Пт, 2024-04-26, 17:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:50
В Україні триває девальвація, яку приховують продажем резервів - Пинзеник
Інші останні Економічні новини
Про девальвацію свідчить стрімке зменшення резервів Національного банку України, заявив Віктор Пинзеник в інтерв'ю журналу "Корреспондент".

"На ринку є перевищення попиту над пропозицією. Згідно з даними НБУ, ще в серпні минулого року резервів було 38,5 млрд дол. Сьогоднішні оперативні дані показують вже 26,8 млрд дол", - стверджує екс-міністр фінансів.

При цьому сьомий номер виборчого списку партії УДАР додав: "Якщо проблем немає, то куди поділося понад 10 млрд дол резервів, які були в Національному банку України?"

За його словами, у вересні країна втратила 1,8 млрд дол, у жовтні - вже 2,4 млрд дол.

"Для фахівця це зрозумілі речі - йдеться про девальвацію. Просто її приховують", - зазначає Пинзеник.

Політик висловив думку, що оптимальним виходом із ситуації було б дозволити валютному курсу "реагувати на ситуацію", зробивши його гнучкішим.

Зазначимо, що у проект державного бюджету України на 2013 рік уряд закладає курс гривні на рівні 8,11-8,2 за долар.

За словами учасників щомісячного опитування Reuters, гривня впаде наступного року до 9 грн за долар, бо приплив валюти від експорту буде слабким через обмежений рецесією в Європі попит на метал, а у влади після виборів немає потреби витрачати валютні резерви, що тануть, аби втримати курс на незмінному рівні в умовах дедалі сильнішого дефіциту зовнішньої торгівлі.

Раніше повідомлялося, що старання Нацбанку задля відвернення девальвації гривні не будуть ефективними без зовнішньої підтримки, вважають в агентстві Fitch. Побоюючись "неорганізованого знецінення гривні", експерти агентства радять країні домовитися з МВФ про нові позики.

Fitch прогнозує девальвацію гривні до долара на 10% до кінця 2012 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1013 | Додав: adminA | Теги: Україні, Пинзеник, девальвація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]