Сб, 2024-04-27, 05:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:08
США і ЄС звільнили Луценка, використовуючи фінансові важелі
Інші останні Політичні новини
Сполучені Штати Америки задоволені рішенням президента Віктора Януковича про помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього міністра екології Георгія Філіпчука. Про це йдеться у заяві представниці Національної ради безпеки США Кейтлін Гейден, повідомляє "Голос Америки".

Гейден, зокрема, зазначила, що це — важливий крок у напрямку врегулювання стану демократії і верховенства права в Україні. Проте, за її словами, українській владі залишається зробити ще багато чого.

"Ми закликаємо українські органи влади припинити всі політично вмотивовані переслідування, розпочати всеохопні реформи юридичної системи і запевнити, що таке селективне застосування правосуддя не повториться, та повністю запровадити рекомендації ОБСЄ, запропоновані після парламентських виборів 2012 року", - наголосила американська чиновниця.

Вона запевнила, що Сполучені Штати рішуче підтримують прагнення українського народу щодо демократії, процвітання і європейського майбутнього, які можуть бути реалізовані шляхом послідовних демократичних реформ і дотримання верховенства права.

"Ми залишаємось відданими справі посилення наших взаємних відносин на основі спільних трансатлантичних цінностей", - підсумувала Гейден.

Нагадаємо, 5 квітня омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до президента Віктора Януковича з проханням про помилування Луценка. Омбудсмен послалася на стан здоров'я Луценка і на те, що екс-міністр відбув більшу частину покарання. 7 квітня Янукович підписав указ про помилування, і того ж дня екс-міністр полишив колонію.

Експерт: на звільнення Луценка вплинув Білий дім

На звільнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка міг вплинути дзвінок вагомої фігури з Білого дому. Про це Gazeta.ua сказав експерт Олексій Коломієць.

"Ми не знаємо головного — що все ж таки трапилося і стало переломним елементом, - прокоментував він звільнення екс-міністра. - Минулого тижня були наджорсткі заяви Кетрін Ештон і єврокомісара Фюле щодо рішення касаційного суду в справі Луценка. І вже у неділю було рішення Януковича (щодо помилування Луценка - ред.). Та я не вірю, що заяви двох чиновників ЄС могли вплинути на рішення президента. Сталося щось набагато серйозніше".

Коломієць додав: "Можна припустити, що головний чинник — це крах фінансової системи України. І тут включаються механізми, які було задіяно при "кіпрській" трагедії. Тобто, вікно можливостей для існування нелегітимної влади України вже зачинилося. І це все відбувається на тлі того, що за одна за одною ідуть прямі дії та рішення вищого кремлівського керівництва, починаючи від надзвичайно небезпечних навчань у Чорному морі, на тлі абсолютно тупих пояснень і запевнень з боку керівництва МЗС України, на тлі указу Путіна про заборону ремонту та модифікації військових кораблів Росії за її межами - це все було відвертим знущанням з Януковича. Тому тут, я думаю, був дзвінок надважкої політичної фігури. Звідки — важко сказати. Скоріш за все — з Білого дому, але не Обами".

"Можливо було сказано, що буде завдано прямого удару по фінансах Януковича та його оточення", - уточнив експерт.

Водночас він переконаний, що намагання влади покращити відносини з МВФ і отримати черговий транш, не могло бути причиною звільнення екс-міністра.

Він також зауважив, що одного рішення щодо звільнення Луценка для налагодження відносин з ЄС і підписання Угоди про асоціацію — замало.

"Луценка не вистачить у жодному разі. Тиск має бути тільки посилено. За логікою політики, в таких умовах, навіть незважаючи на стан всередині ЄС, іншого шляху немає. За традиційними правилами, тиск завжди посилювався. А в цих екстракоординатах я іншого варіанту просто не бачу. Тим паче, поки не вирішиться щонайменше питання з Тимошенко — жодним чином взаємини з ЄС не покращаться", - переконаний він.

Коломієць додав: "Але я абсолютно вражений коментарями європейських чиновників: "Визволення Луценка — це наближає до Угоди". Вони не кажуть, що визволення Луценка — це вихід його на волю, вони не осуджують, що людина провела два роки у тюрмі ні за що. А кажуть, що це, навпаки, наближує до підписання цих папірців. Це щонайменше дивно".

Соратники екс-міністра: Янукович звільнив Луценка через тиск Заходу

Президент Віктор Янукович звільнив екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, аби не звільняти колишнього прем'єра Юлію Тимошенко. Про це сказав екс-нардеп, соратник Луценка Володимир Філенко.

Говорячи про звільнення екс-міністра, Філенко поділився: "Ми цього чекали, сподівалися і боролися за це. Він за це боровся. Але все рівно рішення було несподіваним. І не тільки для мене, а навіть і для найближчих людей. Однак це не применшувало наше щастя".

Однак, на думку екс-нардепа, Янукович звільнив Луценка через відповідний тиск Заходу.

"Мені здається, що крім того, що Луценко не повівся на прохання написати прохання про помилування, тут спрацювала "місія Квасневського-Кокса", яка в Європі була піддана серйозній критиці за те, що вони не впоруються зі своїми обов'язками. Тому, очевидно, вони знайшли якісь слова для Януковича, якісь аргументи. Я думаю, що це певні поступки в бік ЄС з боку Януковича", - наголосив він.

Філенко додав: "Також, думаю, що Луценка випустили для того, щоби не випускати Юлію (Тимошенко)".

Натомість інший соратник Луценка народний депутат Олесь Доній переконаний: Янукович звільнив екс-міністра, бо вибіркове правосуддя заважало економічним інтересам олігархів.

"Влада була змушена піти на звільнення Луценка, тому що відбувається тиск Заходу. І цього тиску влада боїться не тому, що буде зупинена політична євроінтеграції, а тому що це стоїть на перешкоді економічних інтересів, що уособлює інтереси великого капіталу, олігархату", - пояснив він.

Доній додав: "Вибіркове судочинство стало перешкодою для їхніх економічних інтересів".

Яворівський: Янукович звільнив Луценка через страх

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Володимир Яворівський переконаний, що президент України Віктор Янукович звільнив екс-міністра Юрія Луценка через страх.

"Я далекий від того, аби робити з цього аби робити із влади демократів, бо я думаю, що це зроблено зі страху. Зі страху багато робиться дурних речей. Це є імітація якоїсь діяльності, за якою нічого реального немає", - наголосив він.

Політик наголосив, що це поступка з боку Януковича, бо він має обирати між Європейським Союзом та Митним союзом. "Тиск Європи посилюється, бо Янукович володіє таки інформацією. Він взагалі зараз між Угодою про Асоціацією з ЄС та Митним союзом, тому, думаю, що це поступка вимушена", - підкреслив Яворівський.

"Поява Луценка на волі – знакова подія, так як і Тимошенко. В новітній українській історії ми маємо перші приклади лідерів, які пройшли через колосальні випробування, та ніде не скурвились та не поступилися принципами, бо Луценко таки не поступився принципами", - висловив переконання народний депутат від фракції "Батьківщина". Окрім того, він зазначив, що Янукович "настільки примітивно все це робить, що й не приховує цього".

"Поява Луценка додасть опозиції ваги, додасть ще одного багнета. Він абсолютно знакова постать. І те, що він, лише переступивши поріг Менської колонії, сказав, що не буде мститися і рватися в лідери – це багато про що говорить. Це дуже добре і для Луценка, й опозиції, і України", - наголосив Яворівський.

Окрім того, він наголосив, що після звільнення Луценка всі очікують звільнення Тимошенко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 964 | Додав: adminA | Теги: США, Луценко, ЄС, фінансові важелі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]