Пт, 2024-04-26, 04:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:09
Подальше зволікання з реформами обходиться 460 млн дол на рік - над владою навис дамоклів меч
Інші останні Економічні новини

На думку опитаних виданням "Зеркало недели. Украина" експертів, уряд не хоче виконувати взяті на себе перед Міжнародним валютним фондом зобов'язання через загрозу розпуску ради і нову парламентську кампанію.

Сьогодні в країні вже почав розгортатися проект "Янукович-2015", і пов'язана з ним політична турбулентність не дозволяє уряду скорочувати бюджетний дефіцит, підвищувати тарифи і погоджуватися на плаваючий обмінний курс.

За ймовірного розпуску парламенту і спроби перевести його в двопалатну форму з подальшими виборами непопулярні реформи заберуть бали у партії влади. Тому-то і доводиться уряду Азарова-Арбузова активно позичати гроші на зовнішніх ринках для рефінансування старих боргів за ставками, істотно вищими, ніж пропонує МВФ: за вартості кредитів фонду на рівні 3% річних Мінфін виходить на зовнішні ринки з бондами під 7,25% річних.

На сьогоднішній день обсяг свіжих бондових позик уряду становить вже 4,7 млрд доларів - це майже 2/3 потреб Мінфіну у валюті (але без урахування в цьому показнику боргів Нацбанку перед МВФ). Загальний же обсяг зовнішніх боргів, які потрібно погасити уряду в 2013 році, становить приблизно 11 млрд доларів. Їх позичати доведеться також у зовнішніх інвесторів, які продовжують полювати за високими процентними ставками.

Таким чином, тільки процентна ціна небажання проводити реформи становить 4,25%, що при сумі боргів в 11 млрд еквівалентно виплатах в 460 млн дол на рік.

Як і прогнозував економіст, екс-міністр економіки (березень-липень 1992 року) Володимир Лановий, уряд буде домагатися відтермінування виплат за боргами в обмін на погодження з більш високими процентними ставками. Експертний прогноз підтвердився.

Зазначимо, що прямий зовнішній борг України на 31 грудня 2012 року становить 26,125 млрд доларів.

Лановий оцінює ситуацію вельми песимістично: у 2013 році уряд може оголосити дефолт за зовнішніми позиками.

Ситуацію посилює структурний дисбаланс, витоки якого знаходяться далеко до розпаду СРСР у 1991 році. Станом на середину 2011 року ВВП України так і не досяг рівня ВВП Української РСР 1990 роки (за деякими оцінками, він становить близько 65,8% рівня 1990 р.). Нагадаємо, в 1990 році цей показник складав 167 млрд карбованців.

Рецесія і її супутник при монетаризмі - дефляція призводять до "охолодження" економіки. За прогнозами експертів, у 2013 році кількість збиткових підприємств в Україні збільшиться, що обернеться зростанням структурного безробіття, а з ним і купівельної неспроможності українців. Масові звільнення і невиплати зарплат загрожують масовими протестами.

Варто визнати, що у нинішній ситуації в економічній сфері уряд перебуває між "молотом і ковадлом". Проводити "шокову терапію" і радикальні ринкові реформи при виснаженій економіці представляється занадто дорогим.

Нагадаємо, 20 червня 2011 року президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні буде застосовано шокову терапію при проведенні реформ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 898 | Додав: adminA | Теги: влада, дамоклів меч, реформи, 460 млн дол на рік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]