Вт, 2024-03-19, 10:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:21
Астрофізики впевнені, що Всесвіт міг виникнути і без Бога
Інші останні Новини світу науки і технологій

Зовсім не потрібно вдаватися до чинника божественної участі, щоб пояснити походження Всесвіту. З такою заявою виступив американський астрофізик з Каліфорнійського університету Олексій Філіппенко на конференції SETI.

Однією з найважливіших тем для обговорення стало питання "Чи потрібна була Великому вибуху божественна іскра?". Водночас фізик не заперечує існування Бога, проте каже, що Всесвіт можна пояснити і без його участі, зазначає NEWSru.com.

На думку Філіппенка, Великий вибух - масивне розширення, що мало місце 13,7 мільярда років тому, що підірвало простір немов гігантську повітряну кулю і призвело до утворення Всесвіту в такому вигляді, в якому ми його знаємо, - міг відбутися лише завдяки законам фізики.

Доводи науковця знайшли відгук і серед його колег. Так, старший астроном проекту SETI Сет Шостак пояснив, що у світі квантової механіки, що розглядає дії в субатомному масштабі, механічні коливання можуть виробляти речовини і енергії з нічого.

"У квантовій механіці коливання здатні породжувати простір. Якщо, наприклад, перебуваючи в кімнаті, ви зможете спотворити простір і час потрібним чином, то ви можете створити таким чином новий всесвіт. Не факт, що ви в нього потрапите, але утворити його можна", - говорить астрофізик.

Філіппенко також наголосив, що ми мало знаємо про походження законів фізики. Але, за його словами, якщо навіть "божественна іскра" породила закони фізики, то не відомо, що породило божественну іскру. "Тому давайте вже краще зупинимося на законах фізики", - сказав Філіппенко, додавши, що існування Бога навряд чи можна довести або спростувати наукою.

Зауважимо, що у 2010 році знаменитий британський астрофізик Стівен Хокінг зробив висновок, що Всесвіт виник за об'єктивними фізичними законами, і його появу не можна пов'язувати з діяльністю вищого розуму.

Раніше науковці стверджували, що знайшли докази існування Всесвіту до так званого Великого вибуху, який вважали умовною подією для виникнення системи галактик. Також науковцям вдалося побачити, яким був Всесвіт відразу після Великого вибуху.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1127 | Додав: admin | Теги: бог, Всесвіт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]