Пт, 2024-04-26, 08:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:11
З 2015 року країнам ЄС рекомендовано не підписувати "старомодні" контракти з "Газпромом" на кшталт українського
Інші останні Новини Європейського Союзу
Президент Литви Даля Грібаускайте стверджує, що з 2015 року країнам ЄС, що споживають російський газ, рекомендовано не підписувати "старомодні" контракти з "Газпромом", передає "Інтерфакс-Україна".

Виступаючи в Брюсселі в Європейському політичному центрі в ході конференції "Європейська енергетична політика - в напрямку більшої солідарності", глава литовської держави, яка головує в ЄС, заявила, що ціни на російський газ "не засновані на ринкових принципах".

"Це - старомодні угоди, в якому все зав'язано на кількості, і якщо ти не купуєш весь обсяг, ти платиш штраф. Ця угода не ринкового типу. Це старомодні відносини, з яких ми намагаємося вийти, і Європейська комісія та Рада (ЄС) погодилися, що з 2015 року - це рекомендації країнам-членам, не вступати в такого виду угоди взагалі, особливо, якщо вони закінчені (мається на увазі закінчення дії контрактів)", - сказала вона.

За словами Грібаускайте, країни-держави зрозуміли, що вони "повинні боротися разом".

"Революція шельфового газу, яка відбудеться через три роки, дійсно змінить можливості імпортувати енергетичні ресурси ззовні", - додала вона.

З президентом Литви висловив незгоду дипломат постійного представництва Росії в ЄС Олександр Крестьянов, який нагадав, що використовується Газпромом" ціна була розроблена нідерландським бізнесменом 40 років тому, і з того моменту використовується багатьма компаніями, які торгують газом".

"Чи не думаєте ви, що 40 років тому нідерландський бізнес базувався не на ринкових принципах?", - запитав російський дипломат.

"Ви маєте на увазі ринкові принципи 40 річної давності? Чудовий приклад! Ринкові принципи 40-річної давності і ціни 40-річної давності. Це - чудовий приклад того, як "Газпром" і Росія зовсім не мають ні найменшого уявлення, що відбувається в світі", - сказала Грібаускайте.

У ході свого виступу президент Литви висловилася за розробку "багатосторонніх, заснованих на правилах, рамок, як, наприклад, СОТ, які дозволять нам покладатися на міжнародні зобов'язання".

"Розвиток зрідженого природного газу та інших технологій транспортування газу переводять енергетику статусу "природної монополії" товар широкого вжитку. Таким чином міжнародне співтовариство може думати над застосуванням правил, які охоплюють торгівлю товарами, на енергетичні ресурси", - впевнена вона.

Грібаускайте нагадала про нещодавно розпочатих переговорах у рамках Трансатлантичної торгівлі та інвестиційного партнерства (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership), які також дозволять "встановити загальні стандарти для торгівлі та інвестицією в енергетику і сировина, що призведе до розвитку глобальних стандартів".

"Тільки встановлення правдивого рівня правил гри, що охоплює екологічні стандарти, призведе до здорової конкуренції між виробниками ЄС і зовнішніми постачальниками", - сказала вона.

Крім того, Грібаускайте висловилася за тісне партнерство з постачальниками і транзитними країнами, що також забезпечить "краще просування вперед".

"Це тільки одна причина, по якій тісна інтеграція з нашими Східними партнерами важлива для ЄС, чому Вільнюський саміт повинен розглядатися як саміт можливості для ЄС, так само як і для Східних сусідів", - впевнена литовський президент.

У вересні 2012 р. Єврокомісія почала антимонопольне розслідування проти "Газпрому". Компанію підозрюють у зловживанні панівним становищем у Центральній і Східній Європі.

ВАТ "Газпром" відкрито заявило, що європейські суди ставляться до нього упереджено. Він вважає, що, ставши в судовій суперечці на бік чеської RWE Transgas, Віденський арбітраж порушив норми європейського права, а доводи суду мають очевидну антигазпромівську спрямованість. "Газпром" має намір відстоювати свою позицію в Торговому суді Відня.

"Донька" "Газпрому" – "Газпром експорт" звернулася в Торговий суд Відня з вимогою скасувати рішення Віденського арбітражу щодо суперечки з компанією RWE Transgas, яке він виніс у жовтні 2012 р. Тоді суд не підтримав позову "Газпрому" про стягнення з RWE Transgas авансових платежів за невідібраний газ у період з 2008 р. по 2011 р. в рамках контрактів "бери або плати". За неофіційними даними, сума позову перевищувала 500 млн дол.

RWE Transgas порахувала, що на підставі доповнення N1 до контракту на постачання газу від 15 жовтня 1998 р. вона все ж має право знижувати свої зобов’язання щодо відбору. З цим суд погодився, але визнав недійсним положення, відповідно до якого "Газпром експорт" мав право збільшувати зобов’язання RWE Transgas на обсяги газу, які вона експортує за межі Чехії на ринки, де також працює група "Газпром".

У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що газ, який видобуватиметься Shell, обійдеться Україні в 120-130 доларів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: старомодні контракти з Газпромом, 2015 року, країнам ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]