Пт, 2024-04-26, 17:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:21
ДТЕК повідомив про повну зупинку Придніпровської ТЕС
Інші останні Економічні новини

Сьогодні о 00:50 на Придніпровській ТЕС (Дніпропетровськ), що належить ДТЕК Ріната Ахметова, зупинений останній енергоблок, котрий ще залишався в роботі. Відключення погоджено з диспетчером Дніпровської енергосистеми НЕК "Укренерго" - на ТЕС повністю вичерпано запас вугілля. Відновлення роботи електростанції станеться після накопичення обсягу антрациту, необхідного для стабільної роботи ТЕС в осінньо-зимовий період, повідомляє в суботу, 1 серпня 2015 року, прес-служба компанії.

Раніше компанія імпортувала близько 2 млн тонн вугілля, щоб не припиняти роботу ТЕС, яка окрім електроенергії виробляє й тепло. Про критичну ситуацію з вугіллям ДТЕК Придніпровської ТЕС неодноразово заявляла, починаючи з січня 2014 року.

"Наразі ми невзмозі ані технічно, ані фінансово забезпечити постачання вугілля марки "А" у достатньому обсязі для Придніпровської ТЕС. Придніпровську ТЕС вимушено зупинена. Залізнична інфраструктура у зоні АТО сильно пошкоджена, не вирішено й проблема дефіциту локомотивної тяги та порожніх вагонів. Купувати вугілля за кордоном при діючому тарифі нижче собівартості й наявного у ДП "Енергоринок" боргу перед теплоелектростанціями ДТЕК у розмірі 6,4 млрд грн немає можливості, - зазначив директор з генерації електроенергії ДТЕК "Енерго" Дуйсен Мергалієв. - ТЕС - це джерело не лише електроенергії, але й тепла та гарячої води для мешканців міст-супутників. Аби взимку люди не залишилися без опалення та гарячого водопостачання, станція повинна накопичити вугілля ".

Придніпровська ТЕС змушена не працювати, щоб накопичити хоча б мінімальні запаси вугілля до початку опалювального сезону 2015-2016, зазначають у ДТЕК.

На думку топ-менеджменту ДТЕК, накопичення вугілля залежить від декількох умов.

Насамперед йдеться про можливості доставки вугілля марки "антрацит" з тимчасово окупованих окремих районів Донбасу.

Відвантаження вугілля з підприємств ДТЕК Ровенькиантрацит та ДТЕК Свердловантрацит - основних виробників вугілля дефіцитної антрацитовой групи - на ТЕС ДТЕК з 1 липня по 27 липня 2015 року склало лише 32 вагони за можливого відвантаження від 38 до 114 вагонів на добу, фактичне відвантаження вугілля з ДТЕК шахти "Комсомолець Донбасу" - 50 вагонів на добу за можливого показника - 100-120 вагонів на добу.

Окрім того, компанія очікує погашення існуючого боргу перед Придніпровської ТЕС за відпущену електроенергію у розмірі 232 млн грн. До того ж, за тепло і гарячу воду Дніпропетровське міське комунальне підприємство "Коменергосервіс" має погасити накопичений протягом ще 2013 року борг у розмірі 203 млн грн.

Накопиченню життєво необхідного для ТЕС "атрациту", як вважають у ДТЕК, сприяло б і затвердження економічно обґрунтованого тарифу на вироблення електроенергії для ТЕС - "не нижче собівартості". "Нинішній тариф на виробництво електроенергії для Придніпровської ТЕС тільки на 60% покриває витрати на виробництво електроенергії, тому збитки для ТЕС за перше півріччя 2015 року становитимуть 504,5 млн грн", - йдеться у повідомленні.

З 15 липня 2015 року ДТЕК "Дніпрообленерго" змушена була частково обмежити постачання електроенергії великому споживачу - Державному підприємству "Південному машинобудівному заводу імені Макарова", чия заборгованість на той момент склала 238 млн грн.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у зв'язку з катастрофічною ситуацією в енергетичному секторі скликає на 3 серпня антикризовий енергетичний штаб.

Причина - стрімке зростання боргів за спожитий газ всіх категорій споживачів перед НАК "Нафтогаз України", що вже дорівнює 30 млрд грн.

За словами прем'єра, існує цілком реальна загроза зриву опалювального сезону 2015-2016 років.

В свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин створив антикризовий штаб з підготовки до опалювального сезону 2015-2016 років. Відповідне рішення закріплено у наказі міністра від 28 липня 2015 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 942 | Додав: adminA | Теги: повна зупинка Придніпровської ТЕС, ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]