Пт, 2024-04-26, 14:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:56
Україна відмовилася від 100-доларової знижки на газ: це пастка
Інші останні Економічні новини

 Росія запропонувала Україні 100-доларову знижку на газ, але Київ не пристає на цю пропозицію і вимагає змінити газовий контракт. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету міністрів, пише "Українська правда".

Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів, з так званою "скидкою". Я зразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо: скидка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації – і знімається рішенням уряду Російської Федерації", - сказав він.

"Тому наша пропозиція була, є і залишається тією самою: зміни до контракту", - наголосив прем’єр.

"Якщо газ – це політична зброя – тоді зрозуміло, що політична зброя в руках російського уряду. А якщо газ, як по всьому світу, – це товар, то ми торгуємо на підставі контракту, а не на підставі того, подобається Росії український уряд чи не подобається", - заявив Яценюк.

За його словами, у нас "значно більше питань до російського уряду, ніж навпаки".

"Тому ми залишаємося на тих позиціях, на яких були: переписуємо контракт, приймаємо ринкову ціну", - повторив Яценюк.

"Ми заплатили по тій ціні, яку вважаємо ринковою: це 268 доларів за тисячу кубічних метрів газу – безспірний обсяг заборгованості, ми перерахували 786 мільйонів доларів США, ми готові закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною", - запевнив він.

"А всі ці "пастки" і "гачки", які Росія хоче знову запропонувати Україні, щоби знову нас тримати – ну, воно неприйнятно. Ми двічі на одні й ті самі граблі не наступаємо", - заявив прем’єр-міністр.

"Ми ще раз закликаємо Росію: будь ласка, підписуємо угоду для того, щоб не доводити до суду нашу справу", - наголосив Яценюк.

Він поінформував, що переговори проходять у тристоронньому форматі за участю європейських партнерів: "Вони щойно зараз розпочалися – це вже третій раунд перемовин. І я буду інформувати уряд України і український народ про те, як відбуваються перемовини".

Яценюк також повідомив, що станом на ранок 11 червня в українських газосховищах – 13,4 млрд кубічних метрів газу.

Як повідомлялося, Росія у 2010 році у рамках так званих харківських угод уже надавала Україні знижку в 30% до ціни газу в контракті між "Газпромом" та "Нафтогазом" на 2009-2019 роки, але не більше ніж $100 за 1 тис. куб. м, в обмін на продовження оренди бази Чорноморського флоту в Севастополі на 25 років. Цю знижку російський уряд оформив як зниження митного збору на постачання газу в Україну. Після анексії Криму Росія денонсувала "харківські угоди", після чого уряд РФ скасував своє рішення про мито, заявивши про підвищення ціни газу до $485 за 1 тис. куб. м.

Яценюк заявив, що вважає нову пропозицію про таку знижку пасткою. За його словами, в нинішніх умовах у Києва немає підстав довіряти російському уряду, тому українська сторона наполягає на перегляді безпосередньо контракту.

Глава уряду наголосив, що Україна, як і раніше, вважає ринковою ціну в $268,5 за 1 тис. куб. м, за якою вона розрахувалася за газ, отриманий у першому кварталі, і за якою готова сплатити за всі інші вже здійснені "Газпромом" постачання.

Прем'єр уточнив, що глава Міненерговугілля Юрій Продан та керівництво "Нафтогазу" в середу продовжують газові переговори з російською стороною за посередництва Єврокомісії у Брюсселі, при цьому Росія втретє перенесла термін запровадження передоплати на газ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 878 | Додав: admin | Теги: пастка, україна, знижка на газ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]