Сб, 2024-04-20, 01:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:51
Сьогодні зупинять один з найпотужніших прискорювачів елементарних частинок Теватрон
Інші останні Новини світу науки і технологій

Сьогодні, 30 вересня, американські фізики, що працюють в лабораторії імені Фермі, та їхні колеги з багатьох країн світу зупинять один з найпотужніших прискорювачів елементарних частинок - адронний колайдер Теватрон, який за 28 років роботи допоміг науковцям зробити безліч відкриттів, повідомляє РИА "Новости".

"Цей американський прискорювач буде закрито через те, що Великий адронний колайдер у CERN - кращий за своїми показниками, дає значно більше інформації, і потреби в Теватроні більше немає. Це цілком природний еволюційний процес, коли старий прискорювач не застосовується і доводиться працювати на новому прискорювачі", - повідомив раніше Стівен Чу, глава міністерства енергетики США, яке керує системою національних лабораторій у США, куди входить лабораторія імені Фермі, де встановлено Теватрон.

Теватрон - протон-антипротонний колайдер, кільцевий прискорювач, в якому стикаються жмутки протонів і антипротонів, було побудовано в 1983 році. Результати зіткнень частинок у ньому фіксують два головних детектори - CDF і D0, на кожному з яких працюють кількасот науковців. До запуску Великого адронного колайдера в передмісті Женеви він був найпотужнішим у світі - енергія зіткнень в ньому становила близько 2 тераелектронвольт (ТеВ - від цієї одиниці виміру він і отримав свою назву).

Завершення роботи прискорювача планувалося у зв'язку з успішним запуском ВАК, оскільки вже зараз європейський прискорювач вийшов на енергію в 7 тераелектронвольт, а його проектна енергія становить 14 ТеВ. Багато фізиків закликали продовжити роботу Теватрона до 2014 року, бо він може доповнити роботу ВАКу. Однак цьогоріч у січні міністерство енергетики США через складну фінансову ситуацію відмовилося продовжити термін роботи колайдера.

Нагадаємо, що створення Великого адронного колайдера почалося наприкінці 1990-х років, а у вересні 2008 року його урочисто пустили в дію - фізики успішно провели жмутки протонів в обох напрямках, проте вже через тиждень на прискорювачі сталася велика аварія , пов'язана з виходом одного з магнітів з надпровідного стану. Ремонт колайдера і його модернізація, зокрема, встановлення системи QPS для захисту від повторення подібних аварій, тривали більш як 14 місяців і потребували 40 мільйонів доларів.

Навесні цього року колайдер Теватрон, розташований у Національній лабораторії імені Фермі в США, під час сильної грози зазнав удару блискавки, який "вибив" частину електроустаткування.

Експерименти на найбільшому в світі прискорювачі ВАК здатні породити елементарні частинки, що переміщуються назад у часі. Такий висновок теоретичної роботи, який цілком можна перевірити в дослідах на женевському колайдері.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1611 | Додав: nowyny | Теги: адронний колайдер | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]