Чт, 2024-03-28, 14:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:11
У Криму переписують Конституцію: хочуть більше повноважень
Інші останні Політичні новини
Пропозиції щодо проекту змін до Конституції Криму за кілька місяців буде подано на розгляд Конституційної асамблеї при президентові, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

За інформацією видання, перші пропозиції робоча група повинна подати главі Радміну Криму Анатолію Могильову протягом поточного тижня.

Депутат Верховної ради Криму "регіонал" Юхим Фікс повідомив, що група сконцентрується на трьох напрямках.

"Перше - йдеться про те, щоб Конституція АРК була нарівні з Конституцією України, щоб норми всіх законодавчих актів, які приймаються в країні, узгоджувалися із Конституцією Криму в частині повноважень автономії", - підкреслив депутат.

"Другий документ - це наше бачення розділу "Автономна Республіка Крим" у проекті майбутньої Конституції України, а третій - пропозиції, як наповнити повноваження автономії реальним змістом", - додав він.

Серед іншого, за словами Фікса, робоча група планує ініціювати наділення Верховної ради Криму правом законодавчої ініціативи.

"Важливо, щоб Верховна рада АРК могла зареєструвати у Верховній Раді (України) проект закону від свого імені, але не по всьому спектру питань, а тільки в тій частині, що стосується реалізації повноважень автономії", - сказав депутат.

Представники опозиції заявляють, що ініціатива керівництва АРК за узгодженням ухвалених законів України з нормами Конституції автономії "буде означати конфедеративні зв'язки України із Кримом".

"Фактично це вихід Криму зі складу України, що нинішньою Конституцією не допускається!" - обурився заступник глави парламентського комітету з питань держбудівництва й місцевого самоврядування Юрій Ключковський.

Він нагадав, що реалізація цієї ініціативи стосується зміни I розділу Конституції й вимагає проведення всеукраїнського референдуму.

"Її перспективи будуть залежати від складу наступного скликання Верховної Ради й позиції Віктора Януковича", - сказав Ключковський.

Право законодавчої ініціативи для Верховної ради Криму було передбачено в Конституції автономії, прийнятої 6 травня 1992 року.

Серед іншого цей документ визначав Крим як самостійну держава, що перебуває з Україною в конфедеративних відносинах. У березні 1995 року президент Леонід Кучма скасував Конституцію Криму, а в 1998 році Верховна Рада законом затвердила нову Конституцію АРК зі скромнішими повноваженнями.

Нагадаємо, 17 травня Янукович підписав указ про створення Конституційної асамблеї. Конституційна асамблея створена в складі 94 осіб. Головою асамблеї призначений перший президент України Леонід Кравчук.

20 червня Янукович заявив: очікує, що після виборів Верховної Ради до роботи Конституційної асамблеї долучаться представники опозиції.

Опозиція заявила, що не увійде до складу Конституційної асамблеї, оскільки вважає, що Янукович створив неконституційний орган, єдина мета якого - забезпечити обрання президента в 2015 році в парламенті.

А 23 червня повідомлялося, що лише 4,1% українців головною причиною складної соціально-економічної ситуації в Україні вважають недосконалість чинної Конституції.

Як відомо, у середу, 11 липня, Конституційний Суд визнав неконституційним намір опозиції позбавити президента недоторканності.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 929 | Додав: adminA | Теги: повноважень, конституцію, криму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]