Сб, 2024-04-20, 02:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:02
Україна стала європейським лідером за обсягом тіньової економіки
Інші останні Економічні новини

Україна стала європейським лідером за обсягом тіньової економіки, випередивши весь Євросоюз і навіть Росію. Такі наслідки масової корупції, всесилля фіскальних органів і поганої історії, пише журнал "Кореспондент".

Згідно з розрахунками професора Університету Лінца Фрідріха Шнайдера, якими користуються у своїй роботі впливові і всесильні Світовий банк і Міжнародний валютний фонд, частка тіньової економіки в Україні б'є європейські рекорди, сягнувши в 2011 році 44,1% офіційного ВВП.

Водночас Міністерство економічного розвитку і торгівлі України дає свою оцінку - 34% ВВП за 2011 рік.

Видання пише, що навіть приблизні підрахунки дозволяють зробити висновок: через найвищий в Європі рівень тінізації ринку український бюджет недоотримує мільярди гривень, необхідні в розпал економічних негараздів. Шнайдер бачить кілька причин українського тіньового "дива".

"Основні причини - відсутність справжньої ринкової економіки. Культура хабарництва і кумівства, а не вільна конкуренція, диктують свої умови. Тіньова економіка - це спосіб бізнесу звільнити себе від корупції та тиску влади", - говорить він.

Торік, за оцінками Transparency International, Україна в цьому показнику опустилася на 152-ге місце між Угандою і Таджикистаном - і тому, хто вирішить сумлінно віддати державі всі належні податки, доведеться серйозно попітніти.

Згідно з розрахунками Світового банку, співвітчизники витрачають на сплату податків у середньому близько 491 години на рік. Навіть у сусідній Молдові на це йде більш ніж удвічі менше часу - 220 годин, не кажучи вже про те, що швейцарцям достатньо 63 години, щоб виконати всі необхідні формальності.

Крім того, аналітики називають ще одну причину, яка змушує бізнес уникати сплати податків, - використання високопоставленими чиновниками бюджетних грошей на купівлю дорогих автомобілів, меблів, готелів, оплату розкішних ремонтів та багато чого іншого.

Спостерігаючи за тим, як зібрані податки стають жертвою нецільового використання, бізнесмени можуть вважати, що отримали моральне виправдання для того, щоб піти в тінь, вважає засновник і генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital, чех Томаш Фіала.

"Залежно від політичної кон'юнктури частина підприємців повертає ПДВ, тоді як частина - ні", - додає ще один помітний штрих до картини української дійсності Фіала.

Зазначимо, що згідно з оцінками податківців, опублікованими в ході презентації Концепції реформування податкової системи, обсяг тіньового сектора української економіки становить як мінімум 350 млрд грн на рік.

Цей обсяг, за оцінками фіскальних органів, розподіляється наступним чином: 170 млрд грн становить зарплата в "конвертах", 100 млрд - доходи власників активів - виведення безготівкових коштів у готівкову форму або на інвалютні рахунки в іноземних банках, 35 млрд - неофіційні платежі, 45 млрд грн - основні засоби, матеріальні ресурси і послуги тіньового сектора.

МВФ оцінює частку тіньової економіки України в 20%.

За оцінкою Фрідріха Шнайдера, тіньова економіка є навіть кращим способом протидії рецесії, оскільки гроші, які люди заробляють нелегально, не відкладаються в банки, а витрачаються негайно, збільшуючи споживчий попит. Єдиною, хто програє, в даному випадку є держава.


Федеральная служба по ветеринарному и фитосанитарному надзору России (Россельхознадзор) обнаружила опасные бактерии в украинском мясе птицы.


Об этом говорится в сообщении ведомства от 23 ноября.

«В связи с первичным выявлением листерий в партии мяса птицы, поступившей из Украины с предприятия № 04-09-46 PM (ООО «Птицекомплекс «Днепровский», в отношении продукции этого предприятия вводится режим усиленного лабораторного контроля по показателям безопасности по выявленной группе риска», - отмечается в сообщении.

Кроме того, сообщается в пресс-службе, были обнаружены бактерии группы кишечной палочки в партии свинины, поступившей из Дании с предприятия № DK865 (DanePork A/S), мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов и бактерий группы кишечной палочки в партии свинины, поступившей из Канады с предприятия № 627 (Viandes Décarie).

В отношении этих предприятий также вводится режим усиленного контроля


Источник: http://ru.golos.ua/ekonomika/12_11_25_rossiyane_obnarujili_v_ukrainskom_myase_ptitsyi_opasnyie_bakterii
Golos.ua © 2012

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1329 | Додав: adminA | Теги: тіньової економіки, україна, лідером | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]