Пт, 2024-04-26, 15:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:11
Мінооборони планує реформувати армію за 125 мільярдів
Інші останні Політичні новини

У Міністерстві оборони підготували програму реформування Збройних сил, яку планують реалізувати завдяки власним матеріальним ресурсам. Йдеться про продаж "надлишкового майна" на аукціонах та залучення інвестицій. У результаті в Міноборони розраховують розв'язати проблему із забезпеченням військовослужбовців житлом і здійснити переозброєння армії на 125 млрд грн. Втім, члени опозиції сумніваються, що виручені кошти підуть на потреби військових, передає "КоммерсантЪ-Украина".

3 квітня на брифінгу в Кабінеті міністрів глава Міністерства оборони Павло Лебедєв представив журналістам державну програму реформування і розвитку Збройних сил (ЗСУ) до 2017 року.

"На сьогодні в Міноборони розробили державну програму, яку надали уряду для погодження та затвердження. Орієнтовно вона буде затверджена Кабінетом міністрів на наступному тижні", - сказав міністр.

За словами пана Лебедєва, розроблена програма передбачає, що заплановане скорочення ЗСУ не торкнеться підрозділів, які впливають на боєздатність країни. "Із 182 тис особового складу військові підрозділи - це 70 тис осіб. Решта - це медперсонал, викладачі, службовці охорони складів, санаторіїв, співробітники підприємств. Бойова чисельність буде збережена в повному обсязі, все інше буде приведено у відповідність до світових стандартів", - пояснив Павло Лебедєв.

З власних матеріальних ресурсів в Міноборони мають намір отримати максимальну вигоду. Зокрема, заплановано збільшити набір учнів на цивільні спеціальності у навчальних закладах Збройних сил і відкрити військові кафедри для іноземних студентів в інших вишах. Павло Лебедєв підкреслив: "Це дозволить залучити фінансові вливання у військову освіту і зберегти викладацький склад".

Глава оборонного відомства зазначив, що "у міністерства багато майна, яке йому не потрібне". З цією метою в міністерстві мають намір "звільнити" більш як 200 військових містечок, а також продати "надлишкове майно" - окремі підприємства і техніку - шляхом проведення аукціонів.

За підрахунками міністра, в результаті бюджет отримає "мільярди гривень", які будуть спрямовані на переозброєння ЗСУ і забезпечення військовослужбовців житлом. Павло Лебедєв назвав і конкретні цифри - на переозброєння передбачається витратити 125 млрд грн у 2017-2025 роках. "У Міністерстві фінансів прогнозують, що буде надано 98 млрд грн. Але думаю, що в цьому питанні президент поставить крапку на користь Міноборони", - висловив сподівання міністр.

Утім, пан Лебедєв визнав - щоб виручені від вивільнення надлишкового майна кошти були спрямовані на потреби відомства, в Кабінеті міністрів повинні додатково закріпити їхнє цільове призначення.

У парламентському комітеті з питань національної безпеки і оборони по-різному оцінюють нову програму розвитку армії. Представники опозиції вважають, що армія від виручених коштів нічого не виграє, а аукціони будуть використовуватися в корупційних схемах. "Досі не проведено належну інвентаризацію надлишкового майна ЗСУ, тому є ризик, що в Міноборони вживатимуть заходів, щоб визначити об'єкти для продажу та провести аукціони в злочинно-корупційному режимі. Ці інновації уряду повинні отримати оцінку громадськості", - заявив секретар комітету, народний депутат Сергій Каплін (УДАР).

У Партії регіонів побоювання опозиції відкинули. "Цілком нормальна програма, ми обговорювали її в комітеті. Аукціони якраз і потрібні для забезпечення прозорості. Є домовленість між керівництвом Міністерства оборони і керівництвом Кабінету міністрів, щоб кошти, виручені від продажу цього майна, йшли на потреби спеціального фонду Міноборони - для будівництва житла, скорочення армії, тому що на це теж потрібні гроші", - зазначив член комітету Юрій Самойленко (Партія регіонів).

Як повідомлялося, 30 травня 2012 року Віктор Янукович затвердив положення про комітет з реформування і розвитку армії та ОПК. Міністерство оборони називає головним завданням відомства у 2013 році реформування Збройних сил.

11 березня Янукович змінив склад комітету з реформування та розвитку Збройних сил і оборонно-промислового комплексу. Про це йдеться в указі №123 від 11 березня.

Янукович ввів до складу комітету голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських, міністра закордонних справ Леоніда Кожару, генерального директора державного концерну "Укроборонпром" Дмитра Перегудова, міністра промислової політики Михайла Короленка, міністра оборони Павла Лебедєва, міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова та голову Служби безпеки України Олександра Якименка.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1044 | Додав: abel | Теги: реформа, мінооборони, армія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]