Вт, 2024-03-19, 09:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:29
За відсутність терміналів НБУ штрафуватиме магазини
Інші останні Економічні новини

Національний банк України пропонує встановити штраф у розмірі 8,5 тис грн за відсутність платіжних терміналів у сфері торгового та інших видів обслуговування, повідомляє УНІАН.

Це передбачено в розробленому Національним банком України і зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)" (№10656). Зокрема, законопроектом пропонується в ст. 17 Закону "Про захист прав споживачів" зазначити, що споживач має право на вільний вибір товарів і послуг і на вільне використання електронних платіжних засобів. При цьому, продавець зобов'язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати.

"Забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту, будь-яким способом обмежувати використання ним електронних платіжних засобів, якщо згідно із законодавством продавець зобов'язаний приймати їх до оплати", - йдеться в законопроекті.

Обмеження або відмова в реалізації прав споживачів, зокрема, на здійснення розрахунку за допомогою електронних платіжних засобів, може спричинити накладення штрафу в розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Контроль наявності платіжних терміналів у суб'єктів господарювання пропонується покласти на Державну податкову службу.

Крім того, регулятор також пропонує доповнити Цивільний Кодекс України нормою, яка обмежує вартість використання клієнтами банків понадлімітних коштів за банківськими картками.

"Розмір плати за використання клієнтом коштів банку, яке не встановлено договором, не може перевищувати подвійну облікову ставку Національного банку України", - йдеться в законопроекті.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його метою є забезпечення безперервного, надійного й ефективного функціонування платіжних систем, масове впровадження безготівкових розрахунків і розвиток національної платіжної інфраструктури, зменшення валютних витрат банків шляхом переходу на оплату послуг платіжних організацій, платіжних систем у гривні й підвищення якості послуг, які надаються банкам і громадянам України платіжними системами.

Нагадаємо, Національний банк має намір законодавчо врегулювати інфраструктуру випуску та використання електронних грошей. Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)" №10656 був зареєстрований у парламенті 21 червня.

Як зазначено в пояснювальній записці, метою законопроекту є забезпечення безперервного, надійного та ефективного функціонування платіжних систем, масове впровадження безготівкових розрахунків та розвиток національної платіжної інфраструктури.

Крім того, НБУ розробляє методику розширення безготівкових розрахунків в Україні, заявила заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська. "Якщо оцінювати обсяг готівки, то в Україні дуже великий обсяг готівкових розрахунків, і готівки в обігу. На сьогодні майже 195 млрд грн поза банками. Це, звичайно, не дуже добре, оскільки це - обслуговування тіньового обігу", - заявила Ричаківська.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1034 | Додав: admin | Теги: відсутність терміналів, штраф, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]