Пт, 2024-03-29, 12:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:26
З нашої галактики на величезній швидкості втікають планети
Інші останні Новини світу науки і технологій
У центрі нашої галактики можуть виникати поодинокі планети-втікачі, що віддаляються з Чумацького Шляху на швидкості до 4,5% швидкості світла. Дослідники зацікавилися долею планет у подвійних зірок, які близько підійшли до надмасивної чорної дірки, розташованої в центрі галактики, передає membrana.ru.

Попередні розрахунки виявили, що сильна гравітація чорної дірки здатна розбити таку пару зірок. При цьому одна з них вийде на близьку орбіту навколо галактичного центру, а друга на високій швидкості полетить геть.

Ба більше, подібні гіпершвидкісні світила вже виявлені в галактичному гало. Такою є, наприклад, зірка SDSS J090745.0 +024507, яка віддаляється по прямій від центру Чумацького Шляху з темпом 667 км/с (0,22% швидкості світла). А це вдвічі вище, ніж потрібно, щоб залишити Галактику назавжди.

Тепер фахівці з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики і Дартмутського коледжу (Dartmouth College) визначили: якщо у пари зірок були планети, то відлітають геть, Сонце здатне зберегти їх у себе, а от другий компаньйон (який залишається у чорної діри), може їх втратити. Причому його планети в такому разі набувають величезної швидкості. Як правило, це 3000-4500 км/с, але за сприятливих умов вони можуть розігнатися й до 13 400 км/с.

"Крім субатомних частинок я не знаю, що ще може залишати нашу Галактику так швидко, як ці планети-втікачі", - говорить один з авторів дослідження Ідан Гінзбург. Результат цієї роботи буде опублікований в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Виявити подібні світи буде вкрай складно, але невеликий шанс є. Адже зуміли астрономи знайти в Чумацькому Шляху самостійні планети, правда, отримали вони цю свободу в результаті іншого процесу - викиду з нестабільних молодих сонячних систем.

Додамо, що існує ще одна ситуація, в якій може бути народжений надшвидкісний об'єкт. Несиметричний вибух наднової може надати останкам (нейтронної зірки) справді величезну швидкість.

Раніше астрономи виявили прямокутну галактику. Нова галактика, яку відкрили австралійські астрономи, отримала найменування LEDA 074886. Вона на приблизно 70 мільйонів світлових років віддалена від Землі. Галактика належить до класу карликових і є супутником NGC 1407. Відкриття було зроблено на 8-му телескопі Subaru. Дослідники підкреслюють, що форма галактики вкрай незвичайна.

Зазначимо, в результаті злиття галактик можуть утворюватися об'єкти дуже незвичайної форми. Так, у лютому 2012 року міжнародна група астрономів виявила сліди малого злиття двох галактик. Тоді дослідники знайшли поруч з галактикою NGC 4449 галактику NGC 4449B. А що вона багато менша за сусіда, то знайдене злиття віднесли до категорії малих.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1141 | Додав: adminA | Теги: нашої галактики втікають планети | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]