Чт, 2024-04-25, 16:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:21
Війна за острови: китайські кораблі порушили кордон Японії
Інші останні Новини світу

Щонайменше 10 китайських суден морського спостереження і один сторожовий корабель помічені 18 вересня біля спірних островів Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), через які останнім часом загострилися відносини між Пекіном і Токіо. Три судна ненадовго увійшли в зону, яку Японія вважає своїми територіальними водами, повідомляє NEWSru.com.

За даними каналу, кораблі залишалися в зоні близько 40 хвилин. На попередження японських прикордонників, зроблених по радіозв'язку, команда судна відповідала, що перебуває в територіальних водах Китаю. Раніше в цей же день два китайських кораблі зробили короткі заходження у води навколо Сенкаку, однак майже відразу їх покидали.

Зі свого боку, японська берегова охорона розмістила в районі Сенкаку сім великотоннажних сторожових суден. Вони працюють в режимі підвищеної пильності в очікуванні підходу гігантської риболовецької флотилії з КНР, в яку, за різними даними, входять від однієї до двох тисяч кораблів.

Гонконгська преса раніше повідомила, що шхуни вийшли з прибережних провінцій Чжецзян і Фуцзянь на сезонний промисел у зв'язку зі зняттям літньої заборони на рибну ловлю в Східнокитайському морі. Як повідомляють місцеві ЗМІ, поки що прикордонники зафіксували тільки близько п'яти шхун, що стоять на якорях поза зоною, яку Токіо вважає своїми територіальними водами. Пекін обіцяє зробити все необхідне задля убезпечення китайських рибалок.

У свою чергу Токіо, який контролює Сенкаку, має намір не пропустити цих суден до островів. За повідомленнями, що надходять, до островів можуть підтягнутися і додаткові японські кораблі, в тому числі малотоннажні, здатні ефективно витісняти китайські риболовецькі шхуни. Однак передбачається, що японці будуть проявляти при цьому граничну обережність, побоюючись посилити конфлікт з Пекіном.

Також на Сенкаку висадилися двоє японських громадян з риболовецького судна. Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Осаму Фудзімура заявив, що вони допливли в район архіпелагу на човні, а потім уплав дісталися до одного з островів.

Після цього обох було негайно затримано. Токіо забороняє будь-які поїздки на острови без особливого дозволу, щоб ще далі не загострювати відносини з Пекіном, який вважає Сенкаку (Дяоюйдао) своїми незаконно окупованими територіями.

Тим часом, морська влада Гонконгу відмовила місцевим активістам з організації "Всекитайський комітет захисників Дяоюйдао" в можливості зробити нову експедицію до островів, мотивувавши це поганим технічним станом їхнього судна "Ціфен-2". Воно було пошкоджене в результаті сутички з японськими прикордонниками в минулому місяці, коли активістам все ж таки вдалося здійснити висадку на одному з островів. Однак "десант" було заарештовано і депортовано.

У Китаї вже більше тижня проходять антияпонські демонстрації у зв'язку з тим, що Токіо минулого тижня викупив Сенкаку у їхніх приватних власників і тим самим націоналізував ці острови. Акції протесту проходять у більш ніж у 100 китайських містах. У Шанхаї демонстрація зібрала понад 16 тис осіб. Більше однієї тисячі демонстрантів проводять акцію протесту біля будівлі посольства Японії в Пекіні. Навпроти них розташувалися поліцейські, що вишикувалися у шість рядів.

Виступи набирають масштаби на тлі чергової річниці так званого мукденського інциденту, що ознаменував початок японської інтервенції Маньчжурії (Північно-Східного Китаю) в 1931 році. Багато маніфестантів закликають бойкотувати товари японського виробництва.

Пекін і Токіо вже багато років ведуть диспут про державну належність островів. У 2010 році суперечка вилилася в серйозний дипломатичний скандал. Конфлікт розгорівся знову, коли Токіо повідомив про укладення угоди щодо купівлі островів.

Китай направив до архіпелагу патрульні катери "для демонстрації своєї юрисдикції" над островами, на які претендує також Тайвань, а тисячі розгніваних китайців вийшли на вулиці, спалюючи японські прапори, громлячи японські магазини, кафе, ресторани і нападаючи на автомашини японського виробництва. Зазначимо, що спірні острови зараз контролює Японія.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1010 | Додав: nowyny | Теги: острови, кордон, війна, Японія, китайські кораблі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]