Пт, 2024-03-29, 12:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:08
Напруження навколо Ірану може загрожувати всьому світу катастрофою
Інші останні Новини світу

Літаки ВПС США здійснюють проліт над Синайським півостровом і далі через повітряний простір Саудівської Аравії прямують у бік Перської затоки. Ізраїльські ЗМІ стверджують, що США і їх союзники почали перекидання в цей регіон військ і військової техніки, передає Iнтерфакс.

США мають в своєму розпорядженні в районі Перської затоки декілька великих авіаційних, військово-морських і сухопутних баз - в Кувейті, Бахрейні, Катарі, Об'єднаних Арабських Еміратах і Омані. В даний час там несуть чергування дві авіаносні ударні групи на чолі з авіаносцями Abraham Lincoln і Carl Vinson. На базах в Кувейті розміщені дві американські армійські і одна вертолітна бригада загальною чисельністю 15 тис військовослужбовців.

Як повідомлялося, на початку квітня в регіон повинна підійти ще одна авіаносна ударна група у складі авіаносця Enterprise, ракетного крейсера і трьох ракетних есмінців, арсенал крилатих ракет угрупування виросте до більш ніж 430 ракет "Томагавк".

Проте вже зараз, за повідомленням ізраїльських ЗМІ, американські війська і техніка прибувають на оманський острів Масіра, де знаходиться база ВПС США. Цей острів розташований на південний схід від Ормузької протоки.

Крім того, близько 10 тис американських військовослужбовців прибули до Ізраїлю для тестування системи протиракетної оборони країни. А британські і французькі ВМС, ВВС і спецназ прибувають до Саудівської Аравії і Об'єднаних Арабських Еміратів.

Днями з військово-морської бази в Бахрейні, де знаходиться штаб П'ятого оперативного флоту ВМС США, після чотириденного перебування в морі вийшов авіаносець Abraham Lincoln у супроводі бойових кораблів.

За даними іранських ЗМІ, США розмістили на авіабазі аль-Убейд у Катарі ескадрилью з шести стратегічних бомбардувальників B-1B, а також велику кількість інших військових літаків, зокрема великих транспортних літаків C-17, C-130, заправників RС-135 і RС-10, морських розвідників Р-3 Orion і літаків дальнього виявлення радіолокації Е-8.

Пентагон чекає на весну

Глава Пентагону Леон Паннета припустив, що ізраїльтяни можуть завдати удару по ядерних об'єктах Ірану вже навесні 2012 року, повідомляє NEWSru.co.il.

Нагадаємо, глава військової розвідки Ізраїлю Авіва Кохаві заявив, що духовний лідер Ірану аятолла алі Хаменеї віддав наказ почати збагачення урану до збройового рівня. Тегерану знадобиться один рік для створення "сирого" пристрою і ще одін-два роки для створення ядерної боєголовки, яку можна буде встановити на балістичну ракету. За його даними, Іран вже отримав чотири тонни урану, збагаченого до 3,5%, і 100 кг, збагачених до 20%.

На цьому фоні міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак заявив, що вони будуть вимушені завдати удару по Ірану, якщо економічні санкції Заходу проти Тегерана не дадуть очікуваного результату. Барак підкреслив, пославшись на думку військових експертів, що протистояти Ірану, що вже володіє ядерною зброєю, буде набагато складніше, ніж завдати превентивного удару.

Росія не вірить, що Іран близький до створення ядерної зброї

МЗС Росії намагається розвіяти чутки про те, що Іран стоїть на порозі створення ядерної зброї і засобів його доставки, вважаючи, що її розповсюдження лише загострює ситуацію, повідомляє NEWSru.co.il/

На думку директора департаменту з питань безпеки і роззброєння МЗС РФ Михайла Ульянова, галас навколо іранської ядерної програми має мало спільного з розумною пильністю і переслідує в основному "політико-пропагандистські цілі", причому часто далеко не нешкідливі. Зокрема, ці домисли можуть спровокувати спроби переведення ситуації у площину військово-силових рішень з катастрофічними наслідками, вважає дипломат.

Іран в день національного свята анонсував "нові ядерні проекти"

Іран в суботу, 11 лютого, святкує 33-і роковини перемоги антимонархічної революції, і президент країни Махмуд Ахмадінеджад заявив з трибуни: Іран в найближчий день оголосить про "декілька важливих ядерних проектів", пише NEWSru.co.il.

Президент не уточнив, про які саме проекти йде мова. При цьому напередодні глава МЗС Туреччини Ахмет Давутоглу, що побував з візитом в Ісламській республіці, заявив, що Іран відповів згодою на пропозицію відновити переговори з ядерної проблеми з Євросоюзом, передає Інтерфакс.

У річницю перемоги в Ірані проходять масові маніфестації на підтримку ісламського ладу. Телебачення веде прямі репортажі з вулиць іранських міст, які заповнені демонстрантами. Сотні тисяч людей з національними прапорами і урядовими гаслами проводять ходу, передає ІТАР-ТАСС.

У Тегерані основні святкові заходи проходять на головній площі міста "Азаді" ("Свобода"). На ній виставлено на загальний огляд макет американського беспілотника RQ-170 Sentinel, перехопленого 5 грудня 2011 року іранськими силами ППО в повітряному просторі ІРІ.

Урочистості з нагоди річниці революційних подій почалися в Ірані 1 лютого.

33 роки назад в 1979 році цього дня в країну повернувся після 15-річної висилки засновник ІРІ аятолла Рухолла Мусаві Хомейні. 11 лютого було оголошено про повалення шахського режиму і перемогу ісламської революції.

Ізраїль і США розійшлися у питанні "точки неповернення" - коли бомбити Іран буде вже запізно

Між керівництвом США і Ізраїлю виникли серйозні розбіжності, що стосуються визначення термінів, коли військовий удар по Ірану вже не зможе зупинити іранську ядерну програму. Про це Bloomberg News заявив Аарон Девід Міллер, колишній дипломатичний представник США на Близькому Сході в адміністрації президента Біла Клінтона, повідомляє NEWSru.co.il з посиланням на "РБК daily".

На думку Ізраїлю, Іран незабаром перейде "точку неповернення" - момент, коли використання збройних сил буде не здатне зупинити Іран в створенні і виробництві зброї масового знищення. Мова йде про плани іранської влади перенести велику частину робіт по збагаченню урану в підземне сховище поблизу міста Кума, під товстий шар укріпленого граніту. Як визнають самі американці, даний об'єкт знаходиться поза зоною досяжності застосування неядерних видів озброєння. Саме це в Ізраїлі визначатиместься як "точка неповернення".

Тим часом, в США вважають, що такий розвиток подій - дуже розпливчата перспектива, пише The New York Times. У адміністрації Обами переконані, що недавно схвалені і застосовані проти Ірану санкції незабаром доведуть свою дієвість. Високі економічні втрати повинні переконати Тегеран в тому, що гра цього не вартує і такий масштабний збиток для іранської економіки не виправдовує існування ядерної програми. У цьому випадку потреба у військових діях відпадає сама собою.

Дані розбіжності виявилися в ході взаємних візитів представників міністерств закордонних справ і політичної розвідки обох країн, що мали місце протягом останніх декількох тижнів. Сторони так і не змогли дійти згоди, чи відбудеться атака по іранських ядерних об'єктах чи ні, а якщо і відбудеться, то коли.

У Вашингтона вже є деякі підстави стверджувати про наростаючу ефективність накладених на Іран санкцій. Зокрема, виникли серйозні складнощі зі здійснення взаємного торгового обороту між Іраном і Індією, яка 30 січня відмовилась ввести санкції проти Ірану. Тепер Іран не має можливості оплачувати імпорт індійського рису, а Індія зіткнулася з труднощами при купівлі іранської нафти. Також курс ріала (іранська національна валюта) сильно впав, що призвело до різкого підвищення цін на продукти.

Як передає Reuters, ціни на хліб починаючи з грудня виросли в три рази, багато іранців більше не можуть дозволити собі купувати м'ясо, вартість якого вже складає 30 доларів за кілограм. Ціна рису вже досягла 5 доларів за кілограм. При цьому середня зарплата в Ірані складає 350 доларів. Зважаючи на заплановані на березень 2012 року парламентські вибори в Ірані правлячий режим може зіткнутися з різким зростанням незадоволеності населення.

Проте експерти вважають, що Ізраїль навряд чи почне йти в даному питанні на поводі у США, оскільки для єврейської держави дана проблема лежить в площині виживання.

Ізраїльські фанати Мадонни просять Нетаньяху не бомбити Іран, поки в Тель-Авіві не пройде її концерт

Ізраїльські фанати Мадонни створили у Facebook групу, що закликає прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху не починати військову операцію проти Ірану, поки в Тель-Авіві не відбудеться концерт американської виконавиці, повідомляє "Газета.Ru".

Концерт Мадонни в Тель-Авіві відбудеться 29 травня.

6 лютого президент США Барак Обама заявив, що влада Ізраїлю ще не ухвалила рішення про бомбардування Ірану.

"Я не думаю, що Ізраїль ухвалив рішення про те, що їм потрібно робити. Я вважаю, що вони, як ми, вірять, що Іран повинен зробити крок назад в своїй ядерній програмі", - заявив Обама, підкресливши, що і США, і Ізраїль працюватимуть спільно з проблеми Ірану.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1069 | Додав: adminA | Теги: Напруження навколо Ірану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]