Пт, 2024-04-26, 00:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
Туреччина повідомила про придушення спроби військового перевороту
Інші останні Новини світу

 Спроба військового перевороту в Туреччині завершилася крахом, а поліції вдалося затримати більшість з тих, хто брав участь в нічних подіях, повідомляє турецьке видання The Daily Sabah.

Джерело порталу заявило, що солдатам, які повернуться на свої пости і добровільно здадуть зброю, не буде пред'явлено жодних звинувачень.

Офіційний представник Національної розвідувальної організації (MIT) країни Нух Йилмаз в ефірі місцевого телеканалу NTV також заявив, що спробі перевороту в Туреччині запобігли.

"Всі події будуть завершені до ранку", - заявив він, додавши, що спроба перевороту була зроблена невеликою групою військовослужбовців ВПС.

За його словами, начальник Генштабу Збройних сил Туреччини Хулусі Акар, який нібито був узятий в заручники, продовжує виконувати свої обов'язки.

"У тому числі завдяки цьому вдалося запобігти спробі перевороту", - зазначив Йилмаз.

Місцеві ЗМІ також передають, що десятки тисяч людей зібралися в центрі турецької столиці, протестуючи проти спроби перевороту.

Військова техніка залишає позиції на вулицях міста. Аналогічна тенденція спостерігається також в Стамбулі та Ізмірі. Губернатор Стамбула між тим оголосив про невдачу заколотників.

Турецьке національне телебачення TRT між тим відновило мовлення. Співробітники каналу розповіли, що були взяті бунтівниками в заручники, проте до цього моменту учасники перевороту покинули будівлю.

Видання The Daily Beast з посиланням на джерело в Збройних силах США повідомляє, що в Пентагоні спробу перевороту вважають "аматорською", а в подіях брала участі лише невелика частина турецької армії. У США очікують, що переворот буде швидко припинений, але відзначають, що про бунтівників відомо дуже мало.

Як повідомляє Reuters з посиланням на турецького чиновника, літак президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана приземлився в Стамбулі.

Президент Ердоган вийшов до натовпу своїх прихильників в стамбульському аеропорту імені Кемаля Ататюрка і дав прес-конференцію. Він заявив, що спробу перевороту організувала невелика група військових, і вони заплатять за це високу ціну.

"Всі, хто причетний до спроби перевороту, понесуть найсуворіше покарання, незалежно від того, які структури вони представляють", - заявив Ердоган.

За його словами, переворот став спробою повстати проти єдності і згуртованості нації. Він також пообіцяв закінчити очищення армії від зрадників.

Президент повторив звинувачення проти прихильників духовного наставника Фетхуллаха Ґюлена, що проживає тривалий час в Сейлорсбурзі, штат Пенсільванія, США. Ердоган заявив, що виконавці перевороту отримували накази з Пенсільванії.

Раніше Ердоган заявив, що спроба перевороту була влаштована "гюліністами", прихильниками ісламського громадського діяча і проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який давно звинувачується Анкарою в антиурядовій і терористичній діяльності.

Тим часом група, близька до прихильників Ґюлена, заявила, що "гюленісти" не причетні до подій і засуджують будь-які військові спроби зміни влади в Туреччині.

Як повідомляє агентство Sky News, спробу військового перевороту в Туреччині організував полковник Мухаррем Косе.

За інформацією Anadolu, він до недавнього часу займав пост юридичного консультанта турецьких збройних сил, але був звільнений. Крім нього ЗМІ називають імена інших організаторів: полковника Мехмета Огуз Аккуса, майора Єрка Агін і підполковника Догана Уйсала. Як саме вони брали участь в заколоті, поки невідомо.

Повідомляється, що при спробі військового перевороту в Анкарі загинули 42 людини. За даними прокуратури, більшість жертв - цивільні особи. Також повідомляється, що 13 осіб, які намагалися проникнути в президентський палац, заарештували.

Раніше повідомлялося, що в Анкарі, за непідтвердженою інформацією, в результаті вибуху в штаб-квартирі поліції спеціального призначення загинули 17 поліцейських.

За словами прем'єр-міністра Туреччини Біналі Йилдирима, в Туреччині вбили генерала, який брав участь у змові, заарештовані 130 солдатів. Йилдирим в ході публічного виступу заявив, що він віддав наказ знищити військові літаки, які використовувалися тими, хто вчинив спробу перевороту.

Прем'єр також повідомив, що до ранку 16 липня в Туреччині влада країни заарештували 130 солдатів, які брали участь в спробі військового перевороту. Прем'єр зазначив, що повстанці не вагаючись відкривали вогонь по цивільним.

Агентство Anadolu також повідомило, що в Туреччині вбито одного з генералів, який брав участь в спробі військового перевороту.

У свою чергу, президент Туреччини Ердоган зазначив наявність незначних заворушень в Анкарі. Президент висловив сподівання, що вони незабаром будуть придушені.

Як повідомляє CNN Turk, в Анкарі був збитий військовий вертоліт, який обстрілював приміщення державного оператора супутникового зв'язку Turksat.

У свою чергу спікер турецького парламенту Кахрамана заявив, що затримані майже півтори тисячі військових, передає 112.ua.

За його даними затримані тисяча триста сімдесят чотири людини, які брали участь у невдалій спробі перевороту.

Деякі ЗМІ повідомляють, що кількість затриманих путчистів перевищує 1500 осіб.

Також повідомляється, що парламент Туреччини зібрався на екстрене зібрання після того, як вночі провалилася спроба військового перевороту.

Як повідомлялося, пізно увечері 15 липня прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим повідомив про спробу військового перевороту в країні.

При цьому ЗМІ повідомили, що главу Генерального штабу Туреччини Хулусі Акара захопили в заручники і утримують в будівлі відомства в Анкарі.

У свою чергу Ердоган був змушений звернутися до громадян через відеозв'язок з мобільного телефону. Пізніше в Туреччині ввели військовий стан і комендантську годину.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 888 | Додав: adminA | Теги: придушення спроби військового перев, Туреччина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]