Пт, 2024-04-26, 23:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:59
До Дня героїв у Івано-Франківську влаштували масштабну реконструкцію битви 1920 року. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Постріли гвинтівок, кулеметів та гармат лунали в Івано-Франківську. До Дня героїв у місті влаштували реконструкцію битви 1920 року, у якій українсько-польське військо протистояло Червоній армії.

Міський парк в Івано-Франківську немов перемістився майже на 100 років у минуле. Зброя та військова форма вражають реалістичністю, а бойові дії наче справжні. Ось так вояки УНР пліч-о-пліч із поляками воювали проти Червоної армії.

У складі армії Української народної республіки – третя залізна дивізія та гайдамаки. На озброєнні мають гвинтівки, кулемети і гармати. Стріляють хоч і "холостими", та від цього не менш ефектно. А ще використовують шаблі, якими без вагань обіцяють порубати ворога.

Віталій Головенько, представник вінницького клубу "Честь і слава", розповідає: "Ми сьогодні реконструюємо третій гайдамацький полк, другий його курінь. Це кавалерія, яка воювала на боці Петлюри. Було сформовано переважно з мешканців Донбасу, шахтарів, зокрема. Тих, які підтримували Петлюру, які воювали на стороні української армії, але проти більшовизму".

Проти такої потужної армії червоноармійці шансів майже не мають. Тому всі гинуть під натиском українців та поляків.

Учасник реконструкції Володимир Боголій говорить: "Звичайно, на західній Україні було б грати січових стрільців чи гайдамак. Але в нас така роль, що граємо комуняк, ті, які прийшли на нашу землю з бідою. Всі загинемо, ось тут, на цій висоті".

Реконструктори умовно відтворюють події 1920 року, коли українці з поляками об'єдналися, щоб відбити наступ червоноармійців. Військової мети цей союз досягнув, хоча згодом швидко розпався.

Співорганізатор реконструкції битви Любомир Горбач розповідає: "Ця ціль мала військовий характер – зупинити наступ більшовицьких військ на Варшаву, на Європу. Більшовицька окупація тоді і пізніше показала, що вона була страшніша, ніж польська, чеська, словацька і навіть пізніше німецька".

Щоб влаштувати таке видовище, до Івано-Франківська з'їхалися реконструктори з України та Польщі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 782 | Додав: adminA | Теги: Івано-Франківськ, реконструкція битви 1920 року, День Героїв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]