Чт, 2024-04-25, 18:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:41
Європа може змінити погляд на Україну: ЄП очолив "євродруг" ПР
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Головою Європарламенту у вівторок, 17 січня, був обраний представник Німеччини, голова другої за чисельністю фракції Європейського парламенту - європейських соціалістів - Мартін Шульц.

На цій посаді Шульц змінить польського політика Єжи Бузека. За кандидатуру Шульца проголосували 387 із 670 депутатів. Його опоненти - представники Великобританії Діана Уолліс та Ніржа Деву набрали відповідно 141 і 142 голосів, сказано в заяві європейського законодавчого органу.

Новообраний президент Європейського парламенту Мартін Шульц не вплине на боротьбу навколо України в цілому, але зможе змінити її тональність, вважає європейський експерт Іна Кірш, передає "Інтерфакс-Україна". 

Говорячи про можливі зміни в Європейському парламенті, пов'язані з обранням на посаду президента ЄП лідера соціалістів, які є партнерами Партії регіонів, Мартіна Шульца, виконавчий директор Європейського центру для сучасної України (ЄЦСУ), експерт Кірш звернула увагу на те, що Шульц вже чітко визначив пріоритет своєї роботи на посаді президента ЄП.

"Він вже сказав, що має намір зробити чіткішою позицію ЄП у відносинах з іншими інституціями ЄС. Тому його діяльність, принаймні на початку мандату, буде більше зорієнтована на внутрішню політику ЄС і менше на зовнішню", - окреслила сферу майбутнього президента ЄП Кірш.

Експерт категорично відкинула можливість того, що на час президентства Шульца в ЄП про Україну забудуть. "Східне партнерство і партнерство з країнами-сусідами ЄС відіграють в Європарламенті велику роль. Шульц представляє інтереси усього парламенту, і тому боротьба, яка йде в ЄП довкола України, триватиме, але, можливо, вона зміниться в тоні", - пояснила ситуацію експерт.

Крім того, Кірш нагадала, що тон висловлювань та оцінок щодо України "робив не президент". "Провідними силами були фракції, які залишаться: як підтримувала фракція Народної партії Юлію Тимошенко, так це і триватиме, так само, як буде продовжено співпрацю між європейськими соціалістами та Партією регіонів. Тон цієї боротьби не зміниться", - роз'яснила Кірш.

Вона також впевнена, що Шульц не застосовуватиме своїх важелів впливу посади президента ЄП. "Президент представляє інтереси всього парламенту, і він, як президент, представлятиме інтереси всіх парламентських груп - як народників, так і соціалістів", - наголосила експерт.

Кірш також звернула увагу на важливу роль ЄП у зв'язку з майбутнім підписанням і подальшим парафуванням Угоди про асоціацію Україна-ЄС. "Ми сподіваємося, що угоду про асоціацію буде незабаром парафовано, й тоді буде важливо, наскільки ЄП готовий підтримувати підписання цього документа та його ратифікацію - від ЄП дуже багато залежить. Тому про Україну навряд чи забудуть, але можуть згадати не лише про Тимошенко, а й про інші важливі питання", - вважає вона.

У вівторок більшість парламенту обрала Шульца президентом ЄП.

Незважаючи на те, що мандат ЄП надається на п’ять років, президент і віце-президенти перебувають на посаді протягом 2,5 року. "Це традиція: в ЄП голови потребують більшості, але в жодної з фракцій цієї більшості немає. Тому завжди потрібно мінімум дві фракції, які погоджували б між собою обрання голови", - пояснила Кірш.

Раніше посаду президента ЄП обіймав представник Європейської народної партії Єжи Бузек.

Варто зазначити, що Єжи Бузек свого часу висловлювався проти кримінальних переслідувань Тимошенко і за європейську інтеграцію України.


Азаров розраховує на підтримку євроінтеграційного курсу України новим главою Європарламенту


Прем'єр-міністр України, лідер Партії регіонів Микола Азаров розраховує на підтримку новообраного президента Європейського парламенту Мартіна Шульца в реалізації євроінтеграційного курсу України.

"Від імені Партії регіонів я ще раз висловлюю щирі вітання з нагоди вашого обрання та висловлюю побажання подальшого розвитку відносин між Європейським парламентом та Україною. Я сподіваюся, що наші відповідні організації продовжуватимуть працювати разом на основі спільних завдань і домагатися реального прогресу в подальшій інтеграції в ЄС для України - найбільш реальної долі для нашого народу", - йдеться в його привітанні новому голові Європарламенту, повідомляє прес-служба Партії регіонів.

За його словами, Партія регіонів вважає початок головування Шульца великим стимулом для майбутніх відносин ЄС та України. "Завдяки вашій особистій участі, рішучості та працьовитості наш меморандум про співпрацю привів до більш відвертого та відкритого діалогу та підвищив рівень співпраці між Партією регіонів та Групою Прогресивного альянсу соціалістів і демократів у Європейському парламенті. Ця угода останнім часом, безумовно, сприяла зростанню співпраці з Європейським Союзом", - зазначив Азаров.

Він заявив, що в Україні постійно збільшується консенсус щодо того, що інтеграція в ЄС є найбільш реальним шляхом для майбутнього країни. "Тому діалог України та ЄС відбувається в хорошому темпі і зміцнюється нашим спільним баченням і цілями ще ближчої та ефективнішої особистої співпраці в майбутньому", - сказав Азаров.

Український прем'єр наголосив, що держава докладе всіх зусиль для проведення парламентських виборів 2012 року відповідно до європейських стандартів.

Азаров запросив Шульца відвідати Україну найближчим часом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1122 | Додав: adminA | Теги: Мартін Шульц | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]