Чт, 2024-04-25, 22:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:39
Виявили могилу матері Івана Мазепи під Мистецьким Арсеналом
Інші останні Культурні новини
Три століття останки ігумені Києво-Печерської Вознесенського монастиря Марії Магдалини (в миру - Марина Мокієвська) були поховані під будівлею нинішнього Мистецького Арсеналу, пише газета "Комсомольская правда в Украине".

"Раніше там знаходився Києво-Печерський Вознесенський монастир, ігуменею якого була Мазепиха, - розповідає секретар настоятельки Фролівського монастиря черниця Херувима. - В 1712 році, через 5 років після смерті матері гетьмана, на місці монастиря вирішили побудувати завод "Арсенал". І за наказом Петра І храм переїхав з Печерська на Поділ - тепер це наш Фролівський монастир".

Раніше всі думали, що останки ігумені, яка померла в 1707 році (за два роки до Полтавської битви), були перевезені ще тоді. Але коли на території заводу "Арсенал" вирішили робити культурний центр, там стали проводити археологічні розкопки. Ось тоді було знайдено поховання черниць.

Всього під "Арсеналом" знайшли понад 260 поховань. Після ідентифікації науковці вирішили, що останки матері Івана Мазепи є серед цих поховань. Тепер прах черниць і матері Мазепи перепоховають на території Фролівського монастиря з благословення митрополита Київського і всієї України Володимира. Точні терміни поховання поки що невідомі - потрібне узгодження з міською адміністрацією. Але черниці сподіваються, що останки знайдуть спокій в землі до кінця року.

Мало хто знає, що після смерті чоловіка мати гетьмана Івана Мазепи Марина Мокієвська прийняла постриг. Спочатку вона була черницею Марією Магдалиною, а опісля ігуменею Києво-Печерського Вознесенського і Глухівського жіночих монастирів. Талановитий керівник, вона активно розширювала монастирі, за неї обидва процвітали.

Крім того, Марія Магдалина славилася своїми вишивками. Зараз деякі з її виробів, вишиті золотом і сріблом, зберігаються в музеях Києво-Печерської лаври.

Раніше повідомлялося, що археологи знайшли могилу воїна УПА з артефактами бронзового століття.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1526 | Додав: adminA | Теги: Мистецьким Арсеналом, могилу матері Івана Мазепи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]