Вт, 2024-03-19, 06:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
Науковці знайшли озеро на екваторі Титана
Інші останні Новини світу науки і технологій

Астрономи виявили в пустельній екваторіальній області Титана метанове озеро, глибина якого складає не менше метра, повідомляє Lenta.ru.

Відкриття було зроблено на основі спостережень в інфрачервоному діапазоні, проведених апаратом Cassini ("Кассіні") з 2004 по 2008 роки. Крізь щільну атмосферу найбільшого супутника Сатурна вдалося розгледіти овальне озеро завдовжки близько 60 і завширшки близько 40 кілометрів. Зображення було отримано шляхом комбінування даних на семи довжинах хвиль інфрачервоного світла.

Крім озера в тропічному поясі Титана було виявлено ще чотири водойми істотно меншої глибини. За словами дослідників, за глибиною вони нагадують земні болота.

Досі вважалося, що екваторіальна область супутника - кам'яниста пустеля, і в рідкому вигляді вуглеводні можуть бути присутніми тільки на полюсах.

Титан привертає увагу науковців, бо є єдиним (крім Землі) об'єктом у Сонячній системі, де виявлено існування рідини на поверхні. Озера на Титані складаються із з'єднань вуглецю і водню, переважно з метану. Рідина на Титані перебуває в постійній циркуляції - випаровується і випадає у вигляді опадів.

Існування життя в звичному земному вигляді в таких умовах неможливе, однак це не відкидає можливості існування самоорганізації на інших хімічних принципах. Крім того, вивчення Титана може розповісти про шляхи в попередньому житті хімічної еволюції в екстремальних умовах космосу.

Повідомлення про знахідку опубліковано в журналі Nature.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 983 | Додав: admin | Теги: озеро, екватор Титана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]