Сб, 2024-04-27, 00:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:03
Загальнодержавна система збору хабарiв - як працювала митна "Програма"
Інші останні Кримінальні новини
"З буса брали по 300 - 400 євро", - зiзнання керiвника митницi.

Усiм запам'яталися кадри, як керiвника Чопської митницi активiсти прив'язали до "стовпа ганьби" в центрi Ужгорода.

Пiсля того Сергiй Харченко розповiв про всi "схеми" збору данини, тобто хабарiв, на подарованiй йому до 30-рiччя Чопськiй митницi. Ну i... зник.

Корупцiєю та хабарами для Києва, про якi розповiв екс-начальник, зацiкавилася прокуратура. "Прокуратура Закарпатської областi розпочала розслiдування за фактами вимагання й одержання хабарiв керiвництвом i працiвниками Чопської митницi, -- повiдомила речниця прокурора Закарпатської областi Вiкторiя Попович, -- в iноземнiй валютi в особливо великих розмiрах за безперешкодне митне оформлення транспортних засобiв.

Вживають заходiв для встановлення мiсця перебування Сергiя Харченка". Екс-начальник Чопської митницi Сергiй Харченко розповiв, що за перетин кордону з кожного транспортного засобу, який незаконно перевозив вантаж, брали певну таксу. В середньому 250 доларiв - за куб. Машини здебiльшого були по 2 - 3 куби. Невеличкi буси з одягом з Китаю платили по 250 -- 300 євро. А з кожного мiнiвена з Iталiї брали по 300 -- 400 євро, таких було зазвичай по 700 бусiв.

Водiї, яким щоразу при перетинi кордону доводилося платити, подейкують, що Чопська митниця вiдправляла кожного мiсяця в Київ 2 - 3 мiльйони доларiв хабарiв тiльки з мiкроавтобусiв.

До слова, митну данину на Закарпаттi збирали не митники, а троє... цивiльних. "Леонiд та Ростислав - цi двоє були з Києва, та ще один - з Одеси, - розповiв Харченко. - Деякi казали, що вони - "програмнi". ("Програма" - централiзована система збору хабарiв по всiй Українi).

 Я був усунутий вiд безпосередньої участi в зборi хабарiв для Києва. А тi люди вже звiдси повтiкали". Прокуратура Закарпатської областi розслiдує ще одне кримiнальне провадження. "Службовi особи митного поста Солотвина протягом 2012 - 2013 рокiв здiйснювали оформлення ряду транспортних засобiв як таких, що перетинали державний кордон України у напрямку "в'їзд" через митний пост Сiгету-Мармацiєй (Румунiя) без вантажу, а отже, без проходження вiдповiдних митних формальностей та сплати митних платежiв.

Проте, вiдповiдно до iнформацiї митних органiв Румунiї, у цей перiод вказанi автомобiлi ввезли на територiю України через митний пост Солотвина значний обсяг товарiв - меблi виробництва Румунiї", - повiдомив начальник вiддiлу прокуратури областi Олег Попович.

Тим часом iвано-франкiвськi пiдприємцi, якi перевозять автомобiлi з-за кордону, пiкетували мiсцеву митницю. Вони вимагають звiльнення її керiвництва. Люди склали список, де перерахували працiвникiв митницi, якi вимагали в них хабар за розмитнення автомобiля.

Троє працiвникiв митницi, на вимогу перевiзникiв, написали заяви на звiльнення. Долю iнших, найiмовiрнiше, вирiшуватиме Генпрокуратура. "Я вожу машини з-за кордону вже двадцять рокiв. Пiсля Помаранчевої революцiї першi два-три мiсяцi на митницi взагалi хабарiв не вимагали, - каже активiст Ярослав Мандзюк. - А потiм вони почали все збiльшуватися.

Коли Янукович прийшов до влади, дiйшло до такси - триста доларiв за авто. I якщо порахувати, що за минулий рiк, за словами перевiзникiв, через Івано-франкiвську митницю пройшло бiльше як вiсiм тисяч автомобiлiв i за кожен взяли мiнiмум 300 доларiв хабара, то загалом за рiк митники нагрiли руки на два з половиною мiльйони доларiв.

Усi митницi працювали однаково. Я їздив через Мединю, Краковець, Раву-Руську, i всюди дiяли за однiєю схемою. Тiльки проїжджав Польщу i потрапляв до наших, вiдразу вимагали грошi. 150 -- 200 гривень за контрабанду. "Яку контрабанду, якщо машина в мене порожня?" -- питав. "Як не даси - буде гiрше, порядок такий", - казали. Поки не заплатиш, будуть тримати на митницi довго i нудно. Просто-на-просто не оформлятимуть документи. А машина тим часом зберiгалася на стоянцi, плата за добу на якiй - 120 - 150 гривень залежно вiд моделi. Завантаженi фури платили ще бiльше.

Нiяких квитанцiй нiхто нiколи не давав. Можна тiльки уявити, скiльки машин там стояло i куди йшли всi цi грошi... Наведу ще такий приклад. Я купив машину в Нiмеччинi за пiвтори тисячi євро. З оригiнальною купчою йшов до брокера на розмитнення, та вони не хотiли менi оформляти авто за таку цiну, а вимагали вписати в декларацiю мiнiмум двi тисячi сто євро. Менша цiна їх не цiкавила. А якщо таки напишеш пiвтори тисячi, могли розмитнювати автомобiль як куплений за двi з половиною тисячi, тобто на тисячу бiльше, анiж насправдi".

Перевiзники кажуть, що багато часу провели на Майданi, тому поклялися собi не давати бiльше хабарiв. Люди наразi створюють громадську органiзацiю, щоб боротися за своє право жити чесно. Навiть згiднi платити таку ж суму, як досi, але щоб вона йшла в бюджет країни, а не в кишенi митникам...

Прокуратура порушила кримiнальну справу за печатки виборчих комiсiй, якi знайшли в офiсi ПР. "Представники Самооборони знайшли в Тячiвському офiсi Партiї регiонiв печатки всiх дiльничних комiсiй, якi працювали на територiї краю пiд час президентських виборiв 2010 року, - розповiв один з активiстiв Сергiй Стойка. - Печатки, згiдно з чинним законодавством, повиннi зберiгатися у примiщеннi РДА. Також в офiсi ПР було знайдено акт їхньої передачi до Тячiвської РДА".

За привласнення печаток або заволодiння ними шляхом шахрайства чи зловживання особи своїм службовим становищем передбачено покарання - обмеженням волi до трьох рокiв.

Чому вимогу закону не було виконано i хто винен - з'ясовує обласна прокуратура, повiдомила речниця прокурора Закарпатської областi Вiкторiя Попович.

До речi, Тячiвщина входить до 71-го виборчого округу, де через суд було позбавлено депутатського мандата Павла Балогу, який виграв вибори в регiонала Степана Деркача. Тож в окрузi мали б провести новi вибори. Не вiдкидають, що цi печатки соратники пана Деркача й приберiгали, щоби сфальсифiкувати наступнi вибори.

Елiна САВИЦЬКА, Оксана ГОНЧАРУК, газета "Експрес".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: система збору хабарiв, митна Програма | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]