Пт, 2024-03-29, 06:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
Українським судам буде важко переходити на правила гри за новим КПК
Інші останні Політичні новини
Новий Карно-процесуальний кодекс, підписаний Януковичем, почне діяти в Україні за пів року. Хоча цей документ багато критикують, можна сказати, що він є великим кроком до цивілізованого правосуддя, пише "Комсомольська правда в Україні".

"Складно, звичайно, розраховувати, що спосіб мислення працівників правоохоронних органів зміниться. Але законодавчі вимоги вже встановлені. Як вони будуть виконуватися, залежить від єдності політичної волі. Якщо дисципліна застосування кодексу буде забезпечена, тоді він дасть очевидний позитивний результат. У зворотному випадку коефіцієнт корисної дії буде істотно знижений", - прокоментував ситуацію керівник Інституту правової політики, екс-міністр юстиції Микола Оніщук.

"На жаль, в Україні судді звикли йти за обвинуваченням, що визначає результат процесу. В крайньому випадку можна відправити справу на дослідування, якщо щось не сходиться. Новий кодекс дослідування скасовує, а значить, доведеться самостійно вирішувати, винна людина чи ні. Для більшості суддів це буде важким випробуванням, оскільки належної кваліфікації для самостійного слідства у них немає", - наводить видання думку адвоката Ігоря Самуїлова.

А от голова Ради суддів загальних судів України Павло Гвоздик упевнений у зворотному. "Для судді закон – це інструмент, яким він працює. Безумовно, введення такого епохального документа, яким є КПК, вимагає часу для вивчення. Але в українських суддів досить кваліфікації, щоб зробити це в короткі терміни", - переконаний він.

"Я думаю, що виправдань стане більше, особливо на першому етапі. Виправдальний вирок – це оцінка того, як було організовано слідство. Якщо людину виправдовують, значить, оцінка негативна. З часом у правоохоронців виробиться рефлекс, і вони перестануть намагатися проштовхнути в суди справи, де немає складу злочину", - вважає Гвоздик.

Слідство також готується працювати по-новому, хоча багато-хто в міліції незадоволений майбутніми змінами. Проте відкрито коментувати це питання вони не хочуть.

"Проект нового КПК ми вивчили вже давно. Ну, а тепер вивчимо його з поправками", - розповідають столичні слідчі.

"Перебудуватися не проблема. Єдине, що турбує, - як все буде відбуватися на практиці. Перший час можна очікувати великої плутанини", - застерігають вони.

Ще раз нагадаємо, що вчора Янукович підписав Кримінальний процесуальний кодекс. Президент зазначив, що тепер необхідний час для того, щоб імплементувати кодекс і в той же час висловив надію, що скоро новий КПК почне діяти.

Верховна Рада ухвалила новий Кримінальний процесуальний кодекс України в ніч на 13 квітня 2012 року. Парламент розглядав у другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Проте, якщо 10 і 11 квітня засідання ВР оголошувалися закритими, то пленарне засідання, яке почалося о 10.00 12 квітня, завершилося тільки 13 квітня близько 4.10 ранку. Всього до кодексу було внесено понад 3700 поправок.

Опозиція заявила, що КПК ухвалено з порушеннями. Громадськість закликала президента не підписувати КПК через порушення процедури його ухвалення.

ПАРЄ просила Януковича не підписувати Кримінальний процесуальний кодекс до висновків Ради Європи про те, чи він повністю відповідає європейським стандартам.

Європейські експерти задоволені новим КПК, хоч і радять удосконалити окремі положення

Аналіз Кримінально-процесуального кодексу показав, що поправки, внесені в проект Кодексу під час його розгляду і прийняття Верховною Радою України, значною мірою покращили проект, який вже був досить задовільним, йдеться в аналізі експертів Ради Європи, текст якого наводить агентство "Інтерфакс- Україна".

"Аналіз показує, що текст Кодексу, прийнятий Верховною Радою України, є безумовно удосконаленим на базі внесеного законопроекту, оскільки в ньому враховані найбільш значимі рекомендації, зроблені в ході консультацій української влади з експертами Ради Європи", - говориться в документі.

Також експерти Джеремі Макбрайд, Лорена Бахмаер Вінтер і Ерік Сванідзе відзначають, що було б нереалістичним очікувати ідеальності від будь-якого КПК, але наведена оцінка є дуже значним досягненням.

"Таким чином, Кодекс істотно змінює підхід, який буде застосовуватися в кримінальному процесі, зокрема щодо ролі суддів, адвокатів і прокурорів. Крім того, він створює належні умови для забезпечення прав обвинуваченого, не перешкоджаючи при цьому залучення злочинців до відповідальності та обліку законних інтересів жертв злочинів ", - йдеться в тексті.

Прийняття цього КПК може дійсно вважатися введенням міцної основи для створення чесної, справедливої ​​і ефективної системи кримінального судочинства, вважають експерти.

Разом з тим, в аналізі зазначається, що залишається кілька положень, які можуть бути вдосконалені в ході подальшого законодавчого доопрацювання документа, що необхідно для забезпечення його відповідності європейським нормам. Також є декілька положень, які вимагають роз'яснення щодо їх тексту або впливу інших законодавчих актів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1115 | Додав: nowyny | Теги: український суд, КПК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]