Вт, 2024-03-19, 08:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:52
Парламент Єгипту розпустили. Ісламісти обіцяють "небезпечні дні"
Інші останні Новини світу

Конституційний суд Єгипту прийняв 14 червня два важливих рішення: дозволив кандидату в президенти Ахмаду Шафіку брати участь у виборах, запланованих на 16-17 червня, а також наказав розпустити нижню палату парламенту, повідомляє Reuters.

Голова Конституційного суду Єгипту Фарук Султан сказав, що необхідно розпустити парламент, через те, що вибори в нижню палату проводилися на підставі закону, що суперечить конституції країни. За його словами, Вища військова рада зобов'язана якомога швидше призначити нові вибори до парламенту.

Судді пояснили, що під час виборів до нижньої палати було порушено принцип, який відводив третину місць для незалежних кандидатів - разом з ними на ті ж місця претендували і кандидати від політичних партій.

Неконституційним визнано і закон, що заборонив колишнім високопоставленим чиновникам режиму Хусні Мубарака претендувати на високі посади в державних структурах. Тим самим суд оголосив, що Ахмад Шафік може балотуватися в президенти, незважаючи на те, що обіймав пост прем'єр-міністра за часів Мубарака.

Ісламісти, які сьогодні становлять більшість у нижній палаті єгипетського парламенту, вже повідомили, що визнали рішення суду щодо Шафіка. За словами коментаторів, частка "Братів-мусульман" і салафістів, найпевніше, зменшиться у разі бронювання третини місць для незалежних політиків.

Нагадаємо, 22 січня перші в історії Єгипту вільні вибори в Народну асамблею (нижню палату парламенту) принесли переконливу перемогу ісламістам. Партія свободи і справедливості, за якою стоїть організація "Брати-мусульмани", отримала близько 40% депутатських місць.

А 8 червня сотні демонстрантів вийшли на площу Тахрір у Каїрі з вимогою відсторонити кандидата в президенти Ахмада Шафіка від участі в другому турі президентських виборів 16-17 червня.

Шафік та ісламісти мають різні погляди щодо рішення Конституційного суду

Кандидат у президенти Єгипту Ахмад Шафік прокоментував рішення Конституційного суду, згідно з яким необхідно розпустити нижню палату єгипетського парламенту і провести перевибори.

Ахмад Шафік привітав судову постанову і підкреслив, що жодна політична сила в Єгипті не зможе перетворити парламент на інструмент для просування своїх вузьких інтересів, повідомила радіостанція "Коль Ісраель".

Лідер "Братів-мусульман" Ісам Аріан, навпаки, назвав рішення помилковим. Він заявив, що розпуск парламенту відкине Єгипет в темні часи, бо у країни буде президент, але при цьому не буде ані законодавчих зборів, ані конституції.

"Брати-мусульмани" обіцяють Єгипту важкі дні

У Єгипті неспокійно перед другим туром президентських виборів, де за найвищу посаду боротимуться кандидат від ісламістської партії "Брати-мусульмани" Мохаммед Мурсі та екс-прем'єр Ахмед Шафік.

Прихильники "Братів-мусульман" заявляють, що якщо влада в Єгипті повернеться в руки людей, пов'язаних з поваленим режимом Хосні Мубарака, на країну чекають "небезпечні дні".

Хвилю обурення в країні викликало несподіване рішення Верховного суду, який визнав минулі вибори неконституційними і закликав до розпуску нижньої палати, передає BBC Russian.

Громадські активісти вважають, що військові намагаються прибрати владу до своїх рук, і називають рішення суду переворотом, який підриває завоювання революції. Вони наголошують, що судді були призначені ще за колишнього режиму.

"Брати-мусульмани", котрі вибороли за підсумками голосування 46% парламентських місць, виступили із заявою, в якій стверджується: рішення суду демонструє, що в Єгипті наближаються "дуже важкі дні, які можуть бути більш небезпечними, ніж останні дні правління Мубарака".

"Всі демократичні завоювання революції можуть бути зметені і зруйновані під час передачі влади в руки одного із символів минулої ери", - йдеться в зверненні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 934 | Додав: admin | Теги: парламент, ісламісти, Єгипт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]