Пт, 2024-03-29, 10:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:23
Імена вояків УПА, похованих у польських Грушовичах українська сторона назвала
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Українська сторона назвала імена вояків УПА, похованих у польських Грушовичах.

На місці зруйнованого пам'ятника воїнам УПА у польському селищі щонайменше три останки можуть належати українським підпільникам.

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета заявив, що після завершень археологічних робіт на місці зруйнованого пам'ятника воїнам УПА у Грушовичах (Польща) було виявлено два яруси поховань, які відрізняються характером захоронення і належать до різних періодів.

Дана заява прозвучала у четвер, 31 травня, на прес-конференції науковців та учасників делегації, які спостерігали за проведенням розкопок.

Зокрема, українська сторона має підстави вважати, що в могилі були виявлені останки українських підпільників.

"Надмогильний пам’ятник воякам УПА на кладовищі села Грушовичі у Польщі не був символічним. Щонайменше три людські останки можуть належати українським підпільникам", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що захоронення померлих природною смертю мешканців села Грушовичі,  на глибині 1.5-1.7 м можна віднести до першої половини ХХ століття.

Натомість ще чотири останки на глибині 1 м експерти відносять до періоду Другої світової війни або перших повоєнних років. Ймовірно тіла цих людей були таємно підпоховані до вже існуючих могил.

“Хаотичне розташування останків (в різних місцях розкопу), краще збереження скелетів, сліди механічних травм та пошкоджень. У двох в черепних коробках є круглі отвори, вірогідно спричинені кулями, в іншого – лицьова частина черепа розбита сильним ударом тупим предметом (наприклад, прикладом гвинтівки чи автомата). На одному з останків, який належав молодому чоловікові віком 25-30 років, знайдено німецький військовий ґудзик, що можливо свідчить про військовий характер поховання”, - зауважив Шеремета.

Водночас віце-президент Інституту національної пам'яті Польщі Кшиштоф Шваґжик повідомив, що напередодні розкопок було здійснено дослідження архівних документів і жодних відомостей про бої чи загибель вояків УПА у Грушовичах та околицях польська сторона не знайшла.

Однак дану інформацію спростовує історик, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху, екс-заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак.

“На підставі свідчень та документів, у Грушовичах з числа українських повстанців поховані: станичний ОУН Тимко Базилевич - "Мороз", курінний лікар УПА Клочник Павло – "Сірко" (його могила збережена), старший стрілець, сапер УПА Дмитро Грицаль – "Дубенко", член боївки СБ – "Гонта" та районний референт СБ Дмитро Козак – "Марко". Всі із перелічених загинули в боях та збройних сутичках із НКВД та прокомуністичним Войском Польським, а отже є борцями із комуністичним тоталітарним режимом”.

Крім того, історик згадав польський Закон "Про військові поховання та кладовища". Згідно якого, військовими похованням вважається такі, де захоронені військовослужбовці, які загинули під час війни, без огляду на національність, а також люди, які загинули внаслідок боротьби з тоталітарною системою або внаслідок тоталітарних репресій чи етнічних чисток з 8 листопада 1917 року до 31 липня 1990 року.

Отже, зруйнований пам’ятник у Грушовичах був надмогильним монументом військового поховання.

“Сукупність цих фактів дає підстави зробити припущення, що не менш як три останки, виявлені під час розкопок, належать членам українського підпілля. Відтак, зруйнований монумент не був символічним і повинен бути відновлений”, - підкреслив працівник УІНП Павло Подобєд.

Нагадаємо, 30 травня заступник директора Бюро пошуку й ідентифікації Інституту національної пам'яті Польщі Анна Шельонг повідомила, що останки, виявлені на місці проведення археологічних робіт під зруйнованим пам'ятником воїнам УПА у Грушовичах, належать до передвоєнного періоду, тому не можуть належати членам УПА.

28 травня начальник відділу обліку та збереження місць пам'яті Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд після завершень археологічних робіт на місці зруйнованого пам'ятника воїнам УПА у Грушовичах заявив, що щонайменше три віднайдених останки можуть належати українським воякам. Зазначається, що в розкопі розміром 4х5 м виявлено 18 захоронень, з  них  - 3 жіночих та 2 дитячих.

Також 27 травня Інститут національної пам'яті Польщі повідомив, що проведені дослідження судово-медичної експертизи не дають підстав визнати, що на місці демонтованого пам'ятника в честь УПА є колективні або одиночні могили членів цього українського формування.

Як повідомлялося, 26 квітня на кладовищі села Грушовичі активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник бійцям УПА. Як заявило українське МЗС, в Україні обурені демонстративними і зухвалими діями, пов'язаними з руйнуванням українського пам'ятника, Київ готує для МЗС Польщі дипломатичну ноту.

Згодом українська сторона заявила про призупинення процесу легалізації польських меморіальних об’єктів на території України і надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та впорядкування польських місць пам’яті в Україні.

У свою чергу, ІНП Польщі заявив, що могила вояків УПА може бути впорядкована на кладовищі у Грушовичах після проведення археологічних досліджень.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 754 | Додав: adminA | Теги: українська сторона, польські Грушовичі, імена вояків УПА | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]