Пт, 2024-03-29, 12:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
США готуються до "арабської зими": війська направлять у 18 країн
Інші останні Новини світу

У відповідь на хвилю антиамериканських виступів, що прокотилася по майже двох десятках країн через скандальний фільм "Невинність мусульман", США збираються посилити свої закордонні представництва за допомогою військових. Чи зможе цей захід захистити американських дипломатів від нових атак ображених мусульман, ще належить дізнатися. Також неясно, чи допоможе надсилання військового контингенту позбавити американського президента напередодні виборів порівнянь з попередником, який не зумів переобратися через свою "м'якість", пише NEWSru.com.

Голова Пентагону Леон Панетта в розмові з виданням Foreign Policy зізнався, що наразі розглядається можливість відрядження військовослужбовців на територію низки держав, де можливі нові спалахи антиамериканських виступів.

Мова, за словами Панетти, може йти про 17-18 країн, які зараз "найбільшою мірою знаходяться в зоні уваги". Він, втім, попросив не поспішати з висновками про провал у цих країнах боротьби за демократію, яка в побуті отримала назву "арабської весни": виступ купки незадоволених не відображає настрої всього суспільства.

Коли, куди конкретно і якої чисельності групи американських військовослужбовців можуть бути направлені для протидії протестам, не повідомляється. Втім, очевидно, що йдеться про арабські країни Близького Сходу і Північної Африки.

У столицях же Лівії і Ємену групи по 50 "морських котиків" висадилися ще минулого тижня.

"Ми повинні бути готові на той випадок, якщо протести вийдуть з-під контролю", - пояснив Панетта рішення про відправку спецназу.

Перший антиамериканський виступ, нагадаємо, потряс Каїр, де натовп увірвався на територію посольства США, зірвав державний прапор і спробував почепити на його місце чорний прапор "Аль-Каїди". Наступним нападу піддалося американське консульство в Бенгазі, внаслідок якого загинули четверо співробітників диппредставництва, включаючи посла США.

Далі нападу розлюченого натовпу чисельністю, за різними даними, від кількох сотень до кількох тисяч осіб зазнало посольство США в столиці Ємену Сані. Потім антиамериканські протести перекинулися і на інші мусульманські країни - Судан, Туніс, Ліван, а також Афганістан та Індію. Протести пройшли також у низці країн Європи, в Австралії, Марокко, Пакистані, Катарі, Йорданії, Індонезії.

Обаму розкритикували, порівнявши з Джиммі Картером

Арабські заворушення, що спалахнули всього за два місяці до виборів президента США, можуть серйозно нашкодити Бараку Обамі, який претендує на переобрання. Республіканці отримали привід критикувати зовнішню політику нинішньої американської адміністрації і звинувачувати президента в нерішучості.

Антиамериканські виступи стали найбільш серйозним випробуванням для зовнішньої політики Обами в цьому передвиборному сезоні, пише The New York Times. Багато аналітиків запитують, чи достатньо він зробив для становлення демократичного суспільства в країнах "арабської весни" і чи добре були продумані всі питання безпеки в цьому регіоні, зазначає видання.

"Після того як Обама знищив бін Ладена, Каддафі, не допустив загострення з Іраном, могло здатися, що він повністю контролює ситуацію. Тепер же Обама - це майже друге пришестя Джиммі Картера", - заявив The New York Times експерт American Enterprise Institute і співробітник президентської адміністрації при Джорджі Буші Майкл Рубін.

Під час президентства Картера в листопаді 1979 року в Тегерані було захоплено посольство США. Кілька десятків людей провели в полоні більше року. Звільнити заручників вдалося лише з приходом до влади Рональда Рейгана. На думку багатьох американських аналітиків, саме цей дипломатичний провал завадив Картеру піти на другий термін.

Суперник Обами на майбутніх виборах вирішив скористатися випадком і розіграти ту ж таки карту. Незабаром після того, як стало відомо про напади на посольство в Каїрі і консульство в Бенгазі, республіканець Мітт Ромні виступив з гнівним зверненням, в якому звинуватив президента-демократа в нерішучості.

За словами Ромні, замість того, щоб жорстко засудити напади, адміністрація говорила про образливий зміст фільму "Невинність мусульман" і образу почуттів вірянх. Але тут республіканець прогадав. Його виступ засудили навіть деякі однопартійці, а преса і зовсім накинулася з критикою: як можна говорити про політику, коли загинули люди? Наприклад, The Atlantic пригадав, що після провальної військової операції Картера зі звільнення заручників у Тегерані навіть його суперник Рейган не використав цю невдачу в політичних цілях, кажучи про те, що у важкі часи потрібно забути про розбіжності.

Президент США Барак Обама в ході виступу в штаті Колорадо в четвер, 13 вересня, заявив, що доручив своїй адміністрації вжити всіх необхідних кроків задля убезпечення американців за кордоном. Також він запевнив, що терористів, які обстріляли будівлю американського консульства в Лівії, буде притягнуто до відповідальності, і що теракти не здатні зломити дух американського народу.

Постпред США при ООН Сьюзан Райс заявила, що атака на американське консульство в лівійському місті Бенгазі була спонтанною реакцією на образливий для мусульман фільм.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1017 | Додав: nowyny | Теги: США, арабська зима | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]