Пт, 2024-04-19, 13:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:02
Як уберегти незалежність України? Рецепт Збігнєва Бжезінського - The Wall Street Journal
Інші останні Іноземна преса про Україну

 "Збігнєв Бжезінський має план: адміністрація Обами і її європейські союзники повинні допомогти Україні стати по-справжньому незалежною державою в центрі Європи", - пише журналіст The Wall Street Journal Джеральд Ф.Сейб у передмові до публікації уривків бесіди з екс-радником з національної безпеки США.

Захід мусить мати на меті дві цілі одночасно, радить Бжезінський. Перша - "з'ясувати, чи можна все ж домовитися з Росією", друга - роз'яснити росіянам, а надто Путіну, які будуть наслідки, якщо домовитися не вдасться.

Захід повинен домовитися з Росією, що "Україна вільна у праві рухатися до мети європеїзації, яку вона собі поставила", каже Бжезінський. При цьому Україна не повинна вступати до НАТО, її повноправне членство в ЄС залишиться в "дещо віддаленій перспективі", але не має бути членства і в Євразійському союзі. Іншими словами, Бжезінський пропонує статус на зразок Фінляндії: нормальні комерційні відносини з Росією і демократизація.

Бжезінський радить відкласти "рішення кримського питання", а пізніше допомогти Україні домовитися про володіння Кримом за принципом "кондомініуму".

Щоб всього цього досягти, потрібно пояснити Росії, що застосування сили - це ризик конфронтації. Нехай українці усвідомлюють, що за свої прагнення треба боротися, а Захід чітко дасть зрозуміти, що не покине українців напризволяще.

Україні потрібно запропонувати зброю оборонного характеру, відповідну до міських боїв, вважає Бжезінський, причому "обіцяти зараз", а "надати залежно від обставин". Він закликає Захід допомогти українцям відновити армію і забезпечити можливість вести тривалий опір в умовах міста.

Бжезінський похвалив санкції, які запровадив Обама. За його оцінкою, російська економіка не витримає розширення санкцій, тож "їхній масштаб слід нарощувати".

Бжезінський порадив росіянам задуматися, що буде, якщо Україна стане недружньою країною, а Путіну - "побоюватися здатності зовнішніх сил чинити йому проблеми серед великих етнічних меншин у самій Росії", передає видання.

Переклад InoPressa 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1000 | Додав: admin | Теги: Незалежність України, Збігнєв Бжезінський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]