Пт, 2024-03-29, 15:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:31
Відтепер Конституцію можна міняти на референдумі, а не лише в Раді
Інші останні Офіційні новини
Верховна Рада України ухвалила законопроект №6278 "Про всеукраїнський референдум" в редакції першого читання. За відповідне рішення проголосували 265 народних депутатів з мінімально необхідних 226, повідомляє РБК Україна.

Законом пропонується визначити поняття і предмет всеукраїнського референдуму, його основні принципи, законодавчі обмеження щодо проведення.

Зокрема, пропонується розрізнити конституційний, ратифікаційний, законодавчий і загальний всеукраїнські референдуми, а також унормувати, що за народною ініціативою може бути проведено всеукраїнський референдум щодо схвалення нової редакції Конституції України (здійснено установчу владу українського народу), законодавчий референдум, зокрема з метою скасування окремих законів України.

Також законом встановлюються підстави та порядок призначення всеукраїнського референдуму про внесення змін до Конституції України, всеукраїнського референдуму про зміну території України, проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою; врегулювати право громадян вимагати проведення всеукраїнського референдуму; процедуру створення і реєстрації ініціативних груп всеукраїнського референдуму; порядок і терміни збору підписів ініціативними групами; процедуру передачі підписних листів у Центральну виборчу комісію і перевірки дотримання порядку збору підписів на підтримку ініціативи щодо проведення всеукраїнського референдуму, оформлення підписних листів і підрахунку підписів тощо.

Згідно із законом, на всеукраїнський референдум можуть виноситися кілька запитань з однієї проблеми.

Закон встановлює, що президент України проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою, якщо його ініційовано з додержанням встановлених Конституцією і законами вимог щодо організації і порядку проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Суб'єктом призначення або проголошення всеукраїнського референдуму є президент і Верховна Рада.

Згідно із законом результати народного волевиявлення, висловлені на всеукраїнському референдумі, є обов'язковими. Суб'єктами ініціювання всеукраїнського референдуму є український народ і Верховна Рада у випадках і порядку, встановленому Конституцією і законами.

Пропонується встановити, що всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш ніж 3 млн громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи за проведення такого референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менше ніж по 100 тисяч підписів у кожній області.

Парламент розглядав закон про референдум в 2010 році. Тоді у першому читанні за ухвалення цього проекту закону, внесеного депутатом від Партії регіонів Дмитром Шпеновим , проголосували 250 народних депутатів з 427 зареєстрованих у сесійній залі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 973 | Додав: adminA | Теги: раді, референдумі, конституцію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]