Пт, 2024-03-29, 14:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:02
20 загиблих, десятки поранених - чотири вибухи в Багдаді
Інші останні Новини світу


Чотири вибухи прогриміли в четвер у Багдаді, їхніми жертвами, за останніми даними, стали понад 20 людей, ще кілька десятків отримали поранення, повідомляє РИА "Новости", посилаючись на західні інформагентства. За даними поліції, всі інциденти сталися в шиїтських районах іракської столиці - Садр-сіті і Ель-Казимія.

Спочатку в Садр-сіті злетів в повітря замінований мотоцикл, через півгодини там-таки вибухнув придорожній фугас. А менш ніж через дві години ще два фугаси вибухнули в Ель-Казимії, причому встановлені вони були поруч зі шпиталем, куди доставляли поранених у терактах у Садр-сіті.

Здебільшого вибухи в шиїтських кварталах скоюють бойовики "Аль-Каїди" або пов'язаних з нею терористичних угруповань. Однак поки що ніхто відповідальності за інцидент на себе не взяв, передає ИТАР-ТАСС.

Взаємини між сунітською більшістю і шиїтами сильно ускладнилися після повалення режиму Саддама Хусейна. За правління Хусейна суніти займали чільні місця в державних структурах Іраку. Однак від 2003 року їх потіснили шиїти, посівши низку важливих посад, серед яких найважливішим є пост прем'єра.

У середині грудня 2011 року очолювана екс-прем'єром Іраку Айядом Аллауї коаліція "Аль-Іракія", яку підтримують суніти, звинуватила нинішнього главу кабінету міністрів, шиїта Нурі аль-Малікі в узурпації влади і проведенні диктаторського курсу та призупинила участь в роботі парламенту країни.

Загострення взаємин між сунітами і шиїтами вилилося у регулярні криваві теракти з обох сторін. Жертвами серії вибухів у Багдаді 22 грудня стали більш як 60 людей, близько 200 отримали поранення різної тяжкості.

Після виведення з Іраку американських військ, який завершився в грудні 2011 року, атаки бойовиків у різних містах країни почастішали.

Як вважають політичні спостерігачі, подальша ескалація напруженості у відносинах між громадами сунітів і шиїтів, яка збіглася у часі з виведенням американських військ з Іраку, може призвести до хаосу, початку громадянської війни і розколу країни за етнічною та конфесійною ознакою.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1147 | Додав: adminA | Теги: чотири вибухи в Багдаді | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]