Пт, 2024-04-26, 20:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:31
"Антимінних" бджіл вивели хорватські науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій
Вчені з Хорватії вивели бджіл, які в змозі відчути міну з відстані п'яти кілометрів, навіть якщо вони знаходяться під землею. Проект по створенню "антимінних" бджіл стартував у 2007 році. Генну інженерію не використовували. Дослідники вирішили просто натренувати комах, передає УНН з посиланням на закордонні ЗМІ.

Щоб у бджіл сформувався чіткий зв'язок "вибухівка - ласощі", їх колонії розташували на великому обгородженому полі. Територія належить Факультету землеробства університету Загреба. На одному його кінці розташовувалися вулики, на іншому - кілька точок годівлі. Поблизу останніх вчені просочили грунт вибуховими хімічними речовинами.

"Врешті-решт, комахи навчаються асоціювати запах будь-якої вибухівки з легкою здобиччю і знаходять найкоротший шлях до неї", - розповідає професор Матея Янеш з університету Загреба.

Хорватські вчені доклали стільки зусиль по створенню "антимінних" бджіл, так як під час Балканських воєн за незалежність у 90-х роках минулого століття в країні усіма сторонами конфлікту було використана близько 1,5 мільйонів таких наземних мін. Поля, вкриті цими боєприпасами, займають площу близько 700 квадратних кілометрів. За деякими даними, земля зберігає близько 90 тисяч мін.

Як повідомлялося раніше, вчені прийшли до висновку, що наночастинки з бджолиною отрутою знищують ВІЛ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 990 | Додав: adminA | Теги: хорватські науковці, антимінні бджоли | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]