Пт, 2024-04-26, 22:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:01
З 1 липня в Україні зростуть тарифи на воду
Інші останні Економічні новини

З першого липня в Україні зростуть тарифи: на водопостачання в середньому на 84%, на водовідведення (стоки) - на 105%, на водоспоживання (вода і стоки) - на 93%, повідомляє "Сегодня".

Як пояснили в Національній комісії з державного регулювання у сфері комунальних послуг, яка їх встановлює, тепер українці платитимуть за воду, згідно економічно обгрунтованого рівня - тобто, із закладеною рентабельністю до 5%.

"Тарифи на воду підвищувалися востаннє в 2008-2012 роках (у різний час в різних містах - ред.). За цей час її собівартість зросла суттєво - більше потрібно коштів на виплату зарплати, закупівлю електроенергії, реагентів. Водоканали не можуть працювати в збиток, адже їм потрібно думати про існування своїх підприємств, щоб вони взагалі не померли, - розповів член Нацкомісії Дмитро Григор'єв. - У зв'язку з цим, з першого липня підвищуються тарифи на воду для 26 з 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Решта водоканалів, швидше за все, підвищать тарифи з першого серпня або восени".

Як відзначають в Нацкомісії, "причесати під гребінку" всі "водні" тарифи неправильно, оскільки у водоканалів різні проблеми, які потребують індивідуальних рішень, різна відстань до водних джерел. Тому тарифи на воду зростуть нерівномірно: наприклад, в Івано-Франківську водопостачання подорожчає на 41,7%, в Чернівцях - на 14,6%.

"Десь потрібно ремонтувати зношені мережі, десь закуповувати обладнання для лабораторій, які перевіряють якість води. На ці завдання потрібні різні обсяги фінансування, тому сьогодні підприємства водної галузі розробляють інвестпроекти, наприклад, з модернізації очисних споруд. Під ці бізнес-плани реально отримати кредити від Світового банку. Такі успішні приклади по водоканалам вже є", - говорить Григор'єв.

У Нацкомпослуг запевняють, що зростання тарифів на воду не сильно вдарить по гаманцях українців. Так, незахищені категорії населення - пенсіонери та багатодітні сім'ї - зможуть скористатися пільгами і субсидіями, а середньостатистична сім'я з двох осіб, згідно з розрахунками, буде платити в місяць на 36 гривень більше - тобто не 40, а 76 гривень.

На думку економістів, підвищення тарифів на воду виглядає логічним на тлі подорожчання газу, електроенергії та долара.

"Якщо стали дорожче позиції, що формують структуру тарифу, логічно, що буде дорожчати кінцевий тариф для споживача. І тут потрібно думати не про те, скільки в підсумку будеш платити, а про те - як краще заощадити на тарифі. Можна, наприклад, поставити лічильник води і привчити всю сім'ю менше витрачати воду. Такі нехитрі методи дозволять заощадити до 20% при оплаті житлокомпослуг", - упевнений президент Украналітцентру Олександр Охріменко.

Також з 1 червня 2014 тарифи на електроенергію для населення в Україні піднялися в основному на 30%.

А з 1 квітня 2014 Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг, збільшила тариф на тепло для бюджетних установ і комерційних споживачів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 993 | Додав: adminA | Теги: Україні, воду, зростуть тарифи, 1 липня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]