Пт, 2024-04-26, 15:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:09
Посли НАТО зібралися на засідання - політологи прогнозують три варіанти розвитку подій в Сирії
Інші останні Новини світу
Після жорстких заяв лідерів західних країн про готовність дати відповідь на хімічну атаку під Дамаском в неминучості військового удару по Сирії практично немає сумнівів. Тепер експерти будують прогнози, як надалі буде розвиватися ситуація. Газета "Комерсант" описує три можливі сценарії, за яким можуть діяти США та їх союзники по НАТО.

Американський телеканал NBC з посиланням на офіційні джерела повідомив, що удар по Сирії може бути завдано вже в четвер, 29 серпня. Інші західні ЗМІ конкретних дат не називають, як і раніше обмежуючись припущеннями, що військова операція буде проведена в найближчі дні.

У першому варіанті розвитку подій, спрогнозували аналітики, передбачається нанесення символічних ударів по армії президента Сирії Башара Асада. У цьому випадку атака буде стрімкою і короткою - протягом одного-двох днів крилаті ракети, випущені з чотирьох американських есмінців, дислокованих в Середземному морі, будуть вражати військові, командні та інфраструктурні об'єкти Сирії. Така акція стане попередженням Дамаску, але продовження поки не отримає, пророкують спостерігачі.

Газеті "Ведомости" про цей сценарій повідомив політолог Олександр Шумілін. За його словами, обмеженість майбутньої операції пояснюється необхідністю послати сигнал Асаду і Росії про те, що про масштабну операції з метою повалення режиму сирійського лідера мови не йде. Про такий варіант з посиланням на американських військових і джерела в адміністрації Обами пише і The Wall Street Journal.

Про можливу швидкоплинність операції в Сирії західних країн заявив "Газеті.ru" експерт Інституту стратегічних оцінок і аналізу Сергій Демиденко. На його думку, військова акція буде нагадувати операцію 1986 проти Муаммара Каддафі "Каньйон Ельдорадо", яка тривала не дуже довго і не була затратною. Експерт ПІР-центру Андрій Баклицький теж вважає, що США і союзники будуть наносити точкові удари відплати і удари по інфраструктурі, щоб знизити боєздатність сирійської армії. У цьому випадку однією з основних цілей може стати 4-а танкова дивізія сирійської армії, і, зокрема, її складова 155-а бригада.

Другий сценарій передбачає більш тривалу повітряну війну і нанесення інтенсивних, а не поодиноких авіаударів. Ця стратегія найбільше нагадує лівійську кампанію 2011 року, яка у результаті призвела до падіння режиму Муаммара Каддафі і його загибелі, пише "Комерсант". Як відомо, проти такого розвитку подій категорично заперечує Росія. Експерти відзначають, що в разі реалізації цього сценарію Захід виявиться втягнутим в сирійську громадянську війну на боці опозиції і кінцевою метою операції стане повалення режиму Асада.

Відповідно до третьої версії того, що відбуватиметься навколо Сирії надалі, Сполучені Штати і союзники будуть реалізовувати проміжний варіант, застосувавши інтенсивні бомбардування і потім пішовши в тінь. У цьому випадку головну роль зіграють країни регіону, активно домагаються зміщення сирійського лідера, - Туреччина, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ. На думку аналітиків, вибір сценарію залежатиме від обіцяного Вашингтоном підсумкового звіту спецслужб США про причетність режиму Асада до хімічної атаки, а також консультацій з союзниками і Конгресом, підсумовує "Комерсант".

Втім, шанс, хоч і невеликий, вирішити мирним шляхом сирійську кризу і раніше залишається. На думку головного редактора журналу "Росія в глобальній політиці" Федора Лук'янова, яку він висловив в інтерв'ю радіостанції Bussines FM, у американського президента зараз два приводи, щоб принаймні відтягнути військову операцію. По-перше, в країні поки працюють інспектори ООН, які перевіряють дані про хімічну атаку. По-друге, у вересні в Санкт-Петербурзі пройде саміт G20, на якому можна буде все ж спробувати врегулювати проблему без крилатих ракет.

З ініціативи США посли країн НАТО зберуться для обговорення ситуації в Сирії

У штаб-квартирі НАТО в середу пройде засідання Північноатлантичної ради на рівні послів, скликане за ініціативою США для обговорення ситуації в Сирії. У прес-службі альянсу підтвердили інформацію, проте підкреслили, що нарада "не носить надзвичайного характеру". Як заявив ІТАР-ТАСС представник альянсу, рада НАТО зазвичай збирається щотижня і традиційно ці зустрічі проводяться по середах, "так що в цих переговорах немає нічого екстреного".

Однак на думку, що все не так просто, наводить той факт, що в серпні більшість членів Північноатлантичної ради - послів 28 країн альянсу при НАТО - знаходяться у планових відпустках і для участі в цьому засіданні спеціально переривають свій відпочинок і приїжджають до Брюсселя.

Нагадаємо, що президент Венесуели Ніколас Мадуро звинуватив США в тому, що вони хочуть розв'язати світову війну, і висловився проти втручання Вашингтона в ситуацію в Сирії. На його думку, американська влада чинять тиск на арабський світ і Сирію.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 884 | Додав: adminA | Теги: подій в Сирії, посли НАТО, політологи, засідання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]