Вт, 2024-03-19, 05:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:23
Велику Британію президент Аргентини закликала повернути Фолклендські острови
Інші останні Новини світу

Президент Аргентини Крістіна Фернандес закликала Великобританію повернути Фолклендські острови під контроль Буенос-Айреса. Заява Фернандес прозвучала під час зустрічі Комітету з деколонізації ООН, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

У цьому році виповнюється 30-річна річниця військового конфлікту Великобританії та Аргентини за контроль над островами. З цієї нагоди прем'єр-міністр Великобританії Девід Камерон вивісив прапор Фолклендських островів над своєю резиденцією на Даунінг-стріт, 10.

"Я перебувала далеко, але я відчувала сором, тому що ми не повинні святкувати і відзначати війну", - сказала Фернандес. У своїй промові вона звинуватила Великобританію у використанні свого привілейованого становища як постійного члена Ради Безпеки ООН для "поширення брехні про історію островів" і "хуліганських дій".

"Ми не просимо багато чого. Ми тільки просимо про початок діалогу. Ми не просимо нікого сказати "так" тому факту, що Мальвінські острови (аргентинська назва Фолклендських островів) належать Аргентині", - заявила Фернандес.

Фолклендські острови належать Великобританії з 1830-х років і є предметом територіальної суперечки Сполученого Королівства з Аргентиною. У 1982 році між двома країнами виник збройний конфлікт.

Другого квітня 1982 року аргентинський десант висадився на островах і після швидкоплинного бою змусив капітулювати невеликий гарнізон британських морських піхотинців, який розташовувався там. В результаті двомісячної військової кампанії британці зуміли схилити аргентинців до капітуляції, підписаної 14 червня того ж року. До сьогодні острови залишаються спірною територією між двома країнами, проте перебувають під британським контролем.

Незважаючи на поразку, Буенос-Айрес вважає ці острови своїми.

Нагадаємо, що 25 лютого 2010 року Сполучені Штати відмовилися підтримати Британію в дипломатичній суперечці з Аргентиною навколо Фолклендських (Мальвінських) островів. Американська адміністрація пояснює свою позицію небажанням сваритися з країнами Латинської Америки, які одностайно підтримали Аргентину під час нещодавнього загострення територіальної суперечки, коли британська компанія почала розвідку родовищ нафти на шельфі Фолклендських островів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 947 | Додав: admin | Теги: Фолклендські острови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]