Чт, 2024-04-25, 18:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:49
На березі Чорного моря знайшли найдавніше місто Європи
Інші останні Новини світу
Болгарські науковці відкрили нову сторінку в історії Європи: на березі Чорного моря недалеко від сучасного міста Провадія вони виявили найдавніше поселення Старого Світу. Від унікального міста, побудованого в період з 4700 до 4200 року до нашої ери, залишилися руїни двоповерхових будівель, ями для ритуалів, ворота, бастіон і три фортифікаційних мури.

Поруч із поселенням, якому дали назву Провадія-Солніцата, виявили поховання, які ще не вдалося як слід вивчити. На дослідження гробниць знадобляться зусилля кількох поколінь науковців, впевнені першовідкривачі. Річ у тім, що поховальний обряд, поширений у місті, виявився нетрадиційним: тіло мерців тут розрізали навпіл по лінії талії, а потім ховали тільки верхню частину, передає NEWSru.com.

Виявлене місто не було схоже на Рим або грецькі поліси, пояснює дослідник з болгарського Національного інституту археології Васил Ніколов. Однак фахівців дивує, як могли давні люди побудувати досить високі стіни і двоповерхові будівлі ще до винаходу колеса і без пристосувань на зразок возів. Цьому, як і небувалим золотим скарбам, знайденим у гробницях, є тільки одне пояснення - видобуток солі, йдеться на сайті Національного інституту археології.

Під час існування міста сіль була на вагу золота: вона використовувалася в торгівлі і була валютою аж до шостого століття до нашої ери, а також визнавалася необхідним для людини продуктом. Жителі Провадії-Солніцати випарювали сіль з морської води і робили з неї невеликі брикети, щоб потім їх вигідно продати. Потужні стіни їм були потрібні для захисту від посягань на їхню сіль.

Розкопки Провадії-Солніцати ведуться з 2005 року: за цей час вдалося розгадати деякі таємниці міста і домогтися визнання науковців по всьому світу. Наприклад, у Провадії-Солніцаті було вироблено перші на світі золоті прикраси, визнає наукове співтовариство. Коштовностей знайдено досить багато - більш як 3000 одиниць.

Роботи над унікальною пам'яткою історії ведуться в умовах серйозного дефіциту коштів, розповів Васил Ніколов. Через брак достатнього фінансування з бюджету, Ніколов почав приймати пожертвування. При цьому через унікальність знахідки деякі фахівці готові працювати безкоштовно: так, британський антрополог, експерт по кераміці з Японії та команда німецьких фахівців з радіовуглецевого аналізу (способу датування історичних знахідок) працювали все літо без оплати.

Раніше в районі села Штормове поблизу Євпаторії на дні Чорного моря кримські аквалангісти знайшли невідоме місто. Про археологічну знахідку було повідомлено Департамент підводної спадщини. Дайвери провели розвідку і побачили окремі будови, у них - кімнати з отворами правильної прямокутної форми – очевидно, вікна, арки до трьох метрів заввишки, дорогу тощо.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1099 | Додав: adminA | Теги: найдавніше місто Європи, березі Чорного моря | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]