Сб, 2024-04-27, 02:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:31
Демонстрацію символіки СРСР та нацистської Німеччини у Латвії в терміновому порядку заборонять
Інші останні Новини світу
У Латвії в середу 10 квітня комісія Сейму з прав людини і суспільних справ концептуально підтримала пропозиції про повну заборону на публічне використання символіки СРСР, Латвійської РСР та нацистської Німеччини. Політики також збираються розглянути проект в терміновому порядку.

Планується, що розгляд поправок у Сеймі у другому читанні відбудеться до 18 квітня. При "терміновому" статусі третє читання не потрібно, тому змінений закон набуде чинності до 9 травня, повідомляє Delfi.

Мета поправок полягає в тому, щоб запобігти поширенню екстремістських поглядів, а також можливим сутичкам під час масових заходів (9 Травня).

В даний момент використання символіки СРСР, Латвійської РСР та нацистської Німеччини заборонено на тих заходах, які згадані в законі про збори, ходи і пікети. У свою чергу на розважальні, святкові, пам'ятні та спортивні заходи заборона не поширюється.

Згідно з пропозицією прибалтійських політиків, на будь-яких публічних заходах треба заборонити виступати проти незалежності Латвійської Республіки, висловлювати пропозиції про насильницьку зміну державного устрою, закликати не виконувати закони, проголошувати насильство, національну та расову ворожнечу, явну ідеологію нацизму, фашизму чи комунізму, пропагувати війну, а також прославляти або закликати до злочинів та інших правопорушень. Повинна бути введена повсюдна заборона на використання прапорів, гербів, гімнів та символіки (в т.ч. стилізованої) колишнього СРСР, Латвійської РСР та нацистської Німеччини. Поки досить складно судити, чи в рівній ступені закон, що приймається, буде діяти щодо радянської і нацистської символіки, пише NEWSru.com.

Антагонізм, що склався у значної частини латишів, в тому числі можновладців, до всього радянського, відомий. Наприклад, на початку січня 2013 колишній латвійський дипломат Нормунд Васаріньш заявив, що "латвійське суспільство по-справжньому західним стане лише тоді, коли припинить щорічно захоплюватися радянською "Іронією долі!". Свою нелюбов до фільму Васаріньш пояснив тим, що він "інфікований радянським мисленням і ностальгією". На його думку, "Іронія долі" лише "засмічує мислення", нічого не даючи взамін.

А наприкінці березня один з жителів республіки побачив у новому гербі Кандавского краю, розташованого на заході Латвії, символіку радянської окупації. На гербі були зображені чорний кабан і квіти на червоному тлі. Саме образ кабана обурив латиша.

"Авторам герба і депутатам самоврядування слід було б заглянути в історію Кандавского краю. Після другої радянської окупації в Абавській долині був створений комплекс з виробництва свинини. Наприкінці 1940-х років до комплексу добралася свиняча чума", - нагадав він і додав, що останки полеглих тварин викидали на територію долини. Частку абсурду в його репліці збільшило його уїдливе питання: "Чи не буде історично більш правильним додати до зображення кабана зграю воронів?"

Антирадянські настрої в Латвії проявляються постійно. І пов'язано це насамперед з роллю Радянського Союзу, який латиші наполегливо вважають не визволителем, а окупантом країни. Наприклад, у вересні 2012 року навіть був відкритий меморіал трьом каральним батальйонам Waffen SS. Пам'ятник "Захисникам Бауськи проти другої радянської окупації" став єдиним в Прибалтиці монументом, що вшановує нацистських поліцаїв.

Нещодавно, в середині березня 2013 року, в центрі Риги пройшла хода ветеранів "Ваффен СС", в якій брали участь близько тисячі ветеранів легіону і молодих радикалів. Але марш був зустрінутий антифашистами, які вітали нацистів гаслом "Світ без нацизму!" і трансляцією російських пісень, зокрема "Три танкіста" і "Прощання слов'янки". Протистояння обмежилося словесною перепалкою, зіткнень не відбулося. У ході легіону брали участь депутати парламенту Латвії від вхідного в правлячу коаліцію націоналістичного об'єднання "Вітчизні і свободі", а також їхні прихильники з сусідніх Литви та Естонії.

Нагадаємо також, у Латвії блок націоналістів VL-TB/LNNK, що входить в правлячу коаліцію, підготував законопроект про визнання Дня перемоги 9 травня жалобною датою.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 947 | Додав: adminA | Теги: латвія, символіка СРСР та нацистської Німеч | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]