Сб, 2024-04-27, 02:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
Тенденцією до погіршення споживчих настроїв українців відзначився початок весни
Інші останні Економічні новини
Споживчі настрої українців у березні погіршилися ще на 2,4 пункти порівняно з лютим - до 81,3. Про це свідчать дані щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine.

Основним фактором погіршення індексу споживчих настроїв (ІСН) стало істотне падіння індексу доцільності робити великі покупки. Оцінка поточного стану становить 78, що на 4,4 пункту гірше за показник, який був зафіксований в лютому-2013.

Складові цього індексу змінилися таким чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища залишився майже без змін і становить 80,2 (усе ж на 0,1 пункту перевищує лютневий показник);

- індекс доцільності робити великі покупки втратив одразу 9 пунктів, впавши до значення 75,7.

Очікування розвитку економіки погіршилися на 1 пункт до значення 83,5. Складові цього індексу змінилися так:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища зазнав падіння на 2,6 пункту і становить 94,4;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого рік дорівнює 75,8, що на 1,2 пункту більше за лютневе значення;

- очікування розвитку економіки в найближчі п'ять років (х4) погіршилися на 1,5 пункту і мають значення 80,4.

У березні тривала тенденція до погіршення очікувань українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс набрав 1,4 пункту - до 137,6. Одночасно погіршилися інфляційні очікування: відповідний індекс дорівнює 182,1, що на 2,1 пункту перевищує лютневий показник. З іншого боку, зростає оптимізм українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань втратив 8,4 пункту, зменшившись до 126,7.

У березні були зафіксовані такі ключові тенденції:

- індекс споживчих настроїв зберіг характерну для останніх місяців тенденцію до зниження, і повернувся на рівень липня 2012 року.

- основним фактором погіршення ІСН стало істотне падіння індексу доцільності робити великі покупки (впав до показника березня 2012 року). Це відбувалося на тлі погіршення очікуваних змін особистого матеріального становища і динаміки безробіття. Істотне зменшення побоювань девальвації також обмежило попит на дорогі імпортні товари.

- найбільшою мірою песимізм зріс серед громадян до 45 років, з доходом вище середнього, які живуть у великих містах, а також серед жителів Західної України.

"Помітне гальмування економіки на тлі складних погодних умов зробило українців більш обережними. Причому, в першу чергу це стосувалося найбільш економічно активних верств населення", - коментують аналітики GfK Ukraine.

Зазначимо, в Мінекономрозвитку повідомили, що у І кварталі 2013 року індекс споживчих цін на харчові продукти становив 99,8%, тобто спостерігалося зниження цін.

"За цей період подешевшали: крупи гречані (на 4,7%); цукор (на 7,4%), яйця (на 4,2%), м’ясо та м’ясопродукти (на 1,7%, в т.ч. свинина – на 5,2%, птиця – на 1,3%, яловичина – на 2,6%), риба та рибопродукти (на 1,6%), олія соняшникова (на 0,1%)", - сказано у повідомленні.

Як повідомлялось, за розрахунками Мінекономрозвитку індекс споживчих цін у 2014 році може сягнути 8,3%. У держпрограмі активізації розвитку економіки 2013-2014 рр. натомість передбачено лише 5-6%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 884 | Додав: adminA | Теги: весна, погіршення споживчих настроїв украї | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]