Пт, 2024-03-29, 13:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
Хрещатик - Фан-зона Ліги чемпіонів
Інші останні Спортивні новини

Фан-зона Ліги чемпіонів на Хрещатику: як захищатиме, чим розважатиме…

Ціни на їжу завищені усього-то менш ніж у 2 рази, а на пропускних пунктах – по 15 охоронців з металошукачами

До фінального матчу Ліги Чемпіонів сезону 2017-2018 років, що відбудеться в Києві, лишається трохи більше двох діб. Відучора в Київ прибувають вболівальники та офіційні особи УЄФА, а сьогодні ввечері очікується прибуття головних учасників — футбольних команд “Реала” та “Ліверпуля”. В четвер зранку відкрилось і фан-містечко Ліги чемпіонів, на Хрещатику. Щоправда, поки що туди навідались здебільшого українські вболівальники.

Футбольне свято не обійшлося без ложки дьогтю — днями інформагентство Reuters, посилаючись на таблоїдну публікацію без жодних фактів та імен, повідомило, що терористи ІДІЛ нібито закликають до терактів під час заходів, приурочених до фіналу Ліги чемпіонів. СБУ уже заявила, що це фейк, який інспіровано російськими спецслужбами з метою налякати гостей Києва та наших громадян. Втім, золоте правило, - береженого Бог береже — ніхто не відміняв. Відтак було б логічно ще більше посилити охорону під час заходів з нагоди фіналу Ліги чемпіонів і самого матчу. Що ж зробили правоохоронці?

О 13.00 кореспондент Укрінформу вирушив від метро“Театральна” в бік фан-зони. На вході, що знаходиться біля Центрального універмагу, стояло 14 охоронців-стюардів. В руках у кожного — портативний металодетектор. Втім, перевіряють ним — лише випадково обраних відвідувачів, інших же просто просять показати вміст сумки чи портфелю. Побачивши журналістське посвідчення, стюарди без жодних слів пропустили.

У першій половині дня людей в фан-зоні — небагато, осіб 500-700. Близько ста з них спостерігають за футбольним матчем – триває Чемпіонат світу серед безхатьків - з невеличкої трибуни. Ще близько 50 — чекають своєї черги сфотографуватись із кубками чоловічої та жіночої Ліги чемпіонів. Решта ж, або беруть участь в різних конкурсах, або просто прогулюються фан-зоною.

Фан-зона розташована на проїжджій частині Хрещатику — від ЦУМу до перетину Хрещатика з вулицею Городецького. Входів-виходів на фан-зону — 5: той, який пройшов ваш кореспондент, на перетині вул. Хрещатик і вул. Богдана Хмельницького; другий — там де арка і підйом на вул. Лютеранську, третій — на перетині з вул. Прорізною, четвертий біля Пасажу, п’ятий — біля виходу з метро «Майдан Незалежності».

Також кореспондент нарахував до п’яти аварійних виходів. Біля основних входів/виходів чергують в середньому по 15 стюардів, метрів за 20 — групи з 15-20 поліцейських та “нацгвардійців”. Собак не помітно, а ось військові з автоматами — були.

Подекуди у фан-зоні уже спостерігалася тиснява — перш за все, біля кубків Ліги чемпіонів. А ще сталась біля входу з боку Бессарабської площі, адже між поліцейськими машинами та “стінкою” фан-зони відстань не більше 1,5 метра. Між іншим, поліція окреслила свою присутність грандіозно — навпроти ЦУМу встановлено стенд 2 на 5 метрів з написом “Національна поліція”.

Отже, якщо умовні терористи запланували теракт, то що в них могло б вийти? «Популярний» нині в країнах Європи спосіб вчинення теракту – в’їхати в натовп вантажівкою — це навряд, хоча «стіни» фан-зони — це звичайні банери, які вантажівка з легкістю може “протаранити”, але і така перешкода виключає подібну можливість, плюс – поліцейські автомобілі, які перекривають дорогу. Пронести у фан-зону вибухівку чи щось подібне — це теж, схоже, нереально: тут чергують десятки правоохоронці зі спеціальними приладами. Але як кажуть, дай Бог не наврочити!

Розваги для вболівальників: розіграш квитків на фінал, автографи від Шеви та порівняно дешева їжа

В першій половині дня четверга ажіотажу серед вболівальників-іноземців не спостерігалось, переважна більшість перших відвідувачів фан-зони були українцями. Чим фан-зона привернула їхню увагу?

Насамперед, вона не схожа на звичайний святковий ярмарок на Хрещатику. Ваш кореспондент застав проведення різних конкурсів, працювали розкладки фірмових магазинів клубів-фіналістів Ліги чемпіонів — як чоловічої пар, тобто “Реала” та “Ліверпуля”, так і жіночої - “Вольфсбурга” та “Ліона”.

Фан-зона влаштована таким чином, що з лівого боку встановлені намети компаній-спонсорів Ліги чемпіонів. Серед них — Sony, Lay's, Pepsi, Heineken, Nissan, MasterCard та Adidas. Між ними — намет офіційного транслятора Ліги чемпіонів в Україні — каналів “Футбол”, де в четвер о 17.00 планувалася автограф-сесія легенди бразильського футболу Кафу, а вже в п’ятницю, о 15.30 тут планується зустріч вболівальників з головним тренером збірної України Андрієм Шевченком.

Деякі компанії-спонсори пропонували відвідувачам фан-зони взяти участь у конкурсі і виграти квитки на фінал Ліги Чемпіонів, але особливого ажіотажу 24-го вдень - не спостерігалося. Хоча вашого кореспондента акція зацікавила. Взявши участь у конкурсі від Sony, і, як завжди, нічого не вигравши, ми не особливо розчарувались. Хоча хтось із організаторів акції сказав, що хвилин за 5 до того, як ми прийшли, один хлопець виграв пару квитків на головний матч європейського сезону. Загалом, за його словами, розігрувалося 7 пар квитків.

Навпроти наметів компаній-спонсорів Ліги чемпіонів — намети з їжею. В асортименті — безліч м’яса: шашлик, смажені крильця, смажені на мангалі сосиски та ковбаси.

Ціни — дещо завищені, але не набагато, зокрема порція крилець (3 штуки) коштує 90 гривень, так само як і кілька шматочків шашлику. З напоями — схожа картина: півлітра Pepsi — 30 гривень, келих пива — 60, кава — від 30 гривень. Отже, малий бізнес, на відміну від орендарів квартир, якось особливо наживатись на вболівальниках не планує.

“Родзинкою” заходів є матчі за участі зірок Ліги чемпіонів. Для його проведення біля ЦУМу встановили спеціальний міні-футбольний стадіон — з трибунами заввишки 7-10 метрів, розрахованими приблизно на 1000 глядачів. Участь у матчі ветеранів, що відбудеться тут у п’ятницю, 25 травня, о 16.00 візьмуть такі зірки Ліги чемпіонів, як Луїс Гарсія, Андрій Шевченко, Кафу, Кларенс Зеедорф та Роберто Карлос.

Що цікаво, великого екрану в головній фан-зоні — немає. Ті, хто не потрапить на стадіон, матимуть змогу подивитись битву “Ліверпуля” та “Реала” на Контрактовій площі. Між іншим, фінал Ліги чемпіонів транслюватиметься на великому екрані вперше за всю історію змагань.

Отже, попри усі крики глобальної #зради, заходи з нагоди фіналу Ліги чемпіонів відбуваються в штатному режимі. Вболівальники, безумовно, задоволені, адже в іншому випадку у фан-містечку в перший же, до того ж будній день не було б стільки народу. Про захист правопорядку і безпеки, попри усі погрози та побоювання, також, з усього видно, спеціалісти подбали...

Що ж, сподіваємося, столиця України зможе занести фінал Ліги чемпіонів-2018 собі в актив.

Микола Романюк

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Спортивні новини | Переглядів: 852 | Додав: adminA | Теги: Хрещатик - Фан-зона Ліги чемпіонів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]