Пт, 2024-04-26, 07:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:04
Яценюк доручив готуватися до надзвичайного стану в енергетиці
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення профільним міністерствам підготувати законопроект про надзвичайний стан в енергетичній галузі країни.

"Я доручаю Міненерго і Мін'юсту підготувати проект закону про надзвичайний стан в енергетичному секторі", - сказав він, відкриваючи засідання уряду в понеділок, 16 червня, передає "Інтерфакс-Україна".

Прем'єр дав доручення відправити урядову делегацію до Брюсселя і до країн Європейського Союзу "з чітким роз'ясненням української позиції".

Яценюк оцінює шанси країни виграти у Росії в Стокгольмському арбітражному суді газову суперечку як дуже високі.

"Я вважаю, що судові перспективи у нас дуже і дуже високі", - сказав він, відкриваючи засідання уряду в понеділок.

Прем'єр переконаний в тому, що Росія спочатку не була налаштована на результативний вислід газових переговорів, вважаючи, що подібний "газовий шантаж" є однією з частин загального плану Росії, який спрямований на "знищення України".

У свою чергу, НАК "Нафтогаз України" просить Європейську Комісію дозволити великий реверс газу на словацькому напрямку у зв'язку з припиненням Росією постачання газу в Україну, заявляє голова правління НАК Андрій Коболєв.

"НАК "Нафтогаз України" зараз звертається до Європейської Комісії з пропозицією щодо відкриття великого реверсу на словацькому напрямку", - сказав він на засіданні уряду.

Яценюк нагадав, що угоду щодо реверсного постачання вже підписано, і урядова делегація має вирушити до ЄС для обговорення питання про відкриття великого реверсу.

"У нас зараз ціна на реверс нижча, ніж російська. План Росії був абсолютно зрозумілим: заявити про те, що тимчасово ціна з 268 (доларів США за 1 тис. куб. м газу) зросла майже до 500, а потім тимчасово встановити 385 - і десь у листопаді-грудні російський уряд мав заявити, що він передумав (щодо ціни 385 доларів за 1 тис. куб. м)", - сказав глава українського уряду.

За його словами, російська сторона до цього плану готувалася і затягувала час.

"Прозорі публічні переговори ми провели, і далі проводимо нашу політику в тому самому форматі, в якому ми її здійснюємо протягом останніх трьох місяців: чесно, відкрито, прозоро та на ринкових умовах", - сказав Яценюк.

Україна може забезпечити себе газом до грудня

Російське ВАТ "Газпром" із 10.00 понеділка знизило до нуля постачання газу НАК "Нафтогаз України", проте Україна завдяки накопиченим запасам газу та сезонному зниженню його споживання зможе тривалий час забезпечувати надійний транзит газу до Європи та його постачання внутрішнім споживачам, заявило керівництво енергетичної галузі країни.

"Українська сторона готова до такого розвитку подій. Ми забезпечуємо надійний транзит газу та постачання внутрішнім споживачам", - сказав глава Міненерговугілля Юрій Продан на засіданні Кабінету міністрів.

Він уточнив, що обсяги транзиту російського газу до Європи нині становлять 185 млн куб. м на добу.

Як додав голова правління НАК Андрій Коболєв, запаси газу в українських сховищах (ПСГ) нині становлять майже 14 млрд куб. м, а обсяги його закупівлі в Європі за реверсом - 16 млн куб. м.

"У нас є час, є можливість це питання вирішити, принаймні до грудня", - наголосив голова "Нафтогазу".

Керівники енергогалузі також заявили про значні перспективи збільшення реверсних закупівель газу, ціна яких сьогодні становить близько 300 доларів за тисячу кубічних метрів, а також про потенційну можливість закупівлі газу європейськими компаніями на кордоні України та Росії з подальшим їх закачуванням до українських ПСГ.

Вони також відзначили підтримку з боку Єврокомісії, на компромісні пропозиції якої був згоден Київ, але які в односторонньому порядку відхилила Москва.

США та ЄС залучать до модернізації ГТС

Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості підготувати законопроект для залучення американських та європейський партнерів до модернізації газотранспортної системи (ГТС) країни.

"Парламент має внести законопроект, що дозволить залучити американських і європейських партнерів до експлуатації і модернізації української ГТС за умов збереження контролю української держави над ГТС", - сказав він.

Яценюк також доручив Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, прискорити виконання його вказівки і привести тарифи на транспортування російського газу до економічно обґрунтованого рівня.

"Дотувати Російську Федерацію ми не будемо", - підсумував Яценюк.

Довідка

16 червня після остаточного зриву перемовин, "Нафтогаз України" подав позов до "Газпрому" в Арбітражний інститут при торговій палаті Стокгольма. "Нафтогаз" вимагає встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який "Газпром" постачає до України".

У "Газпромі" заявили про переведення України на передоплату постачань російського газу і про подачу зустрічного позову до "Нафтогазу України" в Стокгольмський арбітраж з вимогою стягнути заборгованість у розмірі 4,5 млрд дол. за поставлений раніше газ.

Переговори щодо врегулювання цінового спору між "Газпромом" і "Нафтогазом" почалися ще на початку травня 2014 року в тристоронньому форматі - Україна, Росія і Європейський Союз.

У перебігу переговорів Росія запропонувала Україні газ за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів з урахуванням знижки в 100 доларів. Проте прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк сказав, що Україна відмовилася від пропозиції "Газпрому", оскільки нова ціна встановлюватиметься російським урядом, який може у будь-який момент забрати цю знижку.

Також Яценюк заявив, що Україна наполягає на ціні газу в 268 доларів за тис. кубометрів - ціні, за якою російський газ продавався Україні впродовж першого кварталу 2014 року.

У "Нафтогазі України" запропонували сформувати компромісну проміжну ціну на газ у розмірі 326 доларів за 1 тис. куб. м. Росія відхилила пропозицію без розгляду.

Вимоги України також полягають у тому, щоб відійти від традиційного механізму формування Росією ціни на газ - шляхом надання знижок, за які Кремль зазвичай вимагає політичних поступок з боку українського уряду. "Нафтогаз" наполягає на суто ринкових підходах "Газпрому" до формування ціни на паливо.


 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: надзвичайного стану в енергетиці, Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]