Вт, 2024-03-19, 05:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:00
Нові відомості про походження ракових пухлин отримали науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій

У спільному дослідженні Тревіса Страккера (Travis Stracker) з Інституту біомедичних досліджень у Барселоні (IRB Barcelona), Іспанія, і науковців Меморіального онкологічного центру Слоан-Кеттерінг у Нью-Йорку отримано нові відомості про походження ракових пухлин.

Результати дослідження опубліковані в червневому номері журналу Proceedings of the Nanional Academy of Sciences of the United States of America, пишуть MEDНовости.

Автори публікації постулюють, що виникнення пухлини, її тип і ступінь агресивності визначаються специфічною комбінацією дефектів, які порушують такі процеси, як захист цілісності клітин, зокрема відновлення ДНК після пошкодження, та контроль клітинного циклу. Крім того в дослідженні показано, що у мишей з високим ступенем хромосомальної нестабільності і порушенням запрограмованої клітинної смерті (апоптозу) - це "візитні картки" раку - пухлини розвиваються рідко.

Дослідники використовували мишей, які були мутантними за ключовими генами репарації ДНК, пов'язаними з онкогенезом. Геном цих гризунів доповнили іншими мутаціями, що зачіпають контрольні етапи клітинного циклу або апоптоз, і вивчали вплив різних комбінацій цих генетичних змін на процес виникнення пухлин. За словами Страккера, "це подібно до деконструювання раку задля встановлення факторів, відповідальних за його виникнення".

В разі подвоєння ДНК в ході клітинного ділення процес відслідковується на кількох "контрольних пунктах", де уточнюється правильність реплікації. Якщо клітина виявляє помилки на якомусь із цих етапів, клітинний ріст зупиняється і запускається дуже складний процес відновлення ДНК. Якщо і відновлення виявляється дефектним, а клітина накопичує занадто багато геномних помилок, "сторожові білки", як-от р53, активують апоптоз або зупинку клітинного циклу. За словами Страккера, "ці процеси забезпечує дуже складна мережа біохімічних шляхів і білків".

"Наше дослідження показало, що сама по собі геномна нестабільність не так і важлива для запуску пухлиноутворення, і жодних загальних висновків робити не можна. Нам потрібно вивчити виникнення різних видів раку набагато глибше, і хоча це так само важко, як знайти голку в копиці сіна, але ми поступово виявляємо ті складники процесу, на яких слід сфокусуватися", - пояснює науковець.

На думку Тревіса Страккера, виявлення основних учасників онкогенезу різного роду становить великий інтерес для створення нових діагностичних систем і розробки специфічного лікування раку.

Нагадаємо, що деякі американські науковці розробили спосіб захисту здорових клітин під час хіміотерапії злоякісних пухлин.

Зазначимо, що нещодавно американські і європейські біологи виявили білок, який робить ракові клітини невразливими для імунної реакції організму, і знайшли спосіб блокувати його, що призвело до знищення людських ракових пухлин в організмі миші. Про це йдеться в статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

А українські науковці знайшли кілерів для онкологічних пухлин. Науковці Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології розробили сучасний метод лікування онкозахворювань завдяки ін'єкції з ракових клітин хворих. Це не панацея, але результати вражають.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 972 | Додав: admin | Теги: походження ракових пухлин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]