Чт, 2024-03-28, 20:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:00
Вийде в електронному та паперовому форматах Велика українська енциклопедія
Інші останні Культурні новини

Багатотомна Велика українська енциклопедія (ВУЕ) обов'язково має бути видана як в електронному, так і в паперовому форматах, тим більше, що можливості для цього є.

На цьому 3 листопада під час засідання круглого столу в Укрінформі наголосив директор департаменту видавничої справи та преси Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олексій Кононенко, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми абсолютно відкриті для того, щоб видавати томи енциклопедії у друкованому вигляді. Якщо на сьогодні в електронному вигляді це може бути зроблено, буде портал, де інформація має постійно доповнюватися, все ж таки, я вважаю, що паперове видання мусить бути", - сказав Кононенко.

За його словами, видавати томи ВУЕ можна на тонкому папері, щоб зекономити кошти, робити більшу кількість томів. А гроші на ці цілі можна взяти у рамках програми "Українська книга", яку уряд доручив реалізовувати Держкомтелерадіо.

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак також підтримав позицію щодо необхідності створення ВУЕ, оскільки Українська радянська енциклопедія вже не відповідає вимогам часу.

"Насправді це величезний виклик. Створити Велику українську енциклопедію, яка буде суголосна незалежній українській державі. А чи впораються її розробники із цим викликом, буде зрозуміло лише через 50 або 100 років, бо енциклопедія створюється на віки", - сказав Червак.

Як нагадала доктор історичних наук, директор ДНУ "Енциклопедичне видавництво", заступник голови головної редакційної колегії ВУЕ Алла Киридон, Велика українська енциклопедія - сучасний довідковий онлайн-сервіс і водночас багатотомне видання, підготовку якого було розпочато в січні 2013 року спільними зусиллями співробітників державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" та авторського колективу з усієї України - материкової й діаспорної.

Онлайн-версія ВУЕ, на її переконання, стане ефективним навчальним ресурсом для онлайн-освіти як форми дистанційного навчання. "Створення порталу Великої української енциклопедії допоможе систематизувати усі напрацювання і забезпечить користувача зручним інструментом пошуку та роботи зі знайденим матеріалом", - упевнена науковець.

"Якщо говорити про структуру енциклопедії, то ми зараз готуємо літеру "А" як пілотний проект. Щоб побачити, який результат співпраці науковців над гаслами на літеру "А". І готуємо до видання та оприлюднення перший том якраз на цю літеру", - додала Алла Киридон.

Проект розрахований на максимально широку аудиторію, зокрема такі її сегменти, як широка громадськість, фахівці-практики та науковці, студенти, школярі. Для кожної з цих цільових аудиторій розробники ВУЕ готують спеціальні пропозиції.

"Кожна нація про себе заявляє, коли створює велику національну енциклопедію. Це своєрідна візитна картка, без якої, я переконаний, Україна не зможе існувати. Хочу наголосити, що академічні установи повинні усі включитися в цей проект і його реалізовувати. Бо без цього видати ВУЕ буде дуже важко", - переконаний доктор філологічних наук, академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Шевченка НАН України Микола Жулинський.

Нагадаємо, Велика українська енциклопедія - багатотомне енциклопедичне видання універсального характеру, публікація якого запланована на 2013-2026 роки згідно з Указами президента України № 1/2013 "Про Велику українську енциклопедію" та № 7/2015 "Питання підготовки та видання Великої української енциклопедії".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 705 | Додав: adminA | Теги: Велика українська енциклопедія, паперовий формат, Електронний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]