Вт, 2024-04-23, 14:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:54
Прем'єра "Залізної леді" не сподобалася ані прихильникам, ані опонентам Тетчер
Інші останні Новини Європейського Союзу

Увечері 4 січня в Лондоні, у Інституті кінематографії, відбулася світова прем'єра біографічної драми "Залізна леді" (The Iron Lady), в якій американська актриса Меріл Стріп зіграла Маргарет Тетчер.

Прем'єрний показ фільму викликав шквал негативних відгуків. Картину критикують і колишні політичні противники Тетчер - лейбористи, і консерватори. Сама 86-річна "залізна леді", члени її сім'ї та близьке оточення від перегляду фільму відмовилися. Кінокритики сприйняли роботу прихильно і навіть пророкують Меріл Стріп премію "Оскар".

Щоб перевтілитися в британського прем'єр-міністра, Меріл Стріп довелося на півроку перебратися в Лондон. Вона переслухав всі виступи "залізної леді", переймаючи її британський акцент. І як на роботу, ходила в парламент, щоб відчути атмосферу. Однак, як зазначають критики, політика у фільмі - лише декорації, в центрі - жінка Маргарет Тетчер.

"Ми показали живу людину, і це засмутило всіх правих, тому що ми дозволили зазирнути під її залізну маску, а лівих, тому що у фільмі вона - тендітна жінка, а не жорсткий політик", - зазначила Даміан Джонс, продюсер фільму "Залізна леді".

Тетчер у фільмі постає старою самотньою жінкою, яка у своїх галюцинаціях продовжує спілкуватися з давно померлим чоловіком, разом з ним вона згадує основні моменти своєї політичної кар'єри.

Роль Меріл Стріп, володарки двох "Оскарів", критики вже назвали "серйозною заявкою" на третю золоту статуетку. У її виконанні Тетчер неймовірно приваблива, як і вся консервативна політика.

"Мене в ній захоплюють багато її якостей. Я не згодна з деякими її політичними рішеннями, але, коли зображаєш такий персонаж, зазвичай не судиш його, а просто намагаєшся наблизитися до нього впритул. Особливо це стосується людей, які реально існували і залишили свій слід в історії. Я просто намагалася бути ближче до історичної правди".

"Жорсткість і безкомпромісність", "З бунтівниками і загарбниками ніяких переговорів", "Досить говорити, треба діяти!" - під цими гаслами Тетчер на екрані з однаковою легкістю перемагає фінансову кризу, виграє війну на Фолклендах і завойовує визнання англійців.

Ще не вийшовши на екрани, фільм викликав неоднозначну реакцію у Великобританії. Його відразу звинуватили в тому, що він занадто протетчерівський.

Колишній член уряду Тетчер Майкл Хезелтайн відгукнувся про фільм негативно: "На мій погляд, брати за основу картини похилі роки відомої політичної фігури – негідно".

Інший її колишній міністр назвав фільм "мильною оперою". Найбільше запитань викликає рішення режисера показати Маргарет Тетчер теперішньою, коли вона потерпає, за зізнаннями близьких, на старече недоумство.

При цьому представники лівого табору сприймають картину як невиправданий панегірик на адресу Тетчер, яка геть згорнула соціальну політику лейбористів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1183 | Додав: admin | Теги: Меріл Стріп, Залізна леді, Маргарет Тетчер, The Iron Lady | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]