Ср, 2024-04-24, 09:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:50
Дії на місцях суперечать запевненням Москви - Financial Times
Інші останні Іноземна преса про Україну

 На сході України події повернули на гірше. Проросійські сепаратисти утримують міжнародних військових спостерігачів, а на мера Харкова скоєно замах. "Складається враження, що регіон виходить з-під контролю", - констатує кореспондент Financial Times Ніл Баклі.

Сорокатисячне російське угруповання військ проводить навчання менше ніж за кілометр від території України. У той же час російські чиновники і джерела, які запевняють, що знайомі з ходом думок Кремля, в приватних бесідах запевняють, що Росія не хоче і не збирається вдиратися на територію сусідньої країни. За їхніми словами, Москва розуміє, що не має достатньої підтримки на сході України і побоюється санкцій "іранського типу", які практично невідворотно підуть за вторгненням.

"Проте три фактори зводять нанівець майже весь спокій, який може з'явитися після таких заяв", - пише автор статті.

По-перше, ті ж самі голоси зазначають, що, незважаючи на бажання цього уникнути, обставини можуть змусити Москву до дій, оскільки в Україні може розпочатися громадянська війна. Насправді російські ЗМІ та посадові особи невтомно формували наратив, згідно з яким вона вже почалася.

"По-друге, коли українська армія робить будь-які спроби придушити озброєних бійців, що незаконно діють на сході, Москва звинувачує її в "злочинах проти власного народу", - йдеться в статті. Варто було військам висунутися для початку операції в Слов'янську, як Росія почала мобілізацію своїх сил на кордоні, змусивши Київ відступити.

"Діючи таким чином, Москва робить для Києва неможливою навіть саму спробу зупинити поширення насильства і крах центральної влади на сході", - підкреслює журналіст.

По-третє, як зазначив минулого тижня Барак Обама, Росія так і не закликала проросійських сепаратистів роззброїтися і звільнити захоплені будівлі.

"Зрештою, запевнення російських посадових осіб з приводу вторгнення можуть виявитися правдивими, - визнає автор. - Натомість метою може бути максимальна дестабілізація України, навіть не відправляючи військ, щоб делегітимізувати призначені на 25 травня президентські вибори або ж і геть не дати їм відбутися".

"Позбавлення України можливості отримати нового, обраного президента може в тривалій перспективі виявитися не менш руйнівним, ніж подальше військове вторгнення, але набагато меншою ціною для Росії", - підсумовує Баклі.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1046 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]