Пт, 2024-04-19, 12:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:57
Судову реформу чинного уряду Верховний суд Польщі вважає "неконституційною"
Інші останні Новини Європейського Союзу

  Судді Верховного суду Польщі засудили суперечливу судову реформу чинного уряду, назвавши її "неконституційною".

Про це повідомляє Euractiv.

Як відомо, реформи, які впроваджує партія "Право і справедливість", вже призвели до того, що Європейська комісія розпочала безпрецедентні дисциплінарні процеси проти Варшави за те, що вона вважає системною загрозою незалежності польської судової влади.

Багато нових правових положень "йдуть проти стандартів Конституції Польщі, на додаток до порушення принципу розподілу повноважень, незалежності судів та суддів, а також безпеки суддів", - йдеться у заяві на сайті Верховного суду країни.

Дана заява була прийнята Генеральною асамблеєю суддів суду. 69 суддів схвалили її, троє проголосували "проти", ще троє "утрималися".

Повідомляється, що один із нових законів, прийнятих минулого місяця президентом країни Анджеєм Дудою, припиняє мандати майже половини суддів Верховного суду, у тому числі голови суду Малгожати Герсдорф, яка вже назвала нове законодавство "переворотом".

Ще одна реформа дає парламенту право вибирати членів Національної ради судів, завданням якої є нагляд за неупередженості суддівства.

Критики кажуть, що ця зміна може знизити незалежність органу.

Нагадаємо, Єврокомісія вирішила ініціювати так званий процес статті 7 проти Польщі з приводу судової реформи в країні, що може призвести до призупинення права голосу Польщі в ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 573 | Додав: adminA | Теги: Верховний суд Польщі, судова реформа уряду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]