Чт, 2024-03-28, 21:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:19
Не так швидко: суд вирішив почекати з касацією Тимошенко
Інші останні Політичні новини
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ переніс на 26 червня розгляд касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко та її захисту на вироки Печерського районного та Апеляційного судів Києва щодо "газової справи", за яким екс-прем'єр визнана винною і засуджена до 7 років позбавлення волі. На думку суду, цей час необхідний для вивчення додаткових матеріалів справи.

Колегія, що складається з трьох суддів Вищого спецсуду, відкрила засідання у вівторок, 15 травня. На засіданні був захист Тимошенко, а сама екс-прем'єрка не доставлена, оскільки в даний час знаходиться на лікуванні в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" № 5 у Харкові.

Під час розгляду касації в залі суду були присутні захисники екс-прем'єра Юрій Сухов, Олександр Плахотнюк, Микола Титаренко, Сергій Власенко і Микола Сірий. Крім того, в залі суду перебувало близько 20 депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина". Депутати навіть розблокували Раду, щоб взяти участь в судовому засіданні.

Сторона звинувачення попросила Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відкласти розгляд касації на вирок Тимошенко щодо "газової справи" у зв'язку з неможливістю її особистої участі в засіданні.

"Юлія Володимирівна Тимошенко зараз перебуває на лікуванні і не може взяти участь у розгляді справи", - сказав представник держобвинувачення на засіданні Вищого спецсуду. У зв'язку з цим прокурори просять перенести касаційний розгляд справи.

Захист екс-прем'єра вважає, що сторона звинувачення хоче затягнути процес розгляду касації на вирок по "газовій справі". "Їм потрібно затягнути розгляд справи", - сказав захисник Власенко у відповідь на клопотання держобвинувачення.

Він зазначив, що Тимошенко подала заяву до суду, в якій попросила розглядати справу в її відсутність, і таким чином суд може розглядати касацію без участі екс-прем'єрки. У свою чергу, захисник Микола Сірий сказав: "Клопотання безпідставне і навпаки, є всі юридичні підстави розглядати справу".

Однак Вищий спецсуд переніс на 26 червня розгляд касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко і її захисту на вирок у "газовій справі". Таке рішення колегія суддів прийняла у відповідь на відповідне клопотання сторони держобвинувачення. На думку суду, цей час необхідний для вивчення додаткових матеріалів справи.

Раніше Плахотнюк, котрий подав касацію, вказував на безпідставність рішень судів двох інстанцій, робив наголос на численних порушеннях прав Тимошенко під час досудового слідства, розгляді справи в суді першої інстанції і в апеляційному суді. Зокрема, мова йде про однобокість, необ'єктивність судових розглядів, позбавлення Тимошенко права на захист, ознайомлення з матеріалами справи, проведення повного досудового слідства.

Тимошенко і її адвокати просять вищу судову інстанцію визнати незаконними рішення Печерського районного та апеляційного судів, за якими екс-прем'єр визнана винною, скасувати їх і закрити справу за відсутністю складу злочину. Захист екс-прем'єра Юлія Тимошенко наполягатиме на повному розгляді "газової справи" на засіданні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Рішення касаційної інстанції вступає в силу з моменту проголошення.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році.

23 грудня 2011 Апеляційний суд залишив в силі цей вирок, відхиливши всі клопотання захисту; на оголошенні рішення були присутні тільки прокурори, захисту екс-прем'єрки і самої Тимошенко не було.

Екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року, 9 травня була вона переведена в ЦКБ № 5 для проходження курсу лікування.

Міліція посилила охорону суду, а прихильники Тимошенко - свою присутність під ним

Міліція посилила охорону Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, де почався розгляд касації на вирок по "газовій справі" Тимошенко. Біля Вищого спецсуду на вулицях Шовковична, П.Орлика і Липська стежать за громадським порядком кілька десятків правоохоронців, зазначає "Інтерфакс-Україна".

Також на вулиці Богомольця в один з дворів вранці заїжджали мінібуси з кремезними чоловіками, при цьому в'їзд у двір перекрила машина ДАІ, яка не пускала інші авто всередину, передає "Українська правда".

Збираються і прихильники екс-прем'єра. Вони вже розмістили вздовж вул. П.Орлика плакати з гаслами "Юлі волю!". Спочатку їх була незначна кількість, але люди продовжують підходити, їх вже кілька сотень.

У прес-службі Вищого спецсуду повідомили, що журналісти зможуть спостерігати за ходом розгляду касації через відеотрансляцію в окремому залі до того моменту, поки суд не ухвалить рішення щодо їх можливої присутності безпосередньо в залі, де розглядається касація.

Захист Тимошенко йде до Євросуду: затягування розгляду касації сприйняли як остаточне рішення


Перенесення слухання касації екс-прем'єра України Юлії Тимошенко на вирок по "газовій справі" на 26 червня - це затягування, вважає захисник екс-прем'єра Сергій Власенко. "Це відверте затягування слухання справи в порушення закону", - сказав Власенко, якого цитує прес-служба "Батьківщини".

Тим не менш, захист Тимошенко має намір, не чекаючи рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ по касації на вирок у газовій справі, звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

"Я звертаюся до Януковича: якщо ви думаєте, що сьогоднішнім рішенням ви закрили нам дорогу в Європейський суд, ви помиляєтеся. Сьогоднішнє засідання ми вважаємо остаточним рішенням і йдемо в Європейський суд з прав людини" - сказав захисник Власенко.

Перший заступник голови ВО "Батьківщина" Олександр Турчинов також пов'язує спроби державного обвинувачення затягнути розгляд касації по "газовій справі" з бажанням ускладнити прийняття рішення по цій справі Європейським судом з прав людини.

"Уже зараз почали працювати за сценарієм представника звинувачення для затягування процесу... І основне завдання затягування - ускладнити прийняття рішення Європейським судом", - сказав він.

За словами Турчинова, у Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ було більше 3-х місяців для того, щоб вивчити всі нюанси "газової справи", а для того, щоб прийняти рішення в процесуальних нормах українського законодавства, касаційній інстанції потрібно "максимум 2-3 години".

Крім того, він зазначив, що захист екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко надав суду величезну кількість аргументів, які дозволяють закрити справу і звільнити екс-прем'єра.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1207 | Додав: nowyny | Теги: тимошенко, касація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]