Сб, 2024-04-27, 07:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:52
Посол Кіпру розповів про роль Януковича у банківській кризі
Інші останні Економічні новини
Посол Республіки Кіпр Евагорас Вріонідес розповів, що спровокувало фінансову кризу в його країні, скільки українських депозитів у її банках, чому не запровадили податок на депозити до 100 тисяч євро і чому українці переїжджають жити на острів. Вріонідес стверджує, що банківську кризу спровокували великі інвестиції, які зробили два найбільших кіпрських банки в економіку Греції, пише "Сегодня".

"Кілька років тому, ще до початку фінансової кризи в Греції, кіпрські банки "Лаікі Банк" (Laiki) і "Банк Кіпру" (Bank of Cyprus) придбали велику кількість державних облігацій Греції. Потім у Греції почалися труднощі, і ці облігації істотно впали в ціні, що відразу ж вплинуло на економіку нашої невеликої країни. Водночас останніми роками відбувалося поступове роздування фондового ринку Кіпру, який зрештою лопнув, як мильна бульбашка.

Ще однією причиною став сектор нерухомості, котрий надмірно розрісся. На Кіпрі будували величезну кількість житла, що не відповідало попиту і потребам населення і що також вплинуло на загальну економічну ситуацію на Кіпрі. І остання причина, яка призвела до кризи на Кіпрі, - значно розрісся банківський сектор, в якому для країни немає такої потреби. (Загальна сума вкладів сягає 70 млрд євро при ВВП Кіпру в 24 млрд євро - авт.)".

На запитання, чому українським громадянам було вигідно тримати свої накопичення не у Швейцарії, а на Кіпрі, посол відповідає: "Незважаючи на ситуацію, яка зараз склалася в республіці, до цього часу вашим громадянам вигідно вкладати свої кошти саме сюди. Це стосується не тільки депозитів. Діловий клімат, бізнес-клімат на Кіпрі залишився таким же привабливим, як і був до кризи. Корпоративний податок в Україні, наприклад, перевищує 20%, а у нас після підвищення цього виду оподаткування з 10% до 12,5% все одно виходить майже вдвічі менше. При цьому всі інші моменти, що стосуються ведення бізнесу, обслуговування рахунку тощо, залишилися без змін, а податок на доходи від капіталу досі дорівнює нулю.

Бізнесменам все ще вигідно реєструвати компанію на Кіпрі, що економить їм чимало коштів для відкриття дочірніх компаній в інших країнах. При цьому при продажу свого бізнесу підприємець не платить жодного податку.

Є ще один важливий момент. Як ви знаєте, з часів СРСР між нашими країнами діяла Угода про уникнення подвійного оподаткування. Під час візиту Віктора Януковича в листопаді 2012 року на Кіпр в ці угоди були внесені істотні зміни. Але поки що вони не ратифіковані, і на даний момент між нами досі діють прийняті за СРСР норми. Отож, незважаючи на березневе рішення Єврогрупи, Кіпр залишається досить привабливою країною для ведення бізнесу".

Вріонідес також розповів, що сума в 100 тисяч євро для оподаткування була вибрана невипадково.

"У відповідності до європейського законодавства, всі вклади до 100 тисяч євро мають гарантію недоторканності і підлягають обов'язковому поверненню. І саме тому парламент Кіпру так жорстко виступив проти першого пропозиції Єврогрупи, згідно з яким пропонувалося обкласти податком вклади менші за 100 тисяч євро. Тепер на прикладі Кіпру всі побачили, що депозити, що не перевищують 100 тисяч євро, залишаються захищеними за будь-яких обставин.

Також треба розуміти, що 100 тисяч євро залишаються недоторканними. Податком, процентна ставка якого ще не визначена, будуть обкладатися суми понад 100 тисяч євро. Тобто, якщо у когось є депозит на 110 тисяч євро, то тільки 10 тисяч євро будуть обкладені податком".

Про українські гроші на Кіпрі посол каже неохоче. "Наскільки нам відомо, це десь 14,5 млрд дол. Все решта - банківська таємниця".

Посол радіє, що незважаючи на кризу, туристичний сезон на Кіпрі буде досить гарячим. "Кіпр є популярним напрямком для українських громадян, і, на нашу велику радість, в цьому сезоні ми очікуємо, що число українських туристів подвоїться, а можливо, і потроїться. У 2012 році Кіпр відвідали близько 20 тисяч українців, цьогоріч, за найскромнішими підрахунками, ми очікуємо 40 тисяч. Впевненість у такій цифрі вселяє кілька факторів. По-перше, торік лише одна авіакомпанія літала в нашому напрямку. Тепер перельоти на Кіпр здійснюватимуть дві авіакомпанії. По-друге, з вересня 2012 року введена електронна система оформлення віз, що полегшує шлях українського туриста на острів".

Довідка

25 березня "трійка" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський Центробанк, МВФ) погодилася надати Кіпру фінансову допомогу у розмірі 10 млрд євро, якщо країна самостійно зможе вишукати 5,8 млрд.

Для цього вперше в історії ЄС вкладників банків у примусовому порядку буде залучено до фінансування зусиль з розв'язання боргових проблем. Власники рахунків понад 100 тисяч євро у Bank of Cyprus і Laiki втратять більшість коштів.

Після вимушених тривалих "канікул", поки не було ухвалено остаточне рішення, кіпрські банки відкрилися в умовах істотного обмеження руху капіталу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 966 | Додав: adminA | Теги: Посол Кіпру, роль Януковича у банківській кризі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]