Сб, 2024-04-27, 01:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
Опозиція спрямовує всі сили на відставку Азарова
Інші останні Політичні новини
У п'ятницю вранці, 19 квітня, опозиція не блокуватиме Верховну Раду, щоб дати можливість парламенту розглянути резолюцію недовіри уряду.

Про це заявив журналістам лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передають "Українські новини".

"Питання відставки уряду розглядатиметься за будь-яких обставин", - наголосив він.

Депутат підкреслив, що лідери фракцій зберуться у спікера Володимира Рибака і вимагатимуть переголосування щодо законопроектів, ухвалених з порушенням норми про персональне голосування.

"Я думаю, що ми завтра цього доб'ємося, але у нас завтра більш важливе питання - відставка Кабміну, і ми обов'язково розглянемо за повною процедурою питання відставки Кабінету міністрів", - сказав Яценюк.

Щодо вимоги персонального голосування Яценюк також зазначив, що спікер Рибак відмовився в четвер вранці, 18 квітня, ставити на переголосування законопроекти, ухвалені, за інформацією опозиції, за участю "кнопкодавів".

"Тому ми зараз змінюємо тактику. Якщо він не чує одного депутата, то тоді буде слухати 170 з гаком депутатів від опозиції, які відразу будуть підходити до трибуни. Це нововведення у нашій тактиці", - розповів Яценюк.

Як відомо, прес-служби "Батьківщини" та Партії регіонів оприлюднили взаємні звинувачення в "кнопкодавстві", яке відбувалося під час засідання 18 квітня.

Як повідомлялося, 27 лютого парламентська опозиція розпочала збір підписів під резолюцією про недовіру Кабінету міністрів з тим, щоб якомога швидше розглянути це питання на засіданні Верховної Ради.

21 березня лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що підписи під резолюцією за відставку уряду поставили 174 народних депутати.

3 квітня голова Верховної Ради України Володимир Рибак доручив усім парламентським комітетам розглянути на своїх засіданнях проекту резолюцію недовіри уряду Азарова, запропонованого опозицією.

Пізніше в той день на сайті партії "Батьківщина" з'явилося повідомлення про те, що за підсумками засідань комітетів резолюцію недовіри уряду підтримали бюджетний комітет, комітет з питань правової політики, комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

У ході засідання погоджувальної ради керівників фракцій і комітетів парламенту 15 квітня Рибак заявив, що парламент розгляне питання відповідальності уряду в п'ятницю, 19 квітня.

Експерт пояснив, навіщо опозиції потрібна відставка Кабміну Азарова

Опозиція, ініціюючи відставку уряду, домагається політичної дестабілізації і відсутності легітимного уряду. Таку думку висловив політолог, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко у коментарі УКРIНФОРМу.

"Управлінські проблеми, політична нестабільність, послаблення влади - безумовно, в інтересах опозиції. Вони домагаються саме цього ефекту: політичної дестабілізації і відсутності легітимного уряду", - сказав Фесенко.

За його словами, у спробах відправити уряд у відставку немає нічого дивного: "Опозиція повинна, як мінімум, демонструвати боротьбу з владою, інакше яка ж вона опозиція".

Він підкреслив, що в цьому випадку мета опозиції полягає не в тому, щоб замінити уряд своїм - в умовах президентсько-парламентської системи це неможливо. "Мета опозиції, по-перше, це демонстрація своєї опозиційності - якщо ми проти уряду і вимагаємо його відставки, значить, ми реальна опозиція. По-друге, це головна, стратегічна мета - повалення уряду", - сказав політолог.

На його думку, якщо це вдасться, безумовно, це, хоча б частково, але дестабілізує політичну ситуацію. "Не буде легітимного уряду, відповідно дії влади, в тому числі на міжнародній арені, будуть обмежені (уряд, що не має легітимних повноважень, не зможе підписувати міжурядові угоди)", - сказав Фесенко.

Втім, за словами експерта, для досягнення такої мети шансів не дуже багато. "Результат залежатиме від того, чи підтримають опозицію комуністи і абсолютна більшість позафракційних депутатів", - зауважив він, додавши, що це можливо тільки теоретично.

"Комуністи повинні демонструвати свою хоча б напівопозиційність, тому я не виключаю, що вони можуть віддати частину своїх голосів за такий проект постанови опозиції плюс частина позафракційних депутатів може проголосувати, тобто, може бути 200 з гаком депутатів, але набрати 226 голосів буде важко", - вважає Фесенко.

Говорячи про діяльність нинішнього Кабінету міністрів, політолог зазначив, що уряду вдалося вирішити головне завдання фінансової і макроекономічної стабільності.

"За умов викликів кризи це важливо не тільки для уряду або для Азарова - це важливо для країни. Ми бачимо, що зараз відбувається в Європі, і загальносвітова ситуація дуже нестійка, тому утримання стабільності можна вважати досягненням", - сказав експерт.

Фесенко додав, що за останніми соціологічними опитуваннями, зокрема, Центру Разумкова, рейтинги Азарова досить стабільні, а підтримка діяльності уряду навіть збільшилася.

"Звичайно, розкол у суспільстві щодо влади існує, і значна частина суспільства критично ставиться до дій нинішньої влади, зокрема, і до уряду, але уряд утримує рівень підтримки своєї діяльності, а це означає, що ті люди, які голосували за правлячу партію, підтримують діяльність уряду", - сказав політолог.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1024 | Додав: adminA | Теги: всі сили, опозиція, відставка Азарова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]