бажання призначити Порошенко на Мінекономіки президент вже заявив, пише Дмитро Коротков в статті "Кандидату в прем'єри підрізали крила" в газеті "Сегодня".

Як і повідомляла напередодні газета "КоммерсантЪ-Украина", прем'єр Микола Азаров запропонував главі держави доручити Петрові Порошенку утримати економіку України від очікуваного в поточному році гальмування: йому запропоновано очолити Мінекономрозвитку, пишуть Юрій Панченко та Валерій Кучерук в статті "Твір на тему". Але на відміну від попередніх кулуарних призначень, це зробили публічним - вчора після співбесіди пану Порошенку було доручено "письмово викласти план дій". Час на роздуми політику дійсно необхідно, оскільки входження у владу може обернутися для нього ідеологічними втратами.

До вечора президент так і не оприлюднив відповідних указів. Однією з причин затримки з призначенням джерела газети "КоммерсантЪ-Украина" називають незгоду пана Порошенка із запропонованим постом глави Мінекономрозвитку - він претендував на керівництво Мінфіном.

Однак, швидше за все, прагматизм візьме гору, і Петро Порошенко прийме пропозицію президента. Тим більше, Петро Олексійович владу критикує останнім часом м'яко. А іноді зайво захвалює, наприклад, називаючи сам факт саміту ЄС-Україна в Києві, на якому не було парафовано угоду, "величезним кроком".

За оцінками директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, кандидатура Петра Порошенка є достатньо вдалим кадровим вибором. "По-перше, лава запасних у донецько-макіївського клану не така довга, і за її рахунок можна укомплектувати радше міліцію, аніж Мінекономіки, - вважає він. - По-друге, якщо це призначення таки відбудеться, це буде хороший знак для Європи. Дивіться, ми призначаємо на одну з ключових посад по-європейськи мислячого політика, а не якогось там ретрограда".

Нагадаємо, раніше пан Порошенко очолював МЗС. "Суспільству буде показано, що такі масштабні фігури, як Петро Порошенко, не пов'язують своє майбутнє з опозицією", - заявив пан Карасьов. Можливо, тому Петро Порошенко взяв паузу, оскільки негатив від перебування в команді влади може нівелювати бонуси, на які він розраховує.

"Петро Порошенко - людина з досвідом, амбіціями і знаннями. У нього великий бізнес у нашій країні, - нагадує колишній міністр економіки Сергій Терьохін. - А при стилі роботи цієї влади, враховуючи тиск прокуратури, судів тощо, до неї краще бути лояльним. Це та причина, з якої він може прийняти пропозицію президента. З іншого боку, Мінекономіки, в тому вигляді в якому воно зараз існує, - це підрозділ антимонопольного комітету з проведення тендерних процедур - не більше".

Експерти підкреслюють, що в особі Хорошковського і Порошенка президент хоче знайти, в першу чергу, ефективних менеджерів, які впораються з патовою ситуацією в економіці. "З призначенням Хорошковського віце-прем'єром у Кабміну стало фактично дві перші особи. Азаров - прекрасний адміністратор, але йому не вистачає розуміння філософії реформ. Хорошковський же - реформатор іншого типу, не адміністративного. А Порошенко відповідатиме за макроекономічну стратегію", - заявив газеті "Экономические известия" голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

Обидва "молодореформатори", на думку політолога, орієнтовані на ліберальну економіку. Янукович відвів Хорошковському і Порошенку ключові ролі для розробки методики виведення з кризи і завершення реформ, розпочатих два роки тому. "Зробити внесок Азаровим для Януковича - не проблема, - вважає експерт. - Незамінних немає. Незамінними людьми, як каже Литвин, у нас заповнено Байкове кладовище. Питання в іншому - як отримати максимальну користь з кадрових перестановок. Підприємства Порошенка і Хорошковського відмінно працюють. Вони, як ефективні менеджери, вміють знаходити несподівані рішення. Тепер їм потрібно попрацювати на всю країну. Від них очікують економічного дива".

Своїми перестановками президент фактично відправив у відставку прем’єр-міністра Азарова, не зробивши для цього жодного формального кроку, пише Юрій Патиківський в статті "Між Сім'єю і роботою" для газети "Україна молода". Скажімо, позавчорашнє призначення Валерія Хорошковського першим віце-прем’єром означає, що той - за загальним визначенням, досить ефективний управлінець - "наглядатиме" за роботою Миколи Азарова. "Він буде дублером Азарова, - вважає й політолог Кость Бондаренко. - А оскільки Хорошковський - давній опонент Миколи Яновича, то в уряді можливі конфлікти". На думку Бондаренка, Азаров у цьому "двобої" вочевидь програватиме. "Хорошковський не потерпить тиску на себе, а Микола Янович нині більш схильний до компромісів, він прислуховуватиметься", - каже експерт.

"Знаючи всіх на "ти", розповім вам ситуацію зсередини, - ділиться з газетою "Экономические известия" Сергій Терьохін, член БЮТ, екс-міністр економіки. - Пан Азаров буде запропонований для заклання. Його "спалять на вогнищі" до парламентських виборів. Януковичу необхідно повісити на когось всі невдачі за два роки його царювання".

Утім, кинувши недавнього очільника СБУ на посаду другої людини в уряді, Янукович схитрував: несподівано для багатьох він позбавив Хорошковського посади, на яку сам же призначив його раніше - міністра фінансів, пише автор вже згаданого матеріалу "Між Сім'єю і роботою" в газеті "Україна молода". "На перший погляд, це дивне рішення, адже, скажімо, Клюєв (екс-перший віце-прем’єр) керував міністерством, - каже політолог Вадим Карасьов. - Насправді ж логіка у діях президента цілком очевидна: "чужий" Хорошковський не матиме впливу на фінанси і, зокрема, на бюджет. Як не матиме такого впливу й Азаров. Натомість грішми в державі розпоряджатимуться двоє людей: голова НБУ Сергій Арбузов та до вчорашнього дня його перший заступник Юрій Колобов, який і очолив Мінфін замість Хорошковського. Ці люди є особливо близькі до нинішнього глави держави". І саме вони входять до кола осіб, яке нині називають "Сім’я".

"Не думаю, що пост першого віце-прем'єра без міністерства фінансів - це підвищення для Хорошковського, - наводиться коментар політолога Михайла Погребинського в статті "Кандидату в прем'єри підрізали крила" в газеті "Сегодня". - Думаю, Хорошковський з настільки високим званням буде вести переговори там, де він хороший, - з МВФ, Євросоюзом, але при цьому важелів впливу на ситуацію у фінансово-економічній сфері у нього не буде. Рішення поточних питань економіки все одно залишиться за Азаровим, а всі новації і реформи буде визначати особисто президент".

Деякі політологи роблять ще більш сміливі припущення, пише Алла Дубровик в статті "Варіант нашого "економічного дива" - уникнути дефолту" в газеті "День". Мовляв, прем’єрське крісло - це далеко не кінцева перспектива Хорошковського. Він цілком може стати наступником Януковича. "Рейтинг Януковича падає, з часом може трапитися так, що Янукович не зможе виграти другий тур президентських виборів 2015 року, тоді постане питання про наступника. Хорошковський спочатку через прем’єрську посаду, потім через власну політичну діяльність може стати наступником Януковича. У цьому є його зараз основна амбіція", - вважає політолог Сергій Таран.

Заради справедливості варто відзначити, що Хорошковський був найбільш прогнозованим претендентом на місце Клюєва. Як тільки президент відправив останнього в РНБО, Хорошковському почали пророкувати "підвищення". Як альтернативу називали лише заступника глави Адміністрації президента Ірину Акімову. Більшою інтригою стало питання: хто ж сяде у крісла міністра фінансів та міністра економічного розвитку та торгівлі. Адже це мали би бути перевірені люди, з якими новий віце-прем’єр зможе відлагодити чітку систему координації. Укріплення фінансово-економічного блоку - єдиний варіант відповісти на виклики, які сьогодні постали для країни.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1157 | Додав: adminA | Теги: уряді перестановки мають створити д | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]