Вт, 2024-03-19, 09:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:16
План економічних реформ на 10 років з'явився у ЄС
Інші останні Новини Європейського Союзу

Євросоюз представив 10-річний план економічних реформ, створений за участю голови Єврокомісії Жозе-Мануеля Баррозу, президента Європейської ради Германа ван Ромпея і голови Європейського центрального банку Маріо Драгі, передає "РБК-Україна" з посиланням на ВВС.

Пропозиції влади ЄС зведені в один документ, який отримав назву "На шляху до більш ефективного економічного та монетарного союзу" (Towards a Genuine Economic and Monetary Union).

За словами Ромпея, ініціативи влади ЄС є пропозиціями, а не жорстким набором вимог Брюсселя до держав ЄС. Президент Європейської ради зазначив, що сподівається на досягнення компромісу на саміті ЄС 28-29 червня 2012 року.

У свою чергу, голова Єврокомісії Баррозо підкреслив, що основним принципом майбутніх реформ стане принцип "більша єдність передбачає більшу відповідальність".

Завдяки заходам, які пропонуються, зона євро вже в найближчі десять років перетвориться на повноцінний фіскальний, банківський і політичний союз. Документ, зокрема, передбачає розширення повноважень єврочиновників з контролю рівня держборгу і бюджету країн зони євро аж до виписування штрафів порушникам.

Спочатку план містив більш радикальні пропозиції, проте Німеччина внесла правки, і неугодні їй заходи були вилучені. Документ був значно урізаний після редактури німецькими чиновниками, які викинули всі незручні головному контрибутору Європи пропозиції.

В цілому проект спрямований на перетворення зони євро на політичний, банківський і фіскальний союз. Щоб домогтися першого, планується посилити централізований контроль фінансів країн.

Зокрема, Брюссель буде щороку визначати припустимий розмір держборгу і дефіциту бюджету. Хоча в документі цей захід і описується як пропозиція до перегляду, на ділі у чиновників достатня кількість інструментів (зокрема штрафи), здатних переконати уряди прислухатися до їхньої думки. Якщо ж країна розуміє, що перевищить допустиму норму, то їй, щоб уникнути санкцій, потрібен дозвіл Брюсселя.

Зміцнювати банківський союз чиновники мають намір створенням загальноєвропейських гарантій щодо депозитів, а також випуском в середньостроковій перспективі євробондів і використанням коштів зі стабфонду для рекапіталізації банків.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель все ще виступає проти загальної фінансової відповідальності за борги Європи.

"Якщо Німеччина здасться, то вона втратить найбільше. Ставки дохідності за німецькими державними облігаціями зростуть, і вся Європа буде змушена брати фінансування під вищі відсотки", - зазначає головний економіст Saxo Bank Стін Якобсен.

Поки ж Німеччина не зважиться на випуск євробондів, Брюссель пропонує випробувати їх бета-версію - короткострокові облігації під гарантії лише кількох країн, а не всього валютного блоку. Крім того, чиновники пропонують запровадити спільний банківський нагляд, який обстоює Берлін. При цьому якщо в першій редакції цей орган спостерігав би за діяльністю 8 тис банків Європи, то в другій - тільки за великими міжнародними банками (таким чином Німеччина убезпечила свою мережу регіональних ощадбанків). Крок у бік фіскального союзу покликані забезпечити стабфонди, які у віддаленій перспективі зможуть викуповувати держборг безпосередньо.

Хоча остаточний проект не аж такий радикальний, як початковий, проте навіть з його запровадженням можуть виникнути проблеми.

"Якщо б всі ці заходи були вжиті, то Європа, можливо, і була б врятована. Однак Німеччина не хоче більше надавати кошти, поки не буде посилено контроль фінансів країн, а Франція не бажає поступатися суверенітетом. Якщо країни не підуть на поступки, то підсумок майбутнього саміту буде розчаруванням", - підкреслює аналітик Capital Economics по Європі Дженніфер Макк'юен.

Голова Банку Англії Мервін Кінг критично поставився до ініціатив ЄС. За його словами, влада ЄС за два роки нічого не зробила для ліквідації наслідків кризи.

"Вона просто пустила все на самоплив", - сказав Кінг, виступаючи перед парламентом Великобританії.

Раніше, президент Німецького федерального банку Єнс Вайдман висловив сумнів у тому, що єврозона виживе без створення фіскального союзу.

"Європейський валютний союз не зможе довго існувати в його нинішній формі. Необхідна ясність щодо того, чи збираємося ми створювати фіскальний союз або будемо і надалі робити ставку на самостійну національну політику в бюджетній сфері, при якій спільна фінансова відповідальність, звісно, дуже обмежена", - заявив Вайдман.

Нагадаємо, раніше Німеччина вирішила, що способом боротьби з борговою кризою, що загострилася в Європі, може стати не випуск колективних облігацій, а внесення нагромаджених країнами надлишкових боргів у єдиний фонд, щоб погасити їх протягом 25 років. Німеччина виступає проти колективних облігацій, крім усього іншого й тому, що їхній випуск суперечив би конституції ФРН.

20 червня, країни "двадцятки" зазначили в підсумковому комюніке про необхідність ужиття Євросоюзом низки заходів з подолання боргової кризи, зокрема закликали розірвати порочне коло, коли проблеми фінансування бюджетів перекладаються на банки, а потім самі ж країни змушені рятувати ці банки.

"На тлі знову дедалі сильнішої ринкової напруженості учасники єврозони з кола держав "Групи двадцяти" вживуть всіх необхідних заходів, щоб захистити цілісність і стабільність зони, поліпшити функціонування фінансових ринків і розірвати замкнене коло взаємозалежності між суверенними структурами і банками", - наголошується в комюніке.

Єврокомісія 11 травня цього року підтвердила лютневий прогноз рецесії в 17 країнах єврозони в 2012 році: передбачається, що ВВП регіону скоротиться на 0,3% після підвищення на 1,4% в 2011 році.

Єврозона врятувалася від повторної рецесії завдяки підйому економіки Німеччини.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1009 | Додав: adminA | Теги: економічних реформ, 10 років, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]