Пт, 2024-04-26, 18:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:18
Проект змін до Конституції готовий і йде на підпис президентові. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Конституційна комісія більшістю голосів підтримала рішення направити президенту України Петру Порошенку проект змін до Конституції в частині децентралізації. На засіданні комісії проти проголосували тільки двоє її членів, пише УНІАН.

Голова Верховної Ради, голова комісії Володимир Гройсман заявив, що цей проект змін до Конституції є базовим документом, який буде направлений президенту разом "з техніко-юридичними правками, з рекомендаціями Венеціанської комісії".

За його словами, також будуть зафіксовані окремі думки членів Конституційної комісії. Зокрема екс-президент України Леонід Кравчук підкреслив необхідність знайти український аналог назві "префект", щоб саме він був передбачений в проекті змін до Конституції.

Кравчук пояснив: "Для мене це національно-історичне питання, а не смакове, для мене це питання національної честі та гідності. І хотів би, щоб ми доручили експертам знайти український аналог цієї назви".

"Я - за (назву) "державний урядник", - сказав він і зазначив, що буде на сьогоднішньому засіданні ставити це питання.

Як повідомлялося, 19 червня голова Верховної Ради Володимир Гройсман представив членам Венеціанської комісії законопроект про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації.

Згідно з попередньою оцінкою Венеціанської комісії щодо внесення змін до Конституції України в частині територіальної структури місцевого управління (децентралізації) в Україні, ці зміни відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування.

Володимир Гройсман вважає, що в парламенті будуть необхідні 300 голосів для ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації.

Він підкреслив: "Я переконаний в тому, що ми знайдемо підтримку нашого рішення у президента України, уряду і прем'єр-міністра, і українського парламенту, у якого вистачить політичної волі для ухвалення рішень, які повністю відповідають Європейській хартії про місцеве самоврядування".

Гройсман вважає, що в парламенті України "будуть ухвалені 300 голосами зміни до Конституції".

У засіданні комісії беруть участь секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт, а також колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, члени Конституційної комісії і народні депутати України.

Зміни про децентралізацію - проект

Зміни, що стосуються децентралізації влади, які пропонується внести до Конституції України, передбачають, що систему адміністративно-територіального устрою України складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, регіони (стаття 133).

Територія України розділена на громади, кілька громад складають район, а Автономна Республіка Крим та області є регіонами України. Особливості Києва та Севастополя в системі адміністративно-територіального устрою України визначаються окремими законами.

Порядок створення, ліквідації, встановлення і зміни меж, найменування і перейменування громад, районів, областей, а також порядок створення, найменування, перейменування поселень і їх віднесення до відповідної категорії поселень визначаються законом.

Пропонується вилучити із статті 133 Конституції положення про те, що система адміністративно-територіального устрою України складається з АР Крим, областей і районів, міст, районів у містах, селищ і сіл, і що до складу України входять Крим і 24 області, міста Київ та Севастополь.

Конституційна комісія пропонує внести до Основного закону зміни, які дозволяють президенту припиняти дію акта, ухваленого головою громади, радою громади, районною, обласною радою, який не відповідає Конституції і створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності та національної безпеки.

Пропонується, що у разі якщо голова громади, ради громади, районної, обласної ради візьме акт, який не відповідає Конституції і створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності та національної безпеки, президент припиняє дію відповідного акту і одночасно звертається до Конституційного суду. При цьому він тимчасово припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

Конституційна комісія пропонує, щоб в нормі статті 144 було обумовлено, що Конституційний суд розглядає таке звернення президента невідкладно.

Крім того, запропоновано, що у разі визнання Конституційним судом дій голови громади, ради громади, районної, обласної ради такими, що не відповідають Основному закону, президент скасовує акт, а Верховна Рада за поданням президента достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради і призначає позачергові вибори у порядку, визначеному законом.

Запропонований проект змін до Основного закону також передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування в деяких адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей визначаються ухваленим раніше відповідним законом.

"Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей визначаються законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", - йдеться в перехідних положеннях проекту змін до Конституції, який затвердила Конституційна комісія в п'ятницю, 26 червня.

Мусіяка: в Конституції будуть лише посилання на закон про особливий режим місцевого самоврядування на Донбасі

Конституційна комісія планує передбачити в перехідних положеннях зміненої Конституції України дію закону про особливий режим місцевого самоврядування в ряді районів Донецької та Луганської областей. Про це заявив журналістам член Конституційної комісії Віктор Мусіяка перед початком засідання комісії.

За словами Мусіяки, питання, що стосується пункту Мінських домовленостей про "особливий режим здійснення самоврядування - буде передбачено в прикінцевих положеннях".

"Там буде сказано, що окремим законом визначається. Так, як воно зараз є", - додав він.

На уточнення, чи не буде по Донбасу в Конституції особливих положень, а лише посилання на чинний закон про особливий режим місцевого самоврядування в ряді районів Донецької та Луганської областей, Мусіяка відповів: "Я думаю, так. Це буде за чинним законом".

Що стосується Криму, він зазначив, що положення, "якщо вони і будуть, то я іншого не бачу, крім як десь зробити застереження, що дія цього розділу Конституції припиняється до відновлення юрисдикції України, припинення статусу окупованої території".

Крім того, Мусіяка зауважив, що в запропонованому законопроекті про зміни до Конституції про децентралізацію вживаються поняття "громада" і "територіальна громада". На його думку, ці поняття необхідно звести в одне - "громада".

Також Мусіяка повідомив, що виступав проти призначення префекта президентом України за поданням Кабінету міністрів, а звільнення префекта - без подання уряду, але "зараз там вже все це нормально".

Як зазначив Мусіяка, у запропонованому положенні про можливість призупинення діяльності органу місцевого самоврядування, який ухвалив небезпечне рішення, наприклад, щодо територіальної цілісності України, встановлено, що президент вносить відповідне подання до Конституційного суду, і якщо КС підтверджує неконституційність такого рішення, тоді Верховна Рада ухвалює рішення про позачергові вибори.

Нагадаємо, 17 березня, згідно Мінських домовленостей, Верховна Рада ухвалила постанову №2374 про визначення окремих районів Донбасу з особливим порядком місцевого самоврядування.

"До окремих районів, міст, селищ та сіл Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" тимчасово запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, відносяться райони або їхні частини, міста, селища і села, які знаходяться на територіях, розташованих між державним кордоном України з Російською Федерацією, зрізом води Азовського моря і лінією, яка визначена додатком до цієї постанови, що відповідає Мінському меморандуму від 19 вересня 2014 року", - мовиться в постанові.

Також нардепи підтримали президентський законопроект про внесення змін до ст.10 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" (№2378), яким передбачено, що особливий порядок в окремих районах Донбасу повинен бути введений після позачергових місцевих виборів.

Рада також ухвалила постанову про визнання окремих територій Донецької та Луганської областей окупованими.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: підпис президентова, проект змін, конституція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]