Пт, 2024-04-26, 01:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:09
Обама готовий бомбити Сирію, не чекаючи санкції Конгресу
Інші останні Новини світу
Президент США Барак Обама може почати військову операцію в Сирії навіть у тому випадку, якщо не отримає підтримку Конгресу США, повідомляє РИА "Новости" з посиланням телеканал Fox News.

Напередодні Обама заявив, що ухвалив рішення про необхідність вжити військові дії проти режиму в Сирії. Він додав, що має намір отримати у конгресу санкцію на військову операцію і пізніше офіційно вніс на розгляд законодавців відповідну резолюцію.

Як повідомляє Fox News, посилаючись на високопосадове джерело у держдепартаменті, президент залишив за собою можливість почати військову операцію, не чекаючи схвалення конгресу.

При цьому сам президент, оголошуючи про своє рішення, підкреслив, що у нього є повноваження почати військові дії без санкції конгресу, але підтримка парламентаріїв "зробить країну сильнішою".

Очікується, що палата представників і сенат проголосують по резолюції щодо Сирії не раніше 9 вересня.

Напередодні Обама відправив у Конгрес формальний запит на схвалення військової операції. Необхідність військового удару обгрунтовується в проекті документа тим, що дії сирійської влади є порушенням міжнародних норм, зокрема конвенції про заборону хімічної зброї та резолюції 1540 Ради Безпеки ООН.

Президент США також раніше заявив, що США готові діяти в Сирії без схвалення РБ ООН. "Ми можемо рухатися далі без схвалення РБ ООН, яка повністю паралізована і не хоче залучити Асада до відповідальності", - сказав Обама.

Влада Сирії, тим часом, заявила про готовність відбити напад в будь-який момент.

Експерти ООН, які перевіряли інформацію про застосування хімічної зброї в Дамаску, залишили Сирію і прибули до Лівану. Інспектори планують оприлюднити свої висновки через кілька днів. Напередодні США оприлюднили доповідь розвідки, що уточнює кількість жертв хімічної атаки 21 серпня біля столиці Сирії Дамаска. Згідно з цими даними, які наводить агентство Reuters, в результаті хімічної атаки загинули 1429 мирних жителів, в тому числі - 426 дітей. Влада Сирії назвали ці звинувачення брехнею і спробою виправдати потенційний військовий удар по країні.

Президент США направив до Конгресу проект резолюції щодо Сирії

Адміністрація президента США Барака Обами направила до Конгресу проект резолюції , дозволяє застосування військової сили в Сирії. Про це в ніч на неділю, 1 вересня, повідомляє агентство Lenta.Ru з посиланням на Reuters.

Таким чином Обама формально попросив законодавців схвалити удар по Сирії.

У проекті резолюції йдеться, що Обама зможе використовувати армію так, як вважає за необхідне.

Документ не містить конкретних дат термінів. У ньому, крім того, підкреслюється, що сирійську кризу можна вирішити лише політичним шляхом, додає агентство Associated Press.

Сьогодні інспектори ООН, які проводили розслідування в Сирії, залишили цю країну і через Ліван повернулися до Гааги.

Напередодні генсек ООН Пан Гі Мун повідомив представників постійних членів Радбезу, що аналіз матеріалів може зайняти два тижні. Експерти в п'ятницю, 30 серпня, закінчили збір матеріалів, аналіз яких дозволить підтвердити або спростувати повідомлення про застосування хімзброї в Сирії. Експерти повинні будуть відзвітувати перед генсеком ООН про результати своєї роботи. Пан Гі Мун, у свою чергу, оприлюднить звіт перед членами Радбезу.

При цьому офіційний представник генсека ООН Мартін Несирки раніше підкреслював, що експерти зможуть надати лише попередній звіт. Зробити висновок про те, чи застосовувалася хімзброя в Сирії, можна буде тільки після проведення лабораторних аналізів зібраного експертами матеріалу.

Нагадаємо, відразу в декількох містах США пройшли антивоєнні демонстрації. У Вашингтоні акцію протесту влаштували прямо біля стін Білого дому. Сотні пацифістів вийшли і на вулиці Нью-Йорка. З прапорами Арабської Республіки та плакатами: "Руки геть від Сирії" вони пройшли маршем до Times Square. Активісти висловили невдоволення аргументами американського президента Барака Обами на користь військового втручання. Протестуючі також назвали "неспростовні докази" вини Башара Асада сфабрикованими. За даними опитування соціологічної компанії Ipsos, проти силового втручання виступають близько 60 % американців, і лише 9 % - підтримують.

Тим часом, в Європі можливу військову операцію в Сирії вже називають "імперіалістичною інтервенцією". Такі слогани, зокрема, були на плакатах демонстрантів у Греції.

У ЗМІ продовжують гадати, коли ж буде завдано удару. The New York Times послалася на чиновників адміністрації Обами, які стверджують, що президент готовий до обмеженого удару по Сирії, і рішення британців його не зупинить. Народилися припущення, що удар послідує відразу після від'їзду інспекторів ООН - у п'ятницю вони згортають роботу на місці передбачуваної хіматаки під Дамаском і в суботу повертаються з доповіддю.

Як повідомлялося, експерти вважали, що удар буде завдано вже в ніч на п'ятницю, 30 серпня, проте в четвер тон супротивників Башара Асада дещо змінився. Про намір дочекатися висновків ООН заявило і керівництво Франції, до того що виступало з жорсткими закликами покарати Дамаск.

Кемерон підтримав позицію Обами щодо Сирії

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що підтримує позицію президента США Барака Обами, який повідомив про намір вжити військові дії проти Сирії після того, як отримає санкцію конгресу США.

"Я розумію і підтримую позицію Барака Обами щодо Сирії", - написав Кемерон в своєму мікроблозі в Twitter, передає РИА "Новости".

Обама в суботу, 31 серпня, заявив, що ухвалив рішення про необхідність вжити військові дії проти режиму в Сирії. За його словами, він має намір отримати у конгресу санкцію на військову операцію. Пізніше спікер Палати представників США Джон Бейнер заявив, що нижня палата конгресу обговорить можливість військової операції проти сирійського режиму не раніше 9 вересня.

Раніше на цьому тижні британський парламент відхилив пропозицію прем'єр-міністра про можливу військову операцію в Сирії. Голосування носило рекомендаційний характер, але Кемерон заявив, що небажання парламенту починати військові дії стало ясним, і він буде діяти відповідно до цього.

Обама назвав запобігання хімічних атак головним завданням США в Сирії

Президент США Барак Обама, таким чином, направив законодавцям формальний запит на схвалення військової операції, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на AP.

Необхідність військового удару обгрунтовується в проекті документа тим, що дії сирійської влади є порушенням міжнародних норм, зокрема конвенції про заборону хімічної зброї та резолюції 1540 Ради Безпеки ООН.

"Метою застосування збройних сил США має бути припинення використання хімічної зброї в майбутньому і знищення відповідного потенціалу", - йдеться в законопроекті.

Разом з тим, в документі підкреслюється, що врегулювання конфлікту в Сирії може бути тільки політичним.

"Конгрес закликає всі сторони конфлікту в Сирії терміново прийняти конструктивну участь у женевському процесі", - йдеться в проекті документа, який буде винесено на розгляд законодавців.

Документ не містить конкретних дат термінів. У ньому, крім того, підкреслюється, що сирійську кризу можна вирішити лише політичним шляхом, додає агентство Associated Press.

Франція підтвердила готовність брати участь у військовій операції проти Сирії

Президент Франції Франсуа Олланд підтвердив у телефонній розмові з президентом США Бараком Обамою намір Парижа здійснити необхідні дії щодо Сирії, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на Reuters з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента Франції.

Розмова лідерів двох країн відбулася незадовго до того, як Обама в суботу, 31 серпня, виступив із заявою про ухвалення рішення про військові дії щодо Сирії, зазначає агентство.

У своєму виступі Обама зробив основний акцент на необхідності заручитися підтримкою конгресу США перед початком військової операції.

"Президент Франції (Франсуа Олланд - ред. ) підтвердив йому (Бараку Обамі - ред.) cвою рішучість вжити дії щодо сирійського режиму у відповідь на застосування хімзброї" , - сказав співрозмовник агентства.

Джерело також підкреслило, що Франція з розумінням ставиться до того, що ухвалення рішення про дії щодо Сирії в різних країнах може відбуватися з різною швидкістю.

Раніше Олланд заявляв, що Франція готова брати участь у військовій операції проти сирійської влади, незважаючи на відмову деяких союзників по НАТО, у тому числі Великобританії, активно втручатися в сирійський конфлікт.

У неділю, 1 вересня, інспектори ООН, які проводили розслідування в Сирії, покинули цю країну і через Ліван повернулися до Гааги.

Експерти ООН з хімзброї прибули до Гааги

Експерти ООН з хімзброї в суботу ввечері, 31 серпня, прибули до Нідерландів для дослідження в лабораторії Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) проб, узятих з місця передбачуваної хіматаки під Дамаском, повідомляє РИА "Новости".

31 серпня інспектори ООН, які проводили розслідування в Сирії, покинули цю країну і через Ліван повернулися до Гааги.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: санкції Конгресу, бомбити Сирію, обама | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]